Saveti stručnjaka: Ovako treba da se hranite ako imate holecistitis ili pankreatitis

by | 06.04.2024
Saveti stručnjaka: Ovako treba da se hranite ako imate holecistitis ili pankreatitis

Dijeta za pankreatitis i holecistitis nikada neće izlečiti ove bolesti – bilo bi glupo zavaravati se. Ali u vašoj je moći da olakšate svakodnevno stanje osobe i sprečite pogoršanje bolesti.

Ne kažu uzalud: „Mi smo ono što jedemo.“ Kada čovek jede lošu hranu ne oseća se najbolje. Ali kada pređe na zdravu ishranu to će poboljšati zdravlje.

Ishrana za bolesti kao što su holecistitis ili pankreatitis a priori treba da bude zdrava! To znači da u ovoj ishrani, u najmanju ruku, treba da dominira sveže povrće, žitarice, kao i mesno i mlečni proizvi s malo masnoće. Pogledajmo osnovna pravila.

Dijeta za holecistitis i pankreatitis

Dijeta za holecistitis i pankreatitis u velikoj meri će pomoći onima koji pate od ovih bolesti. Holecistitis, odnosno zapaljenje žučne kese, najčešće se javlja kada se u žučnoj kesi nalaze kamenci.

Po pravilu, to se dešava zbog činjenice da je odliv žuči poremećen. Tome doprinosi loša ishrana, odnosno njena nepravilnost, često prejedanje i stalni zatvor. Holecistitis se takođe javlja kod ljudi koji vode sedentarni način života, imaju infekciju ili kod trudnica.

Pankreatitis, odnosno zapaljenje pankreasa, javlja se kod osoba koje su pod stalnim stresom i obično jedu puno mesa i masne hrane.

Pravila ishrane za holecistitis i pankreatitis

Šta treba da znate kada pratite dijetu za holecistitis i pankreatitis?

  • Obroci za pankreatitis i holecistitis treba da budu mali i česti (5-6 puta dnevno).
  • Ukupna dnevna težina konzumirane hrane ne bi trebalo da prelazi 3-3,5 kg.
  • Dnevna potrošnja vode je 2-2,5 litara. Uzimajte hranu samo u kuvanom i parenom obliku, isključite mariniranu, dimljenu, prženu i slanu hranu.

Poželjne i nepoželje namirnice

  • Poželjno je fokusirati se na proteinsku hranu, a količinu masti i ugljenih hidrata treba svesti na minimum.
  • Masne mesne supe ili riblju čorbu zamenite posnim supama napravljenim na vodi (supe od povrća sa žitaricama, tikvicama, karfiolom)
  • Možete jesti nemasno meso, živinu, nemasne mlečne proizvode, kajganu, meko kuvana jaja (ne više od 2 komada nedeljno)
  • Preporučuje se povrće, slatko voće i bobice, čisto biljno ulje (ne zagrevano).
  • Jedite proizvode od brašna (osim puter testo), stari hleb, ne više od 15-20 g putera dnevno.
  • Nemojte koristiti više od 70 g šećera dnevno (uključujući bilo koja jela).
  • Treba zaboraviti na proizvode kao što su mahunarke, pečurke, masno meso, čokolada, kakao, peciva, konzervirana hrana, začini.

Primer menija za jedan dan

Doručak: Omlet, ali samo od proteina (110 g), pasirana heljdina kaša (250g), čaj sa limunom ili sa dodatkom mleka (200 g).

Ručak: Vegetarijanska supa sa povrćem (500g), ćufte od nemasnog mesa samo na pari (100/60g), pire krompir sa puterom – ali dodati puter u ohlađeni pire (240 g).

Popodnevna užina: Pečene jabuke (100g).

Večera: Sufle od svežeg sira (140g), čaj sa limunom (200g).

Ovo je bio samo jedan primer menija. Vema je važno da ako imate neku od ovih tegoba s probavnim sistemom i ako uzimate terapiju obavezno konsultujete lekara za bilo kakve promene u načinu ishrane.

bondarillia / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs