
Podzemni eliksir za lepotu
Rotkvice, šargarepa, ren i cvekla nisu rezervisani samo za ishranu!
pročitaj jošOsim što je dostupna i dugo traje, ona ima neprocenjiva lekovita svojstva. Uostalom, kad pročitate ovaj tekst, sigurno ćete još više šargarepe uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik!
Korenje šargarepe sadrži 7–15% jednostavnih ugljenih hidrata, belančevina, pektina, flavonoida, vredan kompleks mineralnih soli i vitamina. Po količini karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, šargarepa prevazilazi skoro sve povrće i voće. Sem toga, ovaj koren se izdvaja visokim sadržajem vitamina PP, sadrži kompleks vitamina grupe B i askorbinsku kiselinu. Šargarepe crveno-narandžaste sorte bogatije su vitaminima nego druge vrste, pri čemu je utvrđeno da se najveća količina nalazi u spoljašnjim slojevima korena. U slučaju avitaminoze preporučuje se svakodnevna upotreba po 50–100 g sveže šargarepe.
PROČITAJTE I… Univerzalni prirodni lek: Ulje od šipka
Zimi i na proleće posebno je važno uključiti je u ishranu, pri čemu se karoten bolje usvaja iz rendane šargarepe u kombinaciji s uljem ili pavlakom.
• Šargarepa je posebno efikasna usled nedostatka vitamina A, što je praćeno povećanim umorom, pogoršanjem apetita, sklonošću ka prehladama i bolestima želudačno-crevnog trakta, kao i dermatološkim problemima (suvoćom i pojavom gnojnih oštećenja kože, učestalijim lomljenjem noktiju i vlasi kose).
• Svakodnevna upotreba sveže šargarepe ili soka od ovog povrća preporučuje se prilikom lečenja poremećaja vida povezanih s nedostatkom vitamina A u organizmu.
• Šargarepa se upotrebljava i usled malokrvnosti, pa nije bez razloga izreka “Od šargarepe više krvi”.
• Šargarepa ima protivupalna i dijaforetička (podstiče preznojavanje) svojstva. Zato je sok od šargarepe s medom, ili rendanu šargarepu skuvanu u mleku korisno upotrebljavati usled prehlade, kašlja i promuklosti.
• U slučaju kijavice može se koristiti smesa od sveže pripremljenog soka od šargarepe i biljnog ulja (u odnosu 1 : 1), u koju se doda i nekoliko kapi soka od belog luka. Smesa se kapa u nos nekoliko puta dnevno.
• Preporučuje se mućkanje grla i usta sokom od šargarepe usled upalnih oboljenja i stomatitisa (zapaljenje sluzokože usne duplje).
• U slučaju faringitisa (upale grla) napravite lek od šargarepe i meda: pomešajte dve kašike izrendane šargarepe s jednom kašičicom meda, od mase formirajte grudvicu i držite je u ustima pet do sedam minuta, postepeno otapajući. Ovaj lek mogu upotrebljavati samo oni koji nisu alergični na med.
• Šargarepa i njen sok imaju blago laksativno dejstvo, zato su korisni prilikom zatvora i hemoroida. U tim slučajevima preporučuje se na prazan stomak piti 150–200 ml sveže isceđenog soka s pulpom šargarepe, a maloj deci se daje po jedna kašika takvog soka ujutru i uveče.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još