Zašto je opasna kisela hrana

Velika količina kiselih namirnica tera organizam da gubi mnogo resursa na to da krv učini baznom

by | 12.05.2022
kisela hrana

Ljudi obično biraju namirnice koje imaju manje kalorija a više vitamina. Ali često ispuštamo iz vida važan pokazatelj – kiselost hrane. O važnosti tog pokazatelja i o tome kako se pravilno hraniti s tačke gledišta kiselosti govori dijetolog, terapeut i član Asocijacije dijetologa Ukrajine Julija Petrovna Povoroznjuk (Kijev).

Naime, bilo koja hrana može učiniti organizam kiselim ili baznim (alkalnim). Velika količina kiselih namirnica tera organizam da gubi mnogo resursa na to da krv učini baznom. Pokazatelj pH uvek je slabobazan (7,36) i za njegovo stalno održavanje koriste se puferski sistemi (rastvori čiji se pH veoma malo menja prilikom dodatka male količine kiseline ili baze).

Osim toga, kad se organizam zakiseli, onda se ispiraju kalcijum, magnezijum i drugi bazni minerali iz koštanog tkiva. To izaziva različita metabolička oboljenja, uključujući i osteoporozu.

Kisele namirnice čine mokraću kiselijom (pH je niži od 6–5,5), što dovodi do čestih infekcija (cistitisa, pijelonefritisa), skladištenja soli mokraćne kiseline i razvoja kamena u bubregu.

Generalno, nepravilna ishrana izaziva hroničnu sistemsku metaboličku acidozu (zakiseljenje), što čak može uzrokovati onkološki proces.

Kako napraviti balans u ishrani

Nije važno samo smanjiti količinu kiselih namirnica nego i napraviti balans. U svakodnevnoj ishrani treba da bude 70% baznih i samo 30% kiselih namirnica, a bitno je i njihovo kombinovanje.

* Meso i ribu jedite s povrćem. Prilikom pripreme mesnih jela možete (i trebalo bi!) koristiti bobice kao garnirung ili osnovu za sosove.

* Upotrebu alkohola svedite na minimum. Ali ako pijete, uz piće jedite povrće.

* Kafu obavezno pijte uz vodu.

* Ukoliko pijete mineralnu vodu, izaberite baznu sa pH višim od 7. Telo je najbolje apsorbuje.

* Trebalo bi potpuno izbaciti slatke gazirane napitke i slatkiše, peciva od belog brašna, brzu hranu.

Pročitajte i… Neprijatan zadah iz usta? Alkalizujte se!

Kisele namirnice

* meso, živinsko meso, riba, jaja

* morski plodovi

* soja, žitarice, makaroni

* sir, mleko, sladoled

* sva peciva i konditorski proizvodi

* šećer

* pivo, kafa, slatki gazirani napici

Neutralne namirnice

* mahunarke, orašasto voće

Bazne (alkalne) namirnice

* zeleno lisnato povrće; povrće i voće (limun, grejpfrut)

* pečurke

* korenasto i krtolasto povrće

* svi ukiseljeni proizvodi

* lubenica, crni i beli luk, brokoli; sok od povrća

Pročitajte i… Alkalizacija organizma: Nije samo protiv raka

 

 

 

 

Foto: bulatovic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs