
Kako prepoznati anemiju i kako je lečiti prirodnim lekovima?
Anemija je često stanje koje pogađa veliki broj ljudi. Međutim, postavlja se pitanje kako prepoznati anemiju, a potom i kako je lečiti. Srećom, pr...
Brinite o svom srcu i ono će vam u znak zahvalnosti produžiti život
Ljudsko srce je moćan mišić veličine pesnice, a radi kao dve dobro iskoordinirane pumpe, neprekidno šaljući krv po celom telu. Krv prenosi kiseonik i hranljive materije ka svim organima i tkivima i uklanja štetne supstance iz tela.
DA LI STE ZNALI: Srce ima zalihe snage da radi 150 godina!
• Bolesti srca glavni su uzrok smrtnosti ljudi starijih od 35 godina.
• Mlade žene od bolesti srca stradaju 3-6 puta ređe od muškaraca. Međutim, nakon 40. godine, rizik se povećava, a posle 65. godine žene sustižu muškarce kad su u pitanju kardiovaskularna oboljenja.
• Najčešći uzročnici problema sa srcem jesu povišen holesterol u krvi, hipertenzija, pušenje, gojaznost, stres i smanjena fizička aktivnost.
1. Svakodnevno popijte čašu belog ili crvenog vina (ne više!). Ono sadrži antioksidanse i biflavonoide, koji štite srce od najrazličitijih opasnosti.
2. Obavezno jedite ribu, naročito one vrste koje borave u hladnim vodama (losos, tunu, skušu) – u njima se nalaze omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su korisne za srce.
3. Jedite proizvode koji sadrže kalijum (suve kajsije, suve šljive, suvo grožđe, krompir, kupus, bundevu, crni luk). Taj mikroelement poboljšava rad srčanog mišića, a takođe podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.
4. Obavezno dohranjujte vaše srce magnezijumom. On pomaže proširenju krvnih sudova, sprečavajući grčeve. Najviše magnezijuma ima u ražanom i pšeničnom hlebu s mekinjama, ovsenoj, pšeničnoj, ječmenoj i heljdinoj prekrupi, cvekli, šargarepi, zelenoj salati, peršunu, crnoj ribizli, orasima i bademima.
5. Srcu je potreban jod, kojeg je mnogo u svim vrstama morskih plodova i plavom patlidžanu.
6. Glog je veoma je koristan: bogat je šećerima, karotenom, vitaminima grupa B i C, flavonoidima, antocijanima, makro i mikro elementima. Ovi plodovi smanjuju puls, jačaju srčani mišić, poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju arterijski pritisak i nivo holesterola u krvi, a povećavaju sposobnost zgrušavanja krvi.
Prelijte šaku suvog gloga litrom ključale vode, stavite na jaku vatru 5-7 minuta, sipajte u termos i ostavite preko noći.
7. Vašem srcu preko psu otrebni vitamini B-grupe (naročito B6, B12 i folna kiselina): oni sprečavaju stvaranje amino-kiseline homocisteina, koja povećava rizik od nastanka tromba. Izvori folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće i mahunarke (grašak, boranija), vitamina B6 – riba, integralne žitarice, voće i povrće, a vitamina B12 – meso i mleko.
8. Vitamin E sprečava razvoj ateroskleroze i povećanje viskoznosti krvi. Njega ima mnogo u pšeničnim klicama, špargli i pahuljicama od celog zrna.
9. Manje jedite proizvode koji sadrže holesterol: slaninu, masno meso, kobasice, viršle, kajmak, masne vrste sira, majonez, maslac, iznutrice (mozak, džigericu, srce), žumance…
10. Dva puta godišnje ispitajte holesterol u krvi (ne bi trebalo da bude viši od 5 mmol/l ili 200 mg/dl).
Pročitajte i… Život posle infarkta