Kako prepoznati ujed krpelja i šta bi trebalo odmah da uradite?

by | 26.03.2024
Kako prepoznati ujed krpelja i šta bi trebalo odmah da uradite?

Kada dođe toplo vreme, mnogi ljudi odlaze iz grada. Pored zdravstvenih koristi, takvo putovanje je preplavljeno i opasnošću – ujed krpelja koji može da dovede do raznih bolesti.

 

Krpelji se bude kada prosečna dnevna temperatura vazduha pređe +5 stepeni. A to se dešava već krajem marta – početkom aprila, kada na drveću nema sveže trave i lišća. Krpelji zimuju na suvoj travi. Kada se probude, osećaju glad. Stoga, šetnja prirodom u rano proleće može postati opasna.

Krpelji žive u travi ili niskom žbunju. Oni osećaju svoj plen na udaljenosti od 10 metara i strpljivo čekaju da se približi. Iako su spori, ako hodate kroz travu gde ih ima mnogo, oni se lako zakače za odeću, počinjući da se pomeraju nagore do područja izložene kože.

Zato je glavna preporuka pri šetnji u prirodi da potpuno pokrijete noge, nosite pantalone sa gumicama na dnu ili ih ugurate u čarape kako vam krpelji ne bi dospeli po telo. Nakon šetnje, potrebno je da se presvučete, pregledate i istresite odeću i pregledate svoje telo.

Šta je važno da uradite nakon ujeda krpelja?

Kada krpelj dođe u kontakt sa telom osobe, on pronalazi najranjiviju tačku – područje sa tankom kožom. Najčešće ujede pazuha, prepone, mesta iza ušiju i na vratu.

Nemoguće je da osoba primeti trenutak ugriza. Kada krpelji probuše kožu, ubrizgavaju jaku anestetičku supstancu. Krpelj se hrani sporo – dok sisa, ne pomera se satima. Ali to nije lako videti zbog njegove male veličine. Dužina tela krpelja ne prelazi 4 mm. Kada se najede, parazit nabrekne, otkači se i pada.

Simptomi ujeda krpelja 

Simptomi se lako mogu pomešati sa simptomima ujeda insekata. Na mestu ujeda na koži se pojavljuje mrlja okruglog oblika sa tamnim tragom na mestu uboda. Prečnik tačke je oko 1 cm.  Može izgledati kao prsten sa crvenim rubovima i crvenom ili plavičastom površinom u sredini.

Ako osobu ugrize zaraženi krpelj, pojavljuju se bolni simptomi. Mogu se pojaviti nakon dva do tri sata, nakon nekoliko nedelja ili čak meseci. Prvi znaci ujeda krpelja:

 • Groznica
 • Glavobolja
 • Povećanje temperature
 • Bol u zglobovima
 • Opšta slabost
 • Pospanost
 • Alergijska reakcija kože
 • Zapaljenje limfnih čvorova i bol prilikom dodira
 • Otežan disanje
 • Mučnina povraćanje

Nakon toga, ovi simptomi su praćeni znacima bolesti koju prenose krpelji. Oni zavise od bolesti – pogođeni su nervni sistem, mozak, unutrašnji organi. Nedostatak lečenja dovodi do ozbiljnih posledica.

Kako ukloniti krpelj?

Nisu svi krpelji opasni za ljude – samo zaraženi. Ali ovo se može razumeti samo laoratorijskim putem testa krvi ili samog parazita. Zbog toga je važno preduzeti mere kada se otkrije.

Krpelj se najpre mora ukloniti. Bolje je to učiniti u klinici ili hitnoj pomoći. Nestručne radnje su opasne jer prilikom uklanjanja možete lako otkinuti proboscis ili celu glavu, što će dovesti do infekcije. Ako ne možete odmah da odete u medicinsku ustanovu, morate sami ukloniti krpelja.

Pre uklanjanja parazita, tretirajte mesto ugriza dezinfekcionim sredstvom. Da biste uklonili krpelja, potrebno je da uzmete pincetu, uhvatite parazita blizu kože i uklonite ga laganim uvijanjem. Možete ga okrenuti u bilo kom pravcu, nije važno. Krpelja ne treba gnječiti nepotrebno – u trenutku jakog pritiska on ispušta dodatnu količinu anestetika u krv, što povećava broj patogena.

Uklanjanje krpelja

Uklanjanje krpelja

Nakon ekstrakcije, potrebno je ponovo tretirati ujed krpelja antiseptikom. Osoba sklona alergijama treba da uzme antihistaminik.

Izvađeni krpelj se mora staviti u zatvorenu posudu ili vreću sa vlažnim pamučnim štapićem i odneti na analizu. Važno je da živ dospe u laboratoriju, pa je potrebno pažljivo postupati prilikom uklanjanja. Ako krpelja ne možete odmah poslati na pregled, posudu možete staviti u frižider. Na ovaj način možete čuvati parazita najviše tri dana.

Ako je krpelj već otpao i bilo je moguće otkriti samo mesto njegovog ugriza, potrebno je tretirati leziju dezinfekcionim sredstvom i odmah otići u laboratoriju da date krv na analizu.

Takođe morate da odete kod lekara. On će analizirati laboratorijske testove i propisati lečenje. Morate striktno pratiti preporuke svog lekara, inače posledice mogu biti nepovratne.

Ujed može da izazove alergijsku reakciju

Nakon uklanjanja krpelja, potrebno je pažljivo pregledajte osobu – obratite pažnju na to da li ima otok ili otežano disanje. Ujed može izazvati alergijsku reakciju. Ako osoba ima tendenciju na alergije, bolje je odmah uzeti antihistaminsku tabletu. Posmatranje treba obaviti nekoliko sati nakon ujeda – alergijska reakcija može biti odložena. Znaci alergije:

 • Otečeno lice, usne, kapci, jezik
 • Bol u mišićima
 • Otežano i duboko disanje

Ako se pojave takvi simptomi, potrebno je pacijentu dati antihistaminik i odmah pozvati hitnu pomoć. Tokom perioda čekanja, potrebno je obezbediti dobru ventilaciju prostorije u kojoj se nalazi pacijenr, smanjiti pritisak odeće (otkopčati dugmad, grudnjak, olabaviti kaiš, skinuti kravatu).

Moguće posledice 

Krpelji mogu da nose razne bolesti. Iako laboratorijske studije pokazuju da je samo 10% krpelja zaraženo, i dalje postoji rizik od infekcije.

Krpelji ispuštaju toksičnu supstancu u krv, koja u zavisnosti od vrste i imuniteta osobe može uticati na različite organe i sisteme.

Nervni sistem: Ne govorimo samo o encefalitisu, već io drugim lezijama sistema. Ujed krpelja može izazvati epileptični napad, paralizu, hiperkinezu i mentalne poremećaje. Lekari često primećuju visok umor i jake glavobolje kod pacijenata nakon kontakta sa krpeljima.

Bubrezi: Otrov sadržan u pljuvački parazita može izazvati razvoj nefritisa i glomerulonefritisa.

Jetra: Organ uključen u varenje prestaje da proizvodi dovoljne količine potrebnih enzima.

Zglobov: Otrov koji ubrizgava krpelj izaziva artritis, velike poremećaje u strukturi zglobova, uključujući invaliditet.

Kardiovaskularni sistem: Bolest karakterišu skokovi krvnog pritiska, pacijent doživljava srčanu aritmiju.

Pluća: Otrov, kada dođe u pluća, izaziva upalu pluća, koja se teško leči.

Samo laboratorijske analize mogu utvrditi koji infektivni agensi (virusi, mikrobi) se nalaze u otrovu krpelja. Da bi to uradili, oni ispituju samog parazita (ako je živ dostavljen u laboratoriju) ili uzimaju krv od žrtve. Na osnovu rezultata istraživanja, lekar donosi zaključak o mogućim posledicama ujeda krpelja i razvija režim lečenja.

Najčešće bolesti koje prenose krpelji

Lajmska bolest: Infektivna bolest koju izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Preneose je zaražene krpelji, a može uticati na ljude, kao i na neke životinje. Simptomi lajmske bolesti mogu varirati, ali obično uključuju crvenilo kože na mestu ujeda krpelja (tzv. „lajmski eritem“), zamor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, groznicu i druge simptome slične gripu.

Krpeljski encefalitis: Virusna bolest koja utiče na centralni nervni sistem i mozak. Razvija se brzinom munje – ponekad od ujeda do prvih simptoma prođe samo nekoliko sati. Temperatura tela naglo raste do 40 stepeni, javljaju se mučnina, povraćanje, bolovi u celom telu, glavobolja. Uočava se utrnulost udova i konvulzivna reakcija. Na telu se pojavljuje osip.

Erlihioza:  Zarazna bolest, čiji se prvi znaci pojavljuju dve do tri nedelje nakon ujeda. Simptomi su slični prehladi – bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa. Nakon ujeda počinje groznica, dolazi do intoksikacije tela, zahvaćeni su gastrointestinalni trakt, slezina, jetra, limfni čvorovi.
borelioza.

Prvi znaci se javljaju četiri do pet meseci nakon ujeda. Prvo se pojavljuje karakteristična tačka u obliku prstena sa crvenim ivicama. Osip se širi po celom telu. Temperatura raste, limfni čvorovi se upale, pojavljuju se bolovi u mišićima i zglobovima. Rezultat može biti paraliza.

Tularemija: Zarazna bolest bakterijskog porekla koja se prenosi preko krpelja. Karakteriše ga povišena temperatura, groznica, glavobolja, krvarenje iz nosa, a ponekad i povraćanje. Limfni čvorovi postaju uvećani i gnojni, što dovodi do njihovog uklanjanja.

Preventivne mere

Ako se nakon ujeda krpelja pojave znaci bilo koje bolesti, odmah se obratite lekaru i započnete lečenje uboda krpelja.

Krpelji pokazuju znake aktivnost od ranog proleća do kasne jeseni. Sve dok postoji vegetacija na kojoj insekti mogu da žive, oni su opasni. Čak i ako je okolo samo suva trava, odsustvo krpelja se ne može u potpunosti garantovati.

Možete izbeći ujed krpelja i naknadni tretman ako preduzmete određene mere predostrožnosti.

Preventivne mere - sprej protiv krpelja

Preventivne mere – sprej protiv krpelja

Postoji mišljenje da krpelji skaču na ljude sa drveća. Ali insekti žive na travi iu niskim grmovima – najviše jedan metar od površine zemlje. Ako idete u šetnju poljem, šumom ili parkom, potrebno je da nosite odeću ispod koje insekti ne mogu da prođu – pantalone i jaknu ili košulju dugih rukava svetlih nijansi.

Kada se krećete na travnatu površinu, bolje je da ugurate pantalone u čarape i zakopčate manžetne na košulji ili jakni. Kosu treba prekriti šeširom, štiteći skalp i vrat. Krpelj neće moći da ugrize tkaninu. Nakon šetnje, potrebno je da skinete odeću i protresete je tako da insekti padnu.

Nakon povratka iz šetnje, potrebno je da se pažljivo pregledate da biste otkrili insekt. Parazit se ne vezuje odmah. Dugo puzi po telu, tražeći područja sa najnežnijom kožom. Zbog toga krpelji najčešće grizu i lepe se za pazuhe, vrat, ispod kolena.

Krpelji osećaju plen po mirisu i često se nalaze u senovitim predelima u blizini staza. Zbog toga je bolje da se odmarate na otvorenim, suncem okupanim livadama.

Postoji mnogo proizvoda koji se prodaju u prodavnicama za odbijanje parazita. Pre izlaska u prirodu potrebno je da poprskate kožu i odeću. Miris repelenta će sprečiti približavanje insekata.

Pažljiva pažnja prema vašem blagostanju i blagovremene preventivne mere pomoći će vam da izbegnete posledice ujeda krpelja. Tretiranje područja protiv krpelja hemijskim jedinjenjima pomoći će vam da bezbedno provedete vreme u svojoj vikendici van grada. Ali obrada se mora izvršiti ispravno – pozovite stručna lica.

24K-Production; andriano_cz; Zbynek Pospisil / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs