Kolagen za zdrave zglobove, kožu i kosu. Da li znate kako se pravilno uzima?

by | 14.02.2024
Kolagen za zdrave zglobove, kožu i kosu. Da li znate kako se pravilno uzima?

Kolagen je veoma popularan jer poboljšava kosu, nokte, a dobar je i za zdravlje hrskavice i zglobova. Ali, kako sa sumplementima ne valja preterivati, otkrijte kako se pravilno uzima. 

 

Kolagen je protein koji je veoma važan za telo. Blagotvorno deluje na zdravlje kose, kože, noktiju, usporava proces starenja, a zahvaljujući ovom mikroelementu zglobovi se duže ne troše.

Kolagen za podmlađivanje

Kolagen je složen fibrilarni protein koji čini osnovu vezivnog tkiva u telu, obezbeđujući njegovu elastičnost i snagu. Nalazi u mnogim namirnicama: mesu, iznutricama, životinjskoj i ribljoj hrskavici.

Do 25. godine telo aktivno samo proizvodi kolagen, ali se sa godinama ovaj proces usporava. U isto vreme, ljudima je i dalje potreban kolagen, tako da se mora dobijati iz dodataka ishrani.

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu. On čini oko 30% ukupnog proteina. Glavni je građevinski materijal kože, mišića, kostiju, tetiva, ligamenata i drugih vezivnih tkiva tela, a nalazi se i u organima, krvnim sudovima i crevnoj sluzokoži.

Zbog toga je kolagen neophodan za održavanje dobrog zdravlja. Međutim, i dalje se raspravlja o prednostima dodataka kolagenu. Iako postoje razumni dokazi da pomažu u održavanju hidratizirane kože i ublažavanju bolova od osteoartritisa, potrebno je više istraživanja o manje razumljivim prednostima, kao što su snižavanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Za zdrave zglobove, mišiće, kosti

Kako starimo, kosti postaju manje guste i lomljivije, lakše se lome i duže im je potrebno da zarastu. Istraživanja su pokazala da će svakodnevno uzimanje suplementa kolagena učiniti vaše kosti gustim i jačim.

Za osobe sa osteoartritisom kolena, oralni suplementi kolagena mogu delovati kao blagi lek za ublažavanje bolova i poboljšati funkciju zglobova. Naravno, ne možete očekivati brzi efekat.

Može potrajati 3 do 5 meseci dnevnog tretmana pre nego što primetite poboljšanja. Kombinacija suplemenata kolagenskih peptida i treninga snage potencijalno može pomoći u povećanju mišićne mase i snage.

Za zdravu i mladalačku kožu

Peptidi kolagena su u stanju da održe elastičnost kože i gustinu dermalnog kolagena. Pokazalo se da hidrolizovani peptidi kolagena podržavaju prirodnu proizvodnju kolagena tipa 3, elastina i fibrilina4 u telu, koji čine kožu. Pokazalo se da oralni dodaci kolagena poboljšavaju hidrataciju i elastičnost kože kod starijih osoba i pomažu u smanjenju bora.

Kolagen: Uputstvo za pravilno konzumiranje

Kada je u pitanju izbor suplementa kolagena, trebalo bi da razmislite koji oblik je najbolji za vas, kao što su prah ili kapsule, i koje vrste kolagena najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Pojedini suplementi kolagena sadrže samo jednu ili dve vrste kolagena. Drugi proizvodi od kolagena mogu sadržati mešavinu različitih vrsta proteina. U suštini, najbolji je morski kolagen.

U svakom slučaju, pre nego što uzmete takve suplemente, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom. A, što se tiče odabita suplementa, obratite pažnju na ove stavke:

1. Pažljivo pregledajte pakovanje

Kada birate suplement kolagena, pokušajte da izaberete proizvod sa hidrolizovanim peptidom kolagena. Potražite termine kao što su „peptidi kolagena“, „hidrolizat kolagena“ ili „hidrolizovani kolagen“ na listi sastojaka na pakovanju.

Ovi suplementi mogu biti u obliku kolagen proteinskog praha ili kolagen tableta. To je hidrolizovan kolagen koji se najbolje apsorbuje u telu.

2. Uravnotežena ishrana

Jedite uravnoteženu ishranu, koja pomaže u povećanju apsorpcije peptida kolagena. U svakom obroku vaš tanjir treba da sadrži ugljene hidrate, proteine, masti i vlakna, odnosno da hrana bude potpuna.

3. Proučite kompatibilnost sa drugim mikroelementima

Kolagen je bezbedan za uzimanje sa većinom vitamina i suplemenata koji su vam možda potrebni za poboljšanje opšteg zdravlja. Nije bilo dokumentovanih informacija koje bi sugerisale da kolagen negativno reaguje sa drugim vitaminima.

4. Izaberite pogodan termin

Nije bitno da li uzimate kolagen na pun ili prazan stomak, jer se većina proteina zapravo dešava u tankom crevu, pa uzimajte suplemente u vreme koje vam odgovara.

Mogući neželjeni efekti

Neželjeni efekti od uzimanja ovog dodatka su retki, ali se javljaju. Na primer, ako ste trudni ili dojite, najbolje je izbegavati uzimanje suplemenata kolagena jer do danas nema dovoljno istraživanja da bi se došlo do bilo kakvih zaključaka o njihovoj bezbednosti.

Ako se uzimaju nepravilno ili u pogrešnoj dozi, mogući su neželjeni efekti, kao što su alergijska reakcija, osetljivost na hranu na određene proizvode.

Kolagen se obično dobro toleriše i, ako se uzima u skladu sa pravilima, ne izaziva štetu ili neželjene efekte. U svakom sumnjivom slučaju, bolje je konsultovati lekara, upozorava lekar.

VLG / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs