ŠIŠARKE KAO LEK

by | 08.11.2017

Verovatno ste slušali o lekovitim svojstvima šišarki od jele i bora, ali ne znate kako da ih upotrebite. Pročitajte koje su sve bolesti naši čitaoci (iz)lečili koristeći ova neobična prirodna sredstva

1
PRIRODNI MASAŽER

Borove šišarke nisu pogodne samo za izražavanje kreativnosti već se od njih može napraviti jednostavan ali efikasan masažer. Nakupio sam u šumi opale šišarke, osušio ih i svako jutro hodam bos po njima, pošto su na stopalima raspoređene biološki aktivne tačke koje su povezane sa svim našim unutrašnjim organima. Masaža stopala aktivira i poboljšava stanje celog organizma, naročito ukoliko se radi svako jutro odmah nakon buđenja. Kako noge ne bi bolele, šišarke se raspu na širini od 20 cm i dužini od metar i po, odozgo se stavi tepih i po tome se hoda napred-nazad dva-tri minuta. U slučaju ravnih tabana korisno je kotrljati šišarke nogama – stavite ih ispod stopala i valjajte ih u svim pravcima.
T. G. Orlecov, Moskva

2
SUZBIJAJU OSTEOHONDROZU

Šišarkama jele pre nekoliko godina lečila sam osteohondrozu i te bolesti više se i ne sećam. Jednu šišarku dužine šest-sedam centimetara pažljivo operite i prelijte šoljom ključale vode pa poklopite. Ujutru na prazan stomak popijte pola šolje čaja, a u šerpu sa šišarkom ponovo sipajte ključalu vodu. Sledeće jutro popijte celu šolju čaja od jele, a uveče za pripremu sledeće doze koristite novu šišarku. Čaj sam pila dve nedelje (iskoristila sam sedam šišarki), potom sam napravila pauzu od deset dana pa ponovila dvonedeljnu kuru. Opet je usledila desetodnevna pauzu i po treći put sam uzimao preparat od šišarki jele, opet u trajanju od dve nedelje. Primetila sam da se na taj način ne leči samo osteohondroza već i artritis, giht i reumatizam, uganuće mišića i različite povrede.
M. L. Dunaev, Murmansk

3
ZA DOBAR GLAS!

Radim kao učiteljica u školi i često mi strada glas, naročito tokom hladnih dana. U tom slučaju pripremam napitak od usitnjenih šišarki jele: dve šišarke prelijem šoljom ključale vode i kuvam 30 minuta uz povremeno mešanje, zatim procedim i to koristim za inhalaciju dva-tri puta na dan. A pijem i odvar od šišarki, koji pripremam s mlekom: šest šišarki prelijem s pola litra mleka i kuvam na srednjoj vatri 15–20 minuta. U proceđen napitak dodam med i popijem ga u toku dana, podeljenog na tri do pet delova. Obično mi se nakon nekoliko dana glas potpuno vrati, ali se trudim da ne pričam nedelju dana, kako ne bih naprezala glasne žice.
S. V. Jurkina, Pskov

4
MED SA ŠIŠARKAMA ZA JAČANjE IMUNITETA

Za zimu uvek ostavim teglu lekovitog meda od šišarki koji sama pravim. U šumi skupim mlade zelene šišarke, prelijem ih vodom da budu pokrivene, a zatim ih kuvam 20 minuta u zatvorenoj posudi. Posle toga treba da odstoje 24 sata. Potom se u to dodaje šećer u razmeri 1 : 1 i kuva se kao običan džem. Tri puta na dan uzima se po kašičica meda od jele radi jačanja imuniteta usled bilo kog oblika prehlade, angine, gripa i bolesti disajnih puteva.
M. C. Branceva, Arhangelsk

5
KUPKA SA ŠIŠARKAMA

Vitamini za jačanje imuniteta mogu se obezbediti i korišćenjem kupke s ekstraktom šišarki jele i bora. One sadrže mnogo korisnih materija i mikroelemenata, koji su naročito korisni u slučaju depresije, jakih stresova, nesanice, oslabljenog imuniteta, prehlade. Šišarke treba preliti vodom u razmeri 1 : 1 i kuvati na srednjoj vatri oko sat vremena, a potom ih ostaviti da odstoje još sat vremena, procediti pa sipati u kadu s vodom – na punu kadu dodati dva litra ektrakta od šišarki i ležati u kupci 10–15 minuta. Posušiti kožu peškirom, dakle: ne ispirati telo čistom vodom! Ukoliko su na koži vidljive masnice ili modrice, onda posle kupke na njih treba staviti šišarku, koja će umanjiti bol i pomoći da brže prođu.
K. E. Nigmatulina, Sankt Peterburg

6
PROTIV ARTRITISA I REUME

Tinktura od grančica jele s alkoholom najbolji je lek za trljanje zglobova i kičme u slučaju artritisa, išijasa, gihta i reumatizma, istegnutih ligamenata i mišića, različitih povreda. Takođe, pomaže i kad mišići i zglobovi počnu da bole usled prehlade i gripa. U tamnu staklenu posudu stavim 250 g mladih grančica jele i prelijem ih s pola litra votke. Ostavim na tamnom i toplom mestu deset dana, zatim procedim i čuvam u frižideru ne duže od godinu dana. Kad me bole kolena ili krsta, tinkturu utrljavam na bolna mesta dok se ne upije, a potom se zamotam vunenim šalom. Utrljavanje praktikujem nekoliko puta na dan dok ne prođu upala i bol (obično to traje nedelju dana).
Mihail Uhov, Murmanska oblast

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs