Vrste artritisa: Šta urokuje ovo oboljenje, kako se leči i zašto je važna ishrana?

by | 17.03.2024
Vrste artritisa: Šta urokuje ovo oboljenje, kako se leči i zašto je važna ishrana?

Koje su najčešče vrste artritisa? Kako se manifestuje i sprovodi lečnje? U ovom tekstu daćemo vam odgovore na ova pitanja, kao i savete kako što kvalitetnije živeti sa simptomima.

Artritis je zapaljensko oboljenje zglobova koje utiče na različite elemente zgloba i značajno pogoršava život pacijenta. Patologija je praćena bolom i ograničenom pokretljivošću u pogođenom području. Ako se pojave takvi neprijatni simptomi, trebalo bi da posetite lekara.

Vrste artritisa i kako živeti sa što manje tegoba

Bolest se razvija pod uticajem nepovoljnih faktora – infekcije, visokog opterećenja, genetske predispozicije i disfunkcije imunog sistema, kada telo ošteti sopstvena tkiva.

Zapaljenje zglobova može biti uzrokovano autoimunim patologijama – u ovom slučaju lečenje sprovodi reumatolog. Bez medicinske nege, bolest postaje hronična i može dovesti do invaliditeta.

Simptomi artritisa

Bol se često javlja u mirovanju i intenzivira se noću. U akutnom obliku bolesti, bol je jak i stalno traje, ograničavajući pokretljivost i menjajući uobičajeni način života.

U području upale dolazi do otoka tkiva, koža postaje vruća na dodir i postaje crvena. U hroničnom toku, deformitet je uzrokovan kršenjem strukture zgloba.

U zavisnosti od stadijuma bolesti, zglob može delimično ili potpuno izgubiti pokretljivost. U akutnom obliku, ograničenje je obično privremeno i povezano sa bolom, dok je kod hronične upale kontraktura uzrokovana kršenjem strukture.

Vrste artritisa

Postoji više od 100 različitih vrsta artritisa, ali neke od najčešćih su:

Osteoartritis: Ovo je najčešći oblik artritisa, koji se javlja kada se hrskavica koja oblaže zglobove istroši tokom vremena. To može dovesti do bola, otoka i ograničenja pokreta u zahvaćenim zglobovima.

Reumatoidni: To je autoimuna bolest u kojoj telo napada sopstvena tkiva. Bolest napreduje u talasima – simptomi se mogu iznenada pojaviti i nestati neko vreme. Najčešće su zahvaćeni zglobovi ruku. Hronični reumatoidni artritis provocira uništavanje zglobne hrskavice i vremenom dovodi do invaliditeta.

Zarazni artritis: To je stanje koje se javlja kada se zglobovi inficiraju bakterijama, virusima ili gljivicama. Ova infekcija dovodi do upale u zglobovima, što može uzrokovati bol, otok i ograničenje pokreta. Infekcija može nastati putem direktnog unošenja mikroorganizama u zglob (npr. povredom ili hirurškim zahvatom) ili putem širenja infekcije iz drugog dela tela (npr. putem krvi).

Giht: Soli mokraćne kiseline se deponuju u zglobovima, koji formiraju čvorove i dovode do deformacije. Pre svega, gihtni artritis utiče na zglobove palčeva, zatim se patologija širi na druge delove tela.

Psorijatni artritis: Inflamatorno oštećenje zglobova zbog psorijaze. Psorijatični artritis je praćen pojavom karakterističnih plakova na koži i oštećenjem malih zglobova ruku.

Reaktivni artritis: Bolest se razvija kao rezultat reakcije tela na virusnu ili bakterijsku infekciju. Bolest počinje akutno, uključujući velike zglobove u patološki proces, pa je najčešći reaktivni artritis kolenskog zgloba.

Pored toga, prema stepenu zahvaćenosti zgloba u zapaljenju, razlikuju se monoartritis (kada je zahvaćen samo jedan zglob) i poliartritis (oštećenje dva ili više zglobova).

Šta uzrokuje atritis?

Postoji nekoliko faktora koji mogu da prethode razvoju ovog oboljenja:

 • Autoimuni procesi u telu, u kojima imuni sistem prepoznaje telesna tkiva kao strano i napada ih.
 • Infekcija: bakterije, virusi i gljivice koje ulaze u zglob kroz krvotok ili kroz otvorenu ranu.
 • Prekomerna fizička aktivnost – sportska, profesionalna ili obična.
 • Povrede.
 • Hipotermija.
 • Metabolički poremećaji i autoimune bolesti.
 • Istorija ove patologije kod bliskih rođaka.

Komplikacije artritisa

Hronična upala može izazvati deformaciju i ozbiljno ograničenje kretanja u zglobu. Ovo se javlja usled taloženja soli i narušavanja strukture elemenata zglobnog zgloba.

Pored toga, infektivni proces se može proširiti na okolna tkiva i izazvati razvoj gnojnih komplikacija – flegmona, osteomijelitisa, osteoartritisa i sepse (trovanja krvi).

Metode za dijagnozu artritisa

Da bi se postavila dijagnoza, koriste se dodatne dijagnostičke metode:

 • Radiografija u dve projekcije.
 • Kompjuterska tomografija ili magnetna rezonanca.
 • Ultrasonografija.
 • Punkcija zgloba.
 • Artroskopija.

Tretmani artritisa

Konzervativni tretman je usmeren na uklanjanje simptoma bolesti, uzroka upale i održavanja funkcije zgloba. Propisuje se nekoliko lekova iz različitih grupa:

 • Antibakterijska, antivirusna ili antifungalna sredstva za zaraznu prirodu patologije.
 • Nesteroidni lekovi za uklanjanje upale i bolova.
 • Hondroprotektori za ishranu i zaštitu zglobnog tkiva.
 • Imunosupresivi i hormonski agensi za autoimunu prirodu bolesti.

Pacijentu se propisuje fizioterapija, masaža i terapeutske vežbe nakon što se akutni simptomi bolesti olakšaju i ako zglobovi dugo boluju. Za teške deformitete, dislokacije, subluksacije i malu pokretljivost, indikovano je hirurško lečenje. U slučajevima kada je zglob ozbiljno oštećen, preporučuje se endoprostetika – potpuna zamena zgloba.

Prevencija artritisa

Jednostavne preporuke će pomoći da vaši zglobovi budu zdravi:

 • Pridržavajte se dijete: Isključite masnu hranu, soda, dimljenu hranu, ograničite količinu šećera i soli, konzumirajte više povrće i žitarice.
 • Odustanite od loših navika – pušenja i pijenja alkoholnih pića.
 • Vodite aktivan životni stil.
 • Blagovremeno lečiti sve inflamatorne bolesti.

Dijeta za artritis

Jelovnik za artritis treba da se fokusira na ishranu koja može smanjiti upalu i poboljšati zdravlje zglobova. Evo nekoliko opštih smernica koje se često preporučuju:

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama: Losos, skuša, sardine i druge masne ribe su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje mogu smanjiti upalu. Preporučuje se konzumiranje ribe barem dva puta nedeljno.

Voće i povrće: Voće i povrće su bogati antioksidansima i fitohemikalijama koje mogu pomoći u smanjenju upale. Raznolika ishrana sa širokim spektrom boja je poželjna.

Integralne žitarice: Integralne žitarice, poput smeđeg pirinča, integralnog hleba i testenine od integralnog brašna, bogate su vlaknima i mogu pomoći u održavanju zdravlja creva, što može biti važno za smanjenje upale.

Borovnice: Bogate su antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja.

Čajevi za artritis

Čajevi mogu biti korisni kao deo celokupnog pristupa lečenju artritisa, ali treba imati na umu da sama konzumacija čajeva neće izlečiti artritis. Evo nekoliko čajeva koji se često preporučuju zbog svojih potencijalnih blagotvornih svojstava:

Đumbir čaj: Đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u zglobovima. Možete napraviti čaj od svežeg đumbira ili koristiti đumbirov prah.

Kurkuma čaj: Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima zbog aktivnog jedinjenja kurkumina. Mešavina kurkume, meda i limuna u toploj vodi može biti korisna.

Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja.

Bosiljak čaj: Bosiljak može imati antiinflamatorna svojstva i može biti koristan za ublažavanje bolova u zglobovima.

Kopriva čaj: Kopriva je bogata hranljivim sastojcima koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja zglobova.

Važno je napomenuti da se čajevi ne smeju koristiti kao zamena za lekove ili druge tretmane koje je preporučio lekar. Pre upotrebe bilo kojeg čaja za artritis, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom za ishranu ili lekarom, posebno ako koristite neke druge lekove ili imate druge zdravstvene probleme.

Koji lekar leči artritis?

Reumatolog je uključen u dijagnostiku i lečenje upale zglobova, kao i dinamičko praćenje pacijenta. Pored toga, ortopedski lekar ili hirurg može postaviti dijagnozu.

interstid / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs