Lekovita svojstva graška: Zaustavlja starenje i čisti organizam

by | 21.12.2023
lekovita svojstva graška

Ljudi su veoma podeljeni prema grašku. Ili ga obožavaju ili ga ne podnose. Međutim, lekovita svojstva graška su dobar razlog da ih uvrstite u ishranu.

Grašak je sjajan za supe, piree, filove za pite, salate. Ovo zeleno loptičasto povrće ima dragocena svojstva, izuzetno koristan sastav i može se koristiti za prevenciju raznih bolesti. On je veoma efikasan kod mršavljenja, za suzbijanje kancerogenih procesa, pomaže u regulisanju holesterola i u borbi protiv mamurluka.

Lekovita svojstva graška

Hranljiva vrednost graška je veoma visoka, a njegov sastav je veoma raznovrstan.  On sadrži vlakna, vitamin K, B3, B4, B5, bor, vanadijum, silicijum, kobalt, kalijum, gvožđe, cink, olovo, magnezijum i rubidijum. Takođe, sadrži fitosterole i oksalnu kiselinu. On takođe akumulira toksične mikroelemente olova i stroncijuma.

  • Grašak je savršen izvor proteina, pa se zbog toga može koristiti u sklopu raznih dijeta za mršavljenje.
  • On sadrži prirodne šećere i prodiru u krv bez pomoći insulina, pa je zbog toga pogodan za dijabetičare
  • Piridoksin koji grašak sadrži poboljšava stanje kože
  • Selen, karoten i askorbinksa kiselina aktivno rade na suzbijanju kancerogenih procesa
  • Hlorofil pomaže u kontroli nivoa kalcijuma u ljudskom telu
  • Grašak je izvor vitamina A ukoliko se ne konzumira u kombinaciji sa hranom koja sadrži skrob
  • Prirodni šećeri u proizvodu stimulišu moždanu aktivnost, poboljšavaju pamćenje i kognitivne funkcije mozga
  • Obustavlja proces starenja
  • Lekovita svojstva graška su veoma efikasna i kod uklanjanja otoka
  • Antioksidansi stimulišu imuni sistem i pomažu da se organizam odupre infekcijama.
  • Grašak je veoma koristan i za trudnice zbog visokog sadržaja folne kiseline koja je odgovorna za formiranje nervnog sistema fetusa.

Lekovita svojstva graška u konzervi

Naravno, sastav svežeg graška i onog u konzervi se razlikuje u sastavu. Međutim i  konzerviran grašak ima niz korisnih svojstava

  • pomaže u normalizaciji nivoa holesterola i glukoze u krvi.
  • preporučuje se i kao dijetetski proizvod za gojaznost, ali je i veoma efikasan kod čira na želucu i hroničnog gastritisa.
  • pomaže i detoksikaciji prilikom trovanja ili mamurluka
  • regeneriše oslabljena tkiva

Međutim, ovaj tip graška ne bi trebalo da jedu oni koji vode sedentarni način života, oni koji pate od gihta i urolitijaze, kao ni deca mlađa od 2 godine.

ZAŠTO JE DOBAR SUVI GRAŠAK

Kontraindikacije

Lekovita svojstva graška su mnogobrojna i dragocena, ali on može imati i negativne efekte kod određenih ljudi. Grašak sadrži veliku količinu purinskih jedinjenja koja povećavaju nivo mokraćne kiseline u telu. Ona potom izaziva akumulaciju urata u zglobovima i urinarnom sistemu izazivajući giht, urolitijazu i bolesti bubrega. Dakle, grašak ne treba da uzimaju oni koji pate od bolesti bubrega, upale žučne kese, giht, tromboflebitis, artritis i bolesti digestivnog trakta.

Grašak može da izazove i stvaranje gasa i nadimanje. Tokom dojenja, ovo svojstvo se može preneti i na bebe i izazivati grčeve kod nje. Madimanje u stomaku kod odraslih možete izbeći ako pre kuvanja temeljno isperete ovaj proizvod, ne pijete hladne napitke i ne jedete hleb ukoliko jedete nešto sa graškom. Takođe, možete u njega dodati mirođiju ili komorač.

Olga Gagarova/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs