Oslobodite se peska u bubregu prirodnim putem

by | 15.01.2024
Prirodni lekovi za pesak u bubregu

Urolitijaza je nažalost često oboljenja. Prirodni lekovi za pesak u bubregu tj. urolitijazu mogu olakšati tegobe kod ovog neprijatnog stanja.

Pesak u bubregu je stanje sa kojima je narodna medicina upoznata od davnina, te ne čudi što postoje razni prirodni lekovi kako da se izborite sa tegobama ovog problema. Ukoliko se ne leči, ovo može dovesti do kamena u bubregu. Srećom, jednostavna rešenja poput ulja od jele ili bibera i suvog grožđa mogu biti od pomoći.

Prirodni lekovi za pesak u bubregu

Medicinski se ovo stanje naziva urolitijaza. Ona nastaje jer se krši ravnoteža soli u ljudskom telu. Ukoliko osoba ne pije dovoljno tečnosti i unosi previše soli, čestice peska se nakupljaju u bubrezima. Često osoba u početku i ne prepoznaje simptome bolesti. Međutim, kada se nakupi određena količina peska, osoba može osetiti bol i peckanje prilikom mokrenja, nakon odlaska u toalet i dalje se oseća potreba za mokrenjem, a može se javiti i promena boje ili krv u urinu, kao i bol u bubrezima.

Prirodni lekovi za pesak u bubregu

Ulje jele

Da biste očistili bubrege, možete koristiti ulje jele. Dodajte 5 kapi ulja u čašu vode. Neophodno je da ovo pijete striktno na prazan stomak tri puta dnevno tokom nedelju dana. Efekat će se moći primetiti po boji urina 3-4 dana nakon upotrebe. Postaće svetliji.

Koristite prirodne diuretike

Određene namirnice su i prirodni diuretici koji mogu poslužiti i kao prirodni lekovi za pesak u bubregu. Tako decokcija od brusnice, sok od lubenice ili grejpfruta može pomoći kod uklanjanja peska iz bubrega.

Biljna mešavina

Uklanjanje peska iz bubrega se može postići i uz pomoć šipka, peršuna, listova jagode, pupoljaka breze i lanenog semena. Sve sastojke izmešajte dve kašike i stavite na dno termosa i prelijte sa 2 šolje ključale vode. Ostavite da odstoji do sledećeg dana, a potom pijte po 70 ml najmanje tri puta dnevno tokom mesec dana.

Isti recept možete koristiti i za listove brusnice, kukuruznu svilu, suvi koren kalamusa i troskota.

Prirodni lekovi za pesak u bubregu: Suvo grožđe i biber

Ovo je veoma jednostavno. Jednostavno uzmite jedno suvo grožđe i u njega stavite zrno crnog bibera i pojedite pre jela. Svakog dana povećajte dozu za jedan grozd i biber. Dodajete dok ne dostigne 10 grožđica. Potom postepeno smanjujete porcije i dovedete do jedne doze i tada završavate lečenje. Biber će pomoći u ublažavanju upale i bolova pri mokrenju, a suvo grožđe će obezbediti diuretički efekat.

Pravilna ishrana

Pored ovih narodnih lekova, potrebno je da vodite računa o tome šta jedete. Evo nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate:

  • Ograničite unos slane hrane i iznutrica, mahunarki i proizvode od masnog mesa. Isto uradite i sa kafom i čajem.
  • Izbegavajte čokoladu, paradajz, šećer i mlečne proizvode.
  • U jelovnik ubacite bundevu, karfiol, žitarice, voće i bobice kiselog ukusa.
  • Pijte najmanje dve litre dnevno.

eternalcreative/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs