Šta uzrokuje intestinalni kolitis, kako se leči i koje namirnice se preporučuju?

by | 12.04.2024
Šta uzrokuje crevni kolitis, kako se leči i koje namirnice se preporučuju?

Intestinalni kolitis ne bi trebalo ignorisati. Pored lečenja medikamentima, mogu da se uključi i pojedino bilje. Naravno, od velike je važnosti i ishrana, odnosno eliminisanje određenih namirnica.

 

Bol,  nadimanje i osećaj punoće u crevima mogu ukazivati na kolitis. Bolje je ne ignorisati takve simptome. Na kraju krajeva, nelečeni kolitis ponekad izaziva ozbiljne komplikacije, kao što su čirevi. Na sreću, kolitis se može izlečiti ako se na vreme obratite lekaru i prilagodite ishranu.

Šta je intestinalni kolitis?

Kolitis je zapaljenje sluzokože ili dubljih slojeva debelog creva. Bolest nije prijatna, izaziva veoma jak bol u stomaku i svakodnevnu nelagodnost.

Debelo crevo je nastavak tankog creva ovde se javlja poslednja faza varenja. Završava se sfinkterom rektuma. Usled kontrakcije glatkih mišića, koji čine srednji sloj svih creva, ostaci hrane sa sokovima (himus) kreću se kroz debelo crevo i izlučuju se feces.

Intestinalni kolitis je upalna bolest creva koja može uzrokovati dugotrajnu upalu i oštećenje crevne sluznice. Ova bolest može biti hronična i može izazvati simptome poput bolova u stomaku, proliva, krvarenja iz creva, umora i gubitka telesne težine.

Dve najčešće vrste intestinalnog kolitisa su ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Ulcerozni kolitis karakteriše kontinuirana upala sluznice debelog creva i rektuma, dok Kronova bolest može zahvatiti bilo koji deo digestivnog trakta i može izazvati dublje oštećenje creva.

Ove bolesti mogu biti upravljane lekovima i promenama u ishrani, a u nekim slučajevima može biti potrebna i hirurška intervencija. Važno je konsultovati se sa lekarom ako imate simptome intestinalnog kolitisa kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju.

 

Debelo crevo obavlja važne funkcije:

 

  • Završetak procesa varenja i apsorpcije hranljivih materija (glukoza, aminokiseline, vitamini).
  • Formiranje fecesa: Tečnost se apsorbuje u krv, a vlakna, ostaci nesvarene hrane i sluz se zbijaju. Bakterije mogu činiti do 50% težine stolice.
  • Izlučivanje:  Proizvodi metabolizma proteina (kreatinin, urea, mokraćna kiselina, ostaci nesvarenih masti i vlakana, mnogi toksini) se izlučuju kroz debelo crevo.
  • Zaštita: Sadrži korisnu mikrofloru, koja sprečava proliferaciju patogenih bakterija. Sluzni sloj debelog creva sadrži oko 70% ćelija imunog sistema (limfocita), koji su sposobni da sintetišu antitela u slučaju infektivnih pretnji. Aktivnost imunih ćelija u velikoj meri zavisi od sastava mikroflore.
  • Sinteza vitamina: Zahvaljujući bifidobakterijama, u debelom crevu se formiraju vitamini B, K, E, D, PP, biotin, folna kiselina. Oni obezbeđuju normalnu hematopoezu, zgrušavanje krvi tokom krvarenja, funkcionisanje nervnog sistema, zdravu kožu i mišićno-skeletni sistem.
  • Posebnu ulogu u radu debelog creva ima mikroflora – bifidobakterije, bakteroidi, enterokoki, laktobacili, E. coli, koji obezbeđuju rezidualno varenje hrane, razgradnju proteina, fermentaciju ugljenih hidrata i stvaranje vitamina. Ova flora čini 96–98% svih crevnih mikroorganizama i teži oko 1,5 kg!

U slučaju imunoloških poremećaja u organizmu, prejedanja, bolesti organa za varenje ili gutanja patogenih mikroorganizama, odnos normalne i oportunističke flore se menja, a broj UPM prelazi dozvoljene norme. U ovom slučaju, bilo koji negativan faktor, poput okidača, može pokrenuti proces upale. Disbioza je stoga jedan od glavnih uzroka kolitisa.

Šta uzrokuje intestinalni kolitis?

Manifestacije kolitisa su iste iz različitih razloga. Ako se uzrok ne može pronaći, kolitis se naziva „nespecifičnim“.

Mogući uzroci kolitisa mogu biti:

  • Infekcije povezane sa ulaskom i razmnožavanjem patogenih mikroorganizama ili parazita u crevima: uzročnici dizenterije, jersinioze, Staphilococcus aureus, Giardia, okrugli crvi, amebe i dr. Oportunistička flora može izazvati i upalu debelog creva ako počne da se razvija.
  • Patologija gastrointestinalnog trakta – gastritis, peptični čir, holecistitis i pankreatitis, holelitijaza, enteritis. Ovaj tip kolitisa se naziva sekundarnim.
  • Prisustvo bilo kakvih žarišta hronične infekcije iz kojih patogeni mogu ući u creva (pustularne kožne bolesti, zapaljenje respiratornog trakta i ORL organa, tuberkuloza).
  • Zanemarivanje pravila zdrave ishrane. Ovo je često prejedanje, zloupotreba začinjene i pržene hrane, slatkiša i proizvoda od brašna, nedovoljna količina vlakana u hrani, potrošnja nekvalitetnih proizvoda.
  • Česte stresne situacije i emocionalni i mentalni faktori.
  • Autoimuna stanja (kada imune ćelije greškom napadaju crevni zid) i sistemski poremećaji vezivnog tkiva, čija je predispozicija često nasledna.
  • Lekovita i toksična opterećenja na telu: uzimanje antibiotika, antiinflamatornih lekova, lekova protiv bolova, hormonalnih lekova, laksativa, alkohola.
  • Povrede ili hirurške intervencije na trbušnim organima, kada je normalna anatomija creva poremećena usled adhezivnog procesa.

Drugi uzroci mogu da budu urođene i nasledne patologije creva, koje su praćene njegovim produženjem ili proširenjem (megakolon, dolihosigma), formiranjem polipa u lumenu creva ili divertikula (izbočenje crevnog zida u trbušnu patološku duplju), pokretljivost različitih delova creva, enzimski nedostatak, celijakija enteropatija (netolerancija na glijadin – protein žitarica).

Simptomi

Vodeći simptom svih kolitisa je tup ili bolni grčevi u stomaku. Lokalizacija bola zavisi od toga koji deo creva je zapaljen. Može da boli u pupku, desnom ilijačnom regionu, levom hipohondrijumu i po celom stomaku.

Nakon ispuštanja gasova i odlaska u toalet, obično se javlja privremeno olakšanje, ali nakon jela, bol se, naprotiv, pojačava. Spazmolitici i topli oblog takođe mogu pomoći u ublažavanju bolova.

Pored bolova, kolitis karakteriše:

  • Kod akutnog kolitisa, dijareja se karakteriše naizmeničnim zatvorom, a spastični kolitis se karakteriše takozvanim „ovčijim izmetom“.
  • Krčanje u stomaku, koji se intenzivira nakon jela, povećano formiranje gasova (nadutost).
  • Prisustvo patoloških nečistoća u stolici u obliku sluzi i krvi, zelenkaste pruge.
  • Osećaj punoće i težine u crevima.
  • Lažna i bolna želja za pražnjenjem creva (tenezmi).
  • Gubitak apetita i gubitak težine su karakteristični za hronični kolitis.
  • Povišena temperatura, glavobolja, slabost, malaksalost karakteristični su za akutni i ulcerozni kolitis.

Kako se leči?

Lečenje kolitisa kod odraslih sprovodi se sveobuhvatno, u zavisnosti od težine simptoma i uzroka bolesti. U ovom slučaju se propisuje određena dijeta i lekovi.

Dijeta

Otklanjanje kolitisa je nezamislivo bez poštovanja preporuka o ishrani. Prednost se daje kuvanim jelima ili spremljenim na pari. Dobrodošla je topla tečna i pasirana hrana koja se uzima 4-6 puta dnevno u malim porcijama.

Prejedanje i gladovanje izuzetno nepovoljno utiču na tok kolitisa. U slučaju prevelikog nadimanja, ne preporučuje se hrana koja sadrži ugljene hidrate i mleko.

Svrha dijete je smanjenje opterećenja gastrointestinalnog trakta i ubrzanje zarastanja sluzokože

Svrha dijete je smanjenje opterećenja gastrointestinalnog trakta i ubrzanje zarastanja sluzokože

Sva hrana koja se konzumira treba da bude nežna i lako svarljiva, mehaničke i hemijske iritacije moraju biti isključene.

Ove namirnice mogu biti korisne za kolitis:

  • Nemasne sorte mesa, ribe i živine
  • Kuvana kaša od heljde, pirinča, ovsene kaše ili griza
  • Domaći žele
  • Tostirani beli hleb
  • Kuvano i pečeno povrće (krompir, tikvice, karfiol, bundeva, šargarepa), pečene jabuke;
    nisko-masni sveži sir
  • Meko kuvana jaja ili omlet

Količina tečnosti koja se konzumira treba da bude 1,5-2 l dnevno u obliku jakog čaja, odvarka šipka, nezaslađenog kompota od jabuka, krušaka, dunje, ribizle, slabe kafe, kakaoa u vodi. Što se tiče deserta, marmelada, čokolada u malim količinama neće vam štetiti.

Zabranjena pića i hrana:

  • Alkohol
  • Koncentrovani sokovi
  • Gazirana pića
  • Sveže pecivo i crni hleb
  • Mahunarke
  • Masno meso i riba
  • Mleko
  • Sirovo povrće
  • Pečurke
  • Testenina
  • Kaša od prosa, pšenice, ječma, bisernog ječma
  • Bogate čorbe
  • Konzervirana hrana
  • Domaći kiseli krastavci, marinade i začini
  • Dimljena i pržena hrana

 

Lečenje lekovima

Sledeće grupe lekova se koriste za lečenje kolitisa:

  • Antibiotici, nitrofurani i antiparazitici. Propisan za kolitis izazvan patogenom i uslovno patogenom florom, protozoama i helmintičkim infestacijama.
  • Sredstva za obnavljanje normalne crevne flore:
    Probiotici – preparati koji sadrže žive bifido-, lakto- i kolibakterije;
    Prebiotici – supstance koje stvaraju okruženje za rast korisnih bakterija, imaju laksativni efekat i pomažu u eliminaciji toksina;
    Sinbiotici – sadrže i probiotike i prebiotike

Da bi se eliminisao bol zbog kolitisa, propisani su antispazmodici za povećano stvaranje gasa, propisan je simetikon. Preporučuju se enzimski preparati za poboljšanje varenja hrane. Za kolitis sa čestim pražnjenjem creva, adstringentni i omotači lekovi i sorbenti će biti efikasni. Da bi se normalizovala stolica, propisuju se lekovi na bazi laktuloze i natrijum pikosulfata.

Ako je vodeći uzrok kolitisa ishemija (zatajenje cirkulacije u crevnim sudovima), onda se lekovi koriste za lečenje ateroskleroze, antiagregacioni agensi za suzbijanje formiranja tromba i specifični kardiovaskularni lekovi. Za kolitis povezan sa stresom i neuro-emocionalnim stresom, psihotropni lekovi su uključeni u kompleks lečenja.

Efekat lečenja ulceroznog kolitisa se ne javlja brzo, trajanje terapije u proseku je od 12 nedelja do 2 godine. Nakon eliminisanja simptoma ulceroznog kolitisa, potrebno je dugotrajno lečenje kako bi se eliminisale česte egzacerbacije i sprečile komplikacije bolesti.

Da li narodni lekovi mogu pomoći u lečenju intestinalnog kolitisa?

Za izlečenje, važno je postaviti dijagnozu, identifikovati i eliminisati uzročni faktor. Istovremeno, narodni lekovi mogu biti korisni za ublažavanje neprijatnih simptoma kolitisa.

Topli biljni čaj ili infuzija od kamilice, komorača, nane, kima, žalfije, hajdučke trave ublažava grčeve u crevima i smanjuje nadimanje, a deluje blago protivupalno.

Da biste uklonili zatvor, koristite koru bokvice, list sene, laneno seme, origano i sladić. Hrastova kora, kora nara i ptičja trešnja imaju adstringentno dejstvo.

Šta se dešava ako se intestinalni kolitis ne leči?

Dugotrajno hronično zapaljenje debelog creva može dovesti do neprijatnih posledica:

  • Astenoneurotski sindrom sa povećanim umorom i slabošću, smanjenim performansama.
  • Enterokolitis je zapaljenje debelog i tankog creva. U ovom slučaju dolazi do anemije, sindroma nedostatka vitamina i malapsorpcije hranljivih materija, što utiče na funkcionisanje svih sistema tela, stanje kože i nogu.
  • Crevna opstrukcija. Provociran je atrofičnim i spastičnim kolitisom, abnormalnostima creva i poremećenom pokretljivošću. Opstrukcija creva je praćena rizikom od peritonitisa i zahteva hitnu hiruršku intervenciju.
  • Perforacija crevnih čireva sa pojavom stanja opasnih po život. Ovo je crevno krvarenje, pojava peritonitisa i pretnja sepse – trovanje krvi.

Važno! Ako se kolitis ne leči, postoji rizik od raka creva. Češća transformacija u rak se javlja kod ulceroznog kolitisa.

Preventiva

Kolitis često ima hronični tok. Da biste sprečili egzacerbacije ili sprečili ovu bolest, važno je:

  • Pridržavajte se preporuka za zdravu ishranu: nemojte prejedati, ne zloupotrebljavati masnu, prženu, dimljenu hranu, začine, začinjenu, slanu i konzerviranu hranu, slatkiše, alkohol i gazirana pića, brzu hranu.
  • Nemojte jesti ustajalu hranu, nedovoljno kuvano meso i ribu, neoprano povrće, bobice i voće.
  • Nemojte se baviti samolečenjem, posebno antibiotskom terapijom.
    Pravovremeno dijagnostikujte i lečite bilo koju drugu gastrointestinalnu patologiju koja provocira sekundarni crevni kolitis.
  • Vežbajte i dobro se naspavajte.
  • Da biste održali normalnu crevnu mikrofloru, trebalo bi da konzumirate fermentisane mlečne proizvode i dovoljnu količinu vlakana (ako nema pogoršanja kolitisa). Među ovim proizvodima: povrće, voće i bobice, sušeno voće, žitarice, mahunarke, žitni hleb.
  • Korisni mogu biti i preparati na bazi dijetetskih vlakana, na primer, psilijum (ljuska psilijuma), koji normalizuje pokretljivost creva, učestalost i zapreminu stolice.

Raznolikost uzroka kolitisa i rizik od komplikacija su osnova da pacijent traži kvalifikovanu pomoć i podvrgne se potpunom pregledu i lečenju. Ali čak i najbolji lekovi i iskusni specijalisti neće moći da prevaziđu bolest ako pacijent zanemari pravilnu ishranu i zdrav način života.

Voyagerix; Arx0nt / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs