Akupresura ublažava stres: Ovo su tačke na telu koje treba da pritisnete

by | 13.02.2024
Akupresura ublažava stres: Ovo su tačke na telu koje treba da pritisnete

Pritiskanjem određenih tačaka na telu služi za poboljšanje zdravlja. Saznajte kako akupresura ublažava stres i kako možete samostalno da je primenite na sebi.

 

Vekovima, praktičari tradicionalne kineske medicine deluju na određene tačke na telu kako bi ublažili stres. Ova vrsta alternativne medicine poznata je kao akupresura.

Akupresura se smatra vrstom masaže. Tokom akupresure, praktičar vrši pritisak na određene tačke na tela. Ova praksa se koristi za ublažavanje bola, mučnine, stresa, anksioznosti i još mnogo toga.

Kako akupresura ublažava stres?

Akupresura je slična akupunkturiprksi koja uključuje postavljanje tankih, bezbolnih igala na određene tačke duž meridijana. I akupresura i akupunktura koriste isti sistem –  da ciljaju određene tačke na telu.

Akupunktura je možda poznatija od akupresure, međutim, obe prakse se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini hiljadama godina.

Šta je akuppresura?

Praktičari veruju da pritisak na akupunkturne tačke pomaže da se uravnoteži prirodna energija. Stimulisanje akupunkturnih tačaka duž različitih meridijana može ublažiti bol ili stres, vraćajući životnu energiju ili či.

Neka istraživanja su potvrdila da je akupresura efikasna u ublažavanju stresa. Istraživanja su takođe pokazala da akupresura ima smirujući efekat u poređenju sa drugim tretmanima.

Specifične akupunkturne tačke pomažu u oslobađanju od stresa, dok druge akupunkturne tačke mogu poboljšati opšte zdravlje i dobrobit. Osobe koje imaju licencu za bavljenjem akupunkture prvo će razgovarati s vama o tegobama koje imate, a potom napraviti plan prilagođen vašim potrebama.

Akupresura ublažava stres: Kako možete samostalno da je praktikujete

Da biste ublažili stres pomoću akupresure, moraćete da izvršite pritisak na određene akupresure. Postoji nekoliko akupunkturnih tačaka kojima se može manipulisati da bi se smanjio stres.

Pokušajte da ciljate ove akupunkturne tačke:

Između obrva: pronađite mesto tačno između obrva, iznad mosta nosa. Nežno masirajte mesto, malim kružnim pokretima.

Između palca i kažiprsta: između palca i kažiprsta nalazi se tačka koja može da ublaži stres.  Nežno stisnite i masirajte ovu tačku.

Mesto gde se spajaju vrat i rame: palcem masirajte područje na dnu vrata. Ako ne možete lako doći do mesta, koristite alat za masažu ili tenisku lopticu.

Vrh glave: Koristite male kružne pokrete na vrhu glave u njegovom tačnom centru. Pritisak bi trebalo da pomogne u oslobađanju od stresa.

Između velikog i drugog nožnog prsta: Ciljajte na tračku između vaša prva dva nožna prsta.

Saveti za efikasniju akupresuru

Stručnjaci savetuju da sledite ove smernice ako izvodite samostalnu akupresuru:

  • Ne pritiskajte previše. Možete snažno pritisnuti, ali nemojte pritiskati dovoljno da izazovete nelagodnost.
  • Za teško dostupna mesta možete koristiti alat za masažu ili tenisku lopticu.
  • Izbegavajte pritisak na oštećenu kožu. Ne pritiskajte akutačku tačku ako imate posekotinu, osip ili ožiljak. Masaža može dodatno oštetiti kožu.
  • Stručnjaci savetuju da svaku tačku tretirate u trajanju od 30 sekundi do tri minuta.
  • Možete potražiti pomoć licenciranog praktičara akupunkture da vam pokaže tačke.
  • Trudnice ne bi trebaloda samostalno izvode akupresuru bez konsultacije sa stručnjakom.
  • Ponovite akupresuru po potrebi. U redu je ako je praktikujete nekoliko puta dnevno za ublažavanje stresa.

stockforliving / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs