Prirodni lekovi za cirozu jetre: Isprobajte kurkumu i med

by | 19.01.2024
Prirodni lekovi za cirozu jetre

Ciroza jetre nije nimalo bezazleno stanje, pa je stoga neophodno voditi računa o njenom zdravlju. Prirodni lekovi za cirozu jetre u ovom slučaju mogu biti od pomoći.

Ciroza jetre je stanje koju karakteriše oštećenje jetrenjog tkiva i progresivno propadanje njene funkcije. Dakle, osoba pati od poremećaja nakupljanja tečnosti u abdomenu, krvarenja, povišenog pritiska u portalnim krvnim sudovima i poremećaj određenih moždanih funkcija.

Šta je ciroza jetre?

Ciroza jetre podrazumeva stanje u kome su svi delovi ovog organa zahvaćeni patološkim promenama. Jedna on čestih uzroka ciroze je prekomerna upotreba alkohola. Unošenjem velike količine alkohola, stvara se velika količina masti. Masna jetra onemogućava da utoli potrebe za kiseonikom, a kao posledica toga, dolazi do upalnog procesa koji uništava ćelije jetre.  Ciroza jetre poredstavlja nepovratno oštećenje hepatocita (ćelija jetre). Nju takođe mogu izazvati i:

  • hronični hepatitis
  • primarna bilijarna ciroza
  • nasledna oboljenja
  • vaskularna oboljenja
  • infektivna oboljenja
  • korišćenje lekova
  • loša ishrana
  • fizička neaktivnost
  • parazitska oboljenja
  • problemi sa žučnom kesom

Prirodni lekovi za cirozu jetre

Tradicionalne metode lečenja ciroze su odlični pomoćnici. Lekovito bilje je u stanju da reguliše metaboličke procese u telu, stimuliše obnavljanje ćelija jetre, čisti telo i značajno olakšava stanje pacijenta. Naravno, lekove treba koristiti u konsultaciji sa lekarom.

Čaj od mlečnog čička

Mlečni čičak se smatra jednim od najefikasnijih tradicionalnih lekova za lečenje bolesti jetre. Kod ciroze se preporučuje da se pije čaj od semena ove biljke. Da biste to uradili, jednu kašičicu biljke prelijte šoljom ključale vode. Ostavite 30 minuta, a potom procedite. Pijte 3 puta dnevno pre obroka tokom nedelju dana.

Infuzija kurkume sa medom

Jednu kašičicu kurkume dodajte u 500 ml kuvane tople vode. Nakon 10 minuta, procedite i dodajte med po ukusu.

Prirodni lekovi za cirozu jetre: Elekampan

Dve kašičice osušene biljke se sipaju u 500ml ključale vode i infuzira se pola sata. Pre upotrebe, rastvor se mora ponovo dovesti do ključanja. Možete dodati 100 g mleka, putera i meda. Pijte tri puta dnevno po 100 ml.

Infuzija od cveća drena

Da biste pripremili infuziju, jednu kašiku suvih zdrobljenih cvetova prelijte sa jednom čašom ključale vode i ostavite preko noći. Ujutro procedite. Preporučuje se upotreba četvrtine šolje četiri puta dnevno.

Zrna ovsa za lečenje ciroze

Prirodni lekovi za cirozu jetre podrazumevaju i ovas. Uzmite 200 mg nerafinisanih zrna i dodajte toplu vodu. Nakon 12 sati, kada zob nabubri, treba ih kuvati pola sata. Pre jela popijte 100 ml ohlađene i proceđene infuzije.

Infuzija suvih cvetova kamilice

Uzmite 2 kašičice suvih cvetova kamilice i ulijte ih u 250 ml proključale vode. Pustite da stoji na toplom mestu najmanje četiri sata. Proceđeno piće treba piti blago zagrejano.

Prirodni lekovi za cirozu jetre: Infuzija nevena

Prelijte 1,5 šolje cveća kipućom vodom i ostavite nekoliko sati. Rastvor se razblaži pre upotrebe. U petinu proizvoda dodajte malo soli i pola čaše vode. Pijte 2 puta dnevno pre obroka tokom dve nedelje.

Odvar od listova trešnje

Sveže ubrani i sitno iseckani listovi trešnje (10 g) se preliju sa 300 ml mleka i stave na tihu vatru. Proizvod ne sme da proključa, a treba da ga kuvate pola sata. Potom se smesa procedi, ohladi i uzima 50 ml dva puta dnevno.

Decokcija kore nara

Dve kašičice osušene i zgnječene kore nara treba da prelijete sa šoljom ključale vode i potom smesu kuvati na pari 30 minuta. Procedite i ohladite pre upotrebe. Uzmite po 50 ml dva puta dnevno. Prirodni lekovi za cirozu jetre se mogu koristiti samo uz konsultaciju lekara.

dragana991/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs