DA ČUKALJ NE IZRASTE

Sa zimskom obućom stižu i problemi za sve one koji muku muče s čukljevima

by | 26.09.2022
čukalj

Sa zimskom obućom stižu i problemi za sve one koji muku muče s čukljevima. Jednostavnim metodama poput gimnastike i masaže pokušajte da sprečite ili bar usporite njihov razvoj

„Moja mama ima velike čukljeve na nogama. Primetila sam da su i meni počeli da se pojavljuju. Jesu li oni nasledni? Kako sprečiti njihovo nastajanje?“

Tamara, Vršac

Odgovara rehabilitolog Aleksej Valerjevič Jegorov

Deformacija stopala Hallux valgus, poznatija kao čukalj, javlja se usled ravnih stopala i krivljenja palca, a može biti i nasledna (u slučaju velikog palca i specifičnog oblika stopala).

Ukoliko ste vi i vaša mama poklonici štikli, tesne i uske obuće, savetujem vam, pre svega, da nosite udobne cipele i čizme s nižom (do 6 cm) štiklom.

Deformacijama su podložni:

* ljudi s viškom kilograma;

* prodavci, učitelji i predstavnici drugih profesija čiji posao podrazumeva dugotrajno stajanje;

* osobe koje boluju od osteoporoze, gihta, burzitisa, artroze, endokrinoloških poremećaja, kao i povreda palca ili stopala.

Ukoliko se pozabavite glavnim problemom, zaustavićete razvoj čuklja.

Kako biste smanjili napor, bol u nogama i ojačali mišiće, držite stopalo u pravilnom položaju, a uveče praktikujte masažu. Nanesite kremu na ruke i energično trljajte stopala do osećaja pečenja. Posebnu pažnju posvetite unutrašnjoj strani stopala. Pokreti treba da budu duž toka limfe – od stopala do gležnjeva i gore do kolena. Zatim kružnim pokretima istegnite prste, savijajte ih i ispravljajte, izvlačite dok ne osetite da su svi dobro razgibani. Na kraju procedure vrtite stopalom nekoliko puta. Završite masažu laganim maženjem.

Gimnastikom protiv bolnih čukljeva

Skupljajte i širite prste nogu, vrtite stopala, podižite prstima sitne predmete.

Predlažem vam da nekoliko nedelja praktikujete kupke za noge (s morskom solju, biljnim odvarom). Naročito je efikasno kontrastno tuširanje: držite noge 15–20 sekundi u hladnoj vodi, a zatim u toploj. I tako nekoliko puta. Završite proceduru hladnom vodom.

Kako biste pravilno rasporedili težinu na stopala, u konsultaciji s lekarom možete izabrati specijalna ortopedska sredstva – umetke ili uloške.

Foto: Biserka Stojanovic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs