Pomoć prirode kod upale prostate: Rusa, peršun i beli luk će pomoći da ublažite tegobe

by | 28.10.2023
Prirodni lekovi za upalu prostate

Prostatitis ili zapaljenje prostate je sve češće oboljenje kod muškaraca. Prirodni lekovi za upalu prostate su tu da olakšaju tegobe.

Glavni razlozi za zapaljenje prostate su izloženost hladnoći, sedentarni način života, nepravilan ili preterano snažan seksualni život. Ovo oboljenje je isključivo muško i veoma je važno da budete uporni prilikom njegovog lečenja. Sa druge strane, priroda pruža pomoć u saveznicima za borbu protiv ove upale kao što su peršun, beli luka, aloja i drugi.

Prirodni lekovi za upalu prostate

Rusa i biljna mešavina

Rusa (celandin) se etablirala kao jedan od najefikasnijih tradicionalnih lekova u lečenju mnogih bolesti. Ustanovljeno je da ona ima pozitivan efekat i kada je u pitanju upala prostate. Međutim, rusa može biti veoma toksična, pa je zbog toga neophodno da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe ovih lekova.

Uzmite rusu, tanacetum (Tanacetum vulgare), hajdučku travu, hmelj, kantarion, pelin, bidens, korene omana (Elecampane) i sibiriskoh jelena i pupoljke breze u jednakim količinama i iseckajte tako da dobijete 2 kašike smese. Stavite sastojke u termoizolacionu posudu, prelijte sa pola litre ključale vode, dobro zatvorite i ostavite preko noći. Uzimajte trećinu čaše odvarja 2-4 puta dnevno. Koristite pola meseca, a potom napravite pauzu jednu nedelju.

Prirodni lekovi za upalu prostate: Peršun

Razni lekovi napravljeni od peršuna takođe mogu olakšati tok prostatisa. Sameljite seme peršuna i dobijeni prah prelijte ključalom vodom (1 čaša vode na 4 kašičice). Ostavite da se ohladi 15 minuta, a potom procedite. Lek treba uzimati 2-4 puta dnevno po jednu supenu kašiku.

Drugi recept podrazumeva da uzmete 1 kašičicu semena peršuna, prelijte je šoljom ključale vode i ostavite na tamno mesto da se ohladi. Lek pijte hladan čestvrtinu čaše, 4-5 puta dnevno.

Beli luk

Uloga belog luka u lečenju raznih bolesti je veoma poznata. Konkretno kod upale prostate, beli luk je koristan prvenstveno zbog svojih antiholesterolskih svojstava. On čisti krvne sudove i raspršuje ustajalu krv.

Iscekajte 300g oljuštenog belog luka, izgnječite i dobijenu masu zajedno sa sokom stavite u staklenu posudu. Zatim beli luk prelijte čistim alkoholom (250 ml) i ostavite na hladnom mestu 9-11 dana. Nakon toga, procedite lek i nastavite sa infuzijom još 2 dana. Dobijeni lek treba da koristite u obliku kapi. Dodajte ih u 50 g mleka i pijte 40 minuta pre jela.

Prirodni lekovi za prostatitis: Aloja sa medom

Aloja je u kombinaciji sa medom veoma efikasna u borbi protiv upale prostate. Sameljite 500 g listova aloje i pomešajte ih sa istom količinom meda. Mešavinu aloje i meda prelijte sa pola litre crvenog vina i dobro promešati. Potom ostavite da odstoji 5 dana, a potom procedite. Uzmite 1 supenu kašiku tri puta dnevno, najmanje sat i po pre obroka. Koristite 20-30 dana, pa napravite pauzu od nedelju dana.

Napomena: Aloja se ne sme zalivati 5 dana pre upotrebe.

Kalanhoja

Kalanhoja je takođe veoma korisna u borbi protiv upale prostate.

Sameljite otprilike 120 g listova kalanhoje i stavite u posudu od pola litre. Napunite votkom i stavite na tamno mesto nedelju dana. Uzimajte po jednu kašiku dnevno 30 minuta pre obroka.

Takođe, možete zdrobiti 100 g listova biljke i prelijte ih sa 200 ml votke. Ostavite da odstoji 20 dana. Uzimajte po jednu kašičicu 3 puta dnevno.

IMA LEKA ZA ADENOM PROSTATE!

Snežana Vranić

IURII BUKHTA/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs