DA KOSTI BRŽE ZARASTU

by | 16.10.2017

Prelomi kostiju veoma su česti kad nastupe hladni dani praćeni poledicom. Oporavak može trajati mesecima, pa zato prihvatite savete ruskih travara – i pomozite sebi

LEKOVITE PIHTIJE – Potrebni su vam delovi svinje koji se koriste za pripremu tradicionalnih pihtija: ušna hrskavica, rep, kosti, papci, žile… sve što je bogato želatinom. Sve kosti i hrskavice stavite u duboku šerpu i prelijte vodom, koje treba da bude triput više od količine mesa. Kuvajte na slaboj vatri četiri-pet sati. Skinite s vatre, dodajte so, začine i beli luk. Razlijte po kalupima i ostavite da se ohladi i stegne. Ovakve pihtije nemaju kontraindikacija – mogu ih jesti i deca, trudnice i stariji. Ujutru ili uveče treba uzimati kašiku do dve.
POMAŽE I GAVEZ – Suvo isitnjeno korenje gaveza prelijte votkom u odnosu 1 : 5, a zatim ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom mestu. Uzimajte po 25 kapi triput dnevno. Kad vam skinu gips, uporedo s uzimanjem tinkture – na mesto preloma stavljajte komprese s gavezom, koje treba da držite preko noći. Dve kašike gaveza stavite u termos i prelijte čašom ključale vode. Ostavite da odstoji deset sati. Oblogama se lečite najmanje dve nedelje.
ULjE ZLATNOG BRKA – Teglu od pola litra dopola napunite isitnjenim svežim listovima i izdancima (brkovima) ove biljke, a zatim dodajte neko biljno ulje da sasvim prekrije pripremljeno bilje. Ostavite da odstoji tri dana. Utrljavajte u kožu oko mesta preloma triput dnevno, otprilike mesec dana.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs