Srčani pomoćnici

Kome su statini i acetilsalicilna kiselina neophodni i da li su štetni?

by | 14.09.2022
srčani pomoćnici

Jedni ih koriste svakodnevno, neki ceo život, dok ih se pojedinci plaše i odbijaju ih. Reč je o statinima i acetilsalicilnoj kiselini. Kome su oni neophodni i da li su štetni?

Piše: Natalija Černuševič, lekar

STATINI

Usled poremećaja metabolizma lipida, tačnije u slučaju nedovoljnog sadržaja lipoproteina visoke gustine ili visokog nivoa triglicerida preporučljivo je korišćenje statina. Evo i zašto.

Svi su čuli za loš i dobar holesterol. Ukoliko su povišeni lipoproteini visoke gustine (dobar holesterol), ne treba da brinete. Postoje istraživanja da takav holesterol štiti organizam od raka.

Međutim, u slučaju povišenih lipoproteina niske gustine (lošeg holesterola) propisuje se uzimanje statina, koji pomažu da se normalizuje lipidni metabolizam i spreči pojava plaka. Istovremeno, smanjuje se i rizik od razvoja ateroskleroze.

U tom slučaju statini se piju ceo život, a ne samo jedan period, jer se može desiti da stanje organizma bude gore nego pre uzimanja lekova.

ZAŠTO SE LJUDI BOJE STATINA

Ovde je važan psihološki faktor. Zbog svakodnevnog uzimanja lekova čovek se ne oseća zdravo. Čak i kad kažete sebi da je to prevencija, postoji barijera. Neko se boji jer misli da će zaboraviti redovno da ih pije. Međutim, dejstvo statina je kumulativno i kratak prekid neće imati loš uticaj.

I još nešto, statini se ne propisuju svima. Međutim, u slučaju porodične istorije povišenog holesterola, kad je čoveku sa 30 godina holesterol već 18 mmol/l ili više i niske gustine (recimo, 12) – bez statina neće dugo poživeti.

ACETILSALICILNA KISELINA

Kad se čovek nađe u određenom životnom dobu ili ima individualne faktore rizika od određene bolesti, lekar mu može preporučiti čak i svakodnevno uzimanje preparata acetilsalicilne kiseline u niskim dozama (75–125 mg) za prevenciju infarkta miokarda i drugih oboljenja povezanih s formiranjem tromba.

Zapravo, prva pomoć u slučaju infarkta miokarda, između ostalog, jeste tableta ovog preparata, čime se znatno povećavaju šanse za pozitivan ishod.

Lek inhibira agregaciju trombocita, to jest smanjuje količinu plakova, razređuje krv i sprečava spontano stvaranje tromba unutar krvnog suda.

ALI…

Čak i male doze preparata acetilsalicilne kiseline povećavaju rizik od krvarenja gornjih delova digestivnog trakta, jedne od najgorih komplikacija čira. Zato su za te pacijente oni nedopustivi.

U bilo kom drugom slučaju ovi preparati se uzimaju za vreme jela ili posle obroka kako bi se smanjilo negativno dejstvo na digestivne organe.

Pročitajte i… Srčani bolesnici moraju da leče zube na vreme

 

Foto: tashechka / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs