Recepti za krem supe

Idealan obrok za mršavljenje

by | 08.04.2022
krem supe recepti

Krem supe ne samo da dobro zasite, blokirajući osećaj gladi, već blagotvorno deluju na probavni sistem jer organizmu obezbeđuju važne minerale i vitamine. Donosimo vam raznovrsne recepte za supe koje će obogatiti vaš meni za vreme dijete, a vi ćete ih, prosto, obožavati.

PILEĆA SUPA

Ova supa odličan je obrok za ručak i večeru, pritom vam neće zadati probleme s viškom u predelu struka. Lako se vari, sita je i ukusna.

Potrebno:

* pileći file – 600 g;

* šargarepa – 200 g

* crni luk – 100 g;

* slatka paprika – 150 g;

* prezla – 40 g;

* pavlaka 100 ml;

* voda – 1,5 l;

* so, muskatni orah, biber, krutoni po ukusu.

Skuvajte meso i povrće. Bujon procedite. Meso izblendajte (dodajte malo bujona da biste ga lakše samleli), a možete ga i usitniti na mašini za meso (najbolje dvaput). Sledeći korak – prelijte hlebne mrvice proceđenim bujonom i kuvajte dok se to ne zgusne, dodajte pavlaku, meso, so i začine i kuvajte još nekoliko minuta. Supu možete jesti s krutonima ili s integralnim hlebom.

SUPA OD POVRĆA

Krem supa od povrća je predivna, lagana varijanta ručka, a ukus ovog nežnog jela nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Potrebno:

* krompir – 300 g;

* šargarepa – 50 g;

* praziluk – 50 g;

* mleko – 250 ml;

* voda ili nemasni bujon – 250 ml;

* maslinovo ulje – 1/2 kašike;

* so, crni biber, muskatni orah, mladi luk po ukusu.

Krompir skuvajte u mleku, a šargarepu i praziluk iseckajte i ispržite na maslacu. Sameljite sve u blenderu odvojeno, sjedinite pa dodajte začine i bujon. Kuvajte još sedam minuta i jelo će biti spremno za posluženje. Mladi luk iskoristite za dekoraciju.

Pročitajte i… Čičoka – „kruška“ iz zemlje

SUPA OD SPANAĆA

Ovi sočni zeleni listovi koriste se u mnogim dijetama jer sadrže jedinstvena svojstva idealna za borbu s viškom kilograma.

Potrebno:

* spanać (mogu se koristiti i zamrznuti listovi) – 500 g;

* luk – 200 g;

* krompir – 400 g;

* nemasni bujon ili voda – 1 l;

* pavlaka – 400 ml;

* biljno ulje – 6 kašika;

* so, biber, zelen, krutoni – po ukusu.

Izdinstajte iseckan spanać i luk na ulju, a krompir skuvajte. Nakon toga sve izblendajte pa razblažite bujonom. Sipajte pavlaku, ostatak bujona, so, začine i kuvajte još pet minuta. Ukrasite zelenišem i krutonima.

SUPA OD KRASTAVACA

Osvežavajući ukus i okrepljujući miris savršeno podižu raspoloženje.

Potrebno:

* svež krastavac – 300 g;

* jogurt ili kiselo mleko – 100 ml;

* biljno ulje – 3 kašike;

* luk – 100 g;

* bujon od povrća – 800 ml;

* mirođija, crni biber, so – po ukusu;

* kora jednog limuna.

Crni luk iseckajte i propržite na ulju. Oljuštene krastavce iseckane na kocke prodinstajte nekoliko minuta s lukom. Prelijte bujonom, posolite, dodajte začine i koru limuna pa kuvajte još 20 minuta. Zatim isključite i ostavite da malo „odmori“. Sameljite u blenderu. Servirajte uz jogurt i seckanu mirođiju.

SUPA OD BUNDEVE

Ova supa se sviđa i onima koji ne vole bundevu. Njen blagi miris i nežni ukus cene čak i najizbirljiviji među njima.

Potrebno:

* bundeva – 600 g;

* krompir – 300 g;

* luk – 100 g;

* bujon od povrća – 1 l;

* pavlaka – 200 ml;

* kim, so, biber – po ukusu.

Pre nego što iskoristite kim, potopite ga u proključalu vodu na 13–15 minuta. Bundevu i krompir posebno kuvajte. Luk propržite na ulju. Sjedinite sve sastojke, dodajte bujon i sameljite u blenderu. Sipajte pavlaku, dodajte kim i so pa kuvajte supu još pet minuta.

Pročitajte i… Supa – je li neophodna za ručak, ili pak ne?

 

 

Foto: Yulia_Davidovich / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs