Pitanja ishrana - sirova hrana
06.05.2022 Ishrana

Vi pitate – nutricionista odgovara

Vaša pitanja su: KANDIDA U CREVIMA, HAŠIMOTOV SINDROM, SIROVA HRANA

Odgovara nutricionista-dijetetičar Ruskog doktora: Marija Prčić, spec.javnog zdravlja

KANDIDA U CREVIMA

Imam dete od dve i po godine kome je dijagnostikovana kandida u crevima. Lekari su nam savetovali da izbacimo belo brašno i slatkiše, ali se ni posle dva meseca ništa nije promenilo. Šta da radimo?

Nataša, Čačak

Kandida u crevima treba da se leči kako medikamentima tako i ishranom. Sve vrste lako dostupnih šećera treba izbaciti, jer se na toj podlozi kandida razvija. To znači da, pored kontraindikovanih slatkiša i grickalica, kao i testenine, peciva takođe nisu dozvoljena, uz to ni kaše, pirei, kompoti, mleko i mlečni proizvodi s visokim procentom laktoze. Zato je potrebna konsultacija s nutricionistom kako ne bi došlo do deficita makro i mikro nutrijenata. Zbog napredovanja deteta obavezan je nadzor pedijatra. Potrebno je mesiti hleb od heljdinog ili speltinog brašna. Prirodno biljno vlakno inulin u kombinaciji s probiotikom može pomoći. Naime, inulinom se hrane dobre bakterije u crevima, povećava se njihov broj i na taj način otklanja se kandida.

 

HAŠIMOTOV SINDROM

Nedavno mi je otkriven Hašimotov sindrom i propisana terapija koju će lekar, u skladu s potrebama, korigovati. Interesuje me da li i na koji način ishranom mogu potpomoći lečenje?

Milena Ć.

U saradnji s endokrinologom, valja proveriti toleranciju na glukozu s insulinemijom, jer se ona često javlja uporedo s ovim oboljenjem. Uz to, kod ginekologa proverite stanje jajnika, koje takođe može biti udruženo s Hašimotovim sindromom. Teško je ovako dati savet, jedino vam mogu reći da momentalno iz ishrane izbacite sve vrste slatkiša i slaniša. Ako grickate između obroka, nemojte to činiti – uobročite se. Ako je ikako moguće, redovno odlazite na spavanje već oko 22 sata, radi boljeg rada štitaste žlezde. Manje se izlažite stresu, jer je to prevelik okidač za razvoj i pogoršanje bolesti. I obratite se nutricionisti-dijetetičaru za plan ishrane.

 

SIROVA HRANA

Neretko se osećam umorno i tromo, a ni imunitet mi nije na zavidnom nivou, te sam odlučila da počnem da se hranim sirovim namirnicama. Možete li mi predložiti neke recepte za zdrav doručak, ručak i večeru?

Slobodanka (44)

Ne bavim se sirovom ishranom. Ne bih mogla tek tako davati savete ili recepte jer je svaki slučaj individualan. Posebno kad neko prelazi na ekstreman režim ishrane, kao što vi to činite. Pokušajte da se posavetujete s ljudima koji su već u tome. Posebno radi održanja mišićne mase i masti u telu. Naime, organizam je mašina koja dosta dugo može kompenzovati neke deficite, ali će onda najednom odreagovati. Pratite ga zajedno s lekarom, redovno kontrolišući krvnu sliku.

NAPOMENA: Vaša pitanja možete poslati na [email protected]

Pročitajte još i….Vi pitate – ruski travari odgovaraju (Vaša pitanja su: Koje biljke pomažu u slučaju muške neplodnosti? Biljke u slučaju povreda glave i potresa mozga? Bolne i otečene noge, šta piti?)

Foto: Lora-Sutyagina / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

još iz kategorije