Šta je to vitamin mladosti K2 i kojim namirnicama se nalazi?

by | 07.04.2024
Šta je to vitamin mladosti K2 i kojim namirnicama se nalazi?

Malo poznati, ali izuzetno koristan vitamin K2 će pomoći da vaša koža bude glatka i elastična, a zubi i kosti jaki i zdravi. Saznajte u kojoj hrani se nalazi.

Da bi izgledale privlačno, ženama su potrebne pozitivne emocije i odlično raspoloženje. Ali, nažalost, to nije dovoljno. Vitamini su neophodni za produženje lepote i mladosti. Jedan od njih, ne toliko poznat je vitamin K2 će .

K2: Šta znamo o vitaminu mladosti?

Vitamin K2 učestvuje u zgrušavanju krvi, podstiče apsorpciju kalcijuma i učestvuje u formiranju novih koštanih ćelija. Hajde da pogledamo izbliza!

Ljudskom telu su potrebni različiti hranljivi sastojci: Vitamini, minerali i masne kiseline – to su ono što nam pomaže da pravilno funkcionišemo. Često zdravstveni problemi nastaju zbog njihovog nedostatka.

Možda nećete odmah osetiti simptome nedostatka ishrane, ali se postepeno menja kvalitet vaše kože, narušava se hormonska ravnoteža, počinju da bole zglobovi i nastaju problemi sa varenjem… Lista se nastavlja. Na sreću, naučnici kažu da postoji nešto što može pomoći u usporavanju procesa starenja.

Vitamin K2 je uključen u mnoge funkcije

Godine 1997. naulnici su otkrili vitamin koji su nazvali K2. Međutim, do nekog vremena njegov potencijal nije realizovan. Nedavno se saznalo da K2, u društvu sa vitaminima D i A, deluje kao neka vrsta regulatora: usmerava kalcijum tamo gde mu je mesto i odnosi ga odakle ne bi trebalo da bude.

Vitamin K2 je uključen u mnoge funkcije u ljudskom telu. Ali to je posebno važno za žene: K2 je u stanju da zaustavi prerano starenje kože – izgladi bore i poboljša tonus kože. Takođe rešava problem proširenih vena: oslobađa vene od naslaga kalcijuma u ​​njima.

Vitamin K2 igra vitalnu ulogu u sintezi proteina, posebno proteina odgovornog za metabolizam kalcijuma, i pomaže kostima da postanu jače. Vitamin K2 takođe čisti krvne sudove. Pored toga, ova supstanca poboljšava funkcionisanje želuca, odlično utiče na srčani mišić i jetru, uključena je u intracelularno disanje.

Hrana bogata vitaminom K2

Naučnici tvrde da se prirodni izvori ovog vitamina nalaze u ovim namirnicama:

  • Fermentisana soja
  • Guščja jetra
  • Mlečni proizvodi (mleko, puter, ghee)
  • Sirevi (gauda i brie imaju najveću koncentraciju vitamina)
  • Žumanca

Pored činjenice da se vitamin K2 sintetiše u ljudskom crevu, japanski naučnici su otkrili da je njihovo nacionalno jelo nato, fermentisana soja, pravi rudnik ove supstance.

KPS / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs