
Zašto je važna upotreba čia semena u ishrani i koje su njihove prednosti?
Sve je češća upotreba čia semena u ishrani, a postoji i veoma dobar razlog za to. Čia semenke spadaju u superhranu zbog niza korisnih svojstava. Č...
Idealan obrok za mršavljenje
Krem supe ne samo da dobro zasite, blokirajući osećaj gladi, već blagotvorno deluju na probavni sistem jer organizmu obezbeđuju važne minerale i vitamine. Donosimo vam raznovrsne recepte za supe koje će obogatiti vaš meni za vreme dijete, a vi ćete ih, prosto, obožavati.
Ova supa odličan je obrok za ručak i večeru, pritom vam neće zadati probleme s viškom u predelu struka. Lako se vari, sita je i ukusna.
Potrebno:
* pileći file – 600 g;
* šargarepa – 200 g
* crni luk – 100 g;
* slatka paprika – 150 g;
* prezla – 40 g;
* pavlaka 100 ml;
* voda – 1,5 l;
* so, muskatni orah, biber, krutoni po ukusu.
Skuvajte meso i povrće. Bujon procedite. Meso izblendajte (dodajte malo bujona da biste ga lakše samleli), a možete ga i usitniti na mašini za meso (najbolje dvaput). Sledeći korak – prelijte hlebne mrvice proceđenim bujonom i kuvajte dok se to ne zgusne, dodajte pavlaku, meso, so i začine i kuvajte još nekoliko minuta. Supu možete jesti s krutonima ili s integralnim hlebom.
Krem supa od povrća je predivna, lagana varijanta ručka, a ukus ovog nežnog jela nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
Potrebno:
* krompir – 300 g;
* šargarepa – 50 g;
* praziluk – 50 g;
* mleko – 250 ml;
* voda ili nemasni bujon – 250 ml;
* maslinovo ulje – 1/2 kašike;
* so, crni biber, muskatni orah, mladi luk po ukusu.
Krompir skuvajte u mleku, a šargarepu i praziluk iseckajte i ispržite na maslacu. Sameljite sve u blenderu odvojeno, sjedinite pa dodajte začine i bujon. Kuvajte još sedam minuta i jelo će biti spremno za posluženje. Mladi luk iskoristite za dekoraciju.
Pročitajte i… Čičoka – „kruška“ iz zemlje
Ovi sočni zeleni listovi koriste se u mnogim dijetama jer sadrže jedinstvena svojstva idealna za borbu s viškom kilograma.
Potrebno:
* spanać (mogu se koristiti i zamrznuti listovi) – 500 g;
* luk – 200 g;
* krompir – 400 g;
* nemasni bujon ili voda – 1 l;
* pavlaka – 400 ml;
* biljno ulje – 6 kašika;
* so, biber, zelen, krutoni – po ukusu.
Izdinstajte iseckan spanać i luk na ulju, a krompir skuvajte. Nakon toga sve izblendajte pa razblažite bujonom. Sipajte pavlaku, ostatak bujona, so, začine i kuvajte još pet minuta. Ukrasite zelenišem i krutonima.
Osvežavajući ukus i okrepljujući miris savršeno podižu raspoloženje.
Potrebno:
* svež krastavac – 300 g;
* jogurt ili kiselo mleko – 100 ml;
* biljno ulje – 3 kašike;
* luk – 100 g;
* bujon od povrća – 800 ml;
* mirođija, crni biber, so – po ukusu;
* kora jednog limuna.
Crni luk iseckajte i propržite na ulju. Oljuštene krastavce iseckane na kocke prodinstajte nekoliko minuta s lukom. Prelijte bujonom, posolite, dodajte začine i koru limuna pa kuvajte još 20 minuta. Zatim isključite i ostavite da malo „odmori“. Sameljite u blenderu. Servirajte uz jogurt i seckanu mirođiju.
Ova supa se sviđa i onima koji ne vole bundevu. Njen blagi miris i nežni ukus cene čak i najizbirljiviji među njima.
Potrebno:
* bundeva – 600 g;
* krompir – 300 g;
* luk – 100 g;
* bujon od povrća – 1 l;
* pavlaka – 200 ml;
* kim, so, biber – po ukusu.
Pre nego što iskoristite kim, potopite ga u proključalu vodu na 13–15 minuta. Bundevu i krompir posebno kuvajte. Luk propržite na ulju. Sjedinite sve sastojke, dodajte bujon i sameljite u blenderu. Sipajte pavlaku, dodajte kim i so pa kuvajte supu još pet minuta.
Pročitajte i… Supa – je li neophodna za ručak, ili pak ne?