Jaja u narodnoj medicini: Pomažu u slučaju opekotina, laringitisa i povećanja hemoglobina
Jaja se vekovima koriste u raznim narodnim medicinama sveta u slučaju raznih zdravstvenih tegoba. Otkrićemo vam nekoliko metoda koje mogu da ublaže...
Ako prilikom kuvanja korisite mnogo začina, pravo je vreme da isprobate neke nove, lekovite “note”. Saznajte koji su od njih korisni kad jetra i žučna kesa ne rade baš najbolje
Osim što daju hrani prefinjen ukus i miris, začini imaju mnogo lekovitih svojstava, između ostalog – olakšavaju varenje i apsorpciju hranljivih supstanci. Kad ih vešto koristimo, ovi dodaci jelima omogućavaju nam da očuvamo normalno varenje i metabolizam, održimo kardiovaskularni i endokrini sistem u dobrom stanju, ojačamo imunitet i čulne organe… U slučaju zastoja u radu jetre, žučne kese i žučnih puteva – trebalo bi koristiti sledeće biljke.
Korijander
Korijander je nezamenljiv začin za aromatizovanje hleba, sira, kobasica, konditorskih proizvoda, konzervisanih jela od mesa i ribe, marinada, turšije… U ishrani se upotrebljava lišće specifičnog mirisa, ali i plodovi delikatne, pikantne arome.
* Korijander podstiče apetit i poboljšava varenje. Podstiče lučenje žuči u slučaju oboljenja jetre i žučne kese.
Odvar od plodova: Dve kašike isitnjenih plodova prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite to da odstoji 30 minuta, a zatim procedite. Pijte po dve kašike dva-tri puta dnevno, 20 minuta pre jela.
Kim
Kim se koristi za aromatizovanje pekarskih proizvoda te kiseljenje krastavaca i kupusa, ali i kao začin za supe, sosove, jela od mesa…
* Kim daje hrani karakterističan ukus i miris, a takođe olakšava varenje i apsorpciju masnih i teških jela.
Jača izlučivanje žuči i drugih sokova za varenje, suzbija gnjiljenje (truljenje) hrane i njenu fermentaciju u crevima, ublažava spazam glatke muskulature… Plodovi kima ulaze u sastav mešavina za izlučivanje žuči koje se preporučuju u slučaju kamena u žuči i patoloških stanja urinarnih puteva.
Šimširika
Šimširika ili žutika (lat. Berberis vulgaris, rus. barbaris obыknovennый) odavno je poznata kao lekovita biljka i ukusan začin. Isitnjeni suvi plodovi šimširike koriste se kao pikantan začin za jela od mesa i ribe. Takođe, stavljaju se u kompote, kiselje, konditorske proizvode… Od ovih plodova prave se i dijetalna jela, napici, slatka… U ruskoj narodnoj medicini žutika se od davnina koristi kao sredstvo za lučenje žuči, ali i kao diuretik. Takođe, ublažava simptome kolitisa. Odvar od suvog lišća, kore i korena koristan je u slučaju oboljenja jetre i pankreasa – kao antipiretik i antiinflamatorno sredstvo.
* Preparati od žutike vrlo su lekoviti u slučaju hroničnog hepatitisa, hepatoholecistitisa, diskinezije žučnih puteva…
Odvar od kore: Kašiku kore žutike kuvajte deset minuta u pola litra vode, a kad se to ohladi, procedite. Uzimajte po 100 ml triput dnevno, 20 minuta pre jela.
Kurkuma
Ovo je jedan od najstarijih začina – koristi se u prehrambenoj industriji radi bojenja ulja, sireva i konditorskih proizvoda u žuto. Kao začin služi za pripremu pilava, omleta, sosova, salata, supa… Kurkuma poboljšava ukus pileće supe i jela od peradi, a dodaje se i slačici, krastavcima, mariniranom povrću…
* Kurkuma dodata hrani pomaže lučenje žuči i želudačnog soka, te otvara apetit.
Odvar: Šest grama kurkuminog praha prelijte sa 250 ml ključale vode, ostavite to da odstoji dva sata, a zatim procedite. Pijte po 50 ml četiri puta dnevno, 30 minuta pre jela. Ovaj odvar dobar je za izbacivanje žuči, a pomaže i u slučaju slabog rada jetre.
Iđirot
Korenje iđirota (lat. Acorus calamus, rus. air bolotnый) koristi se u malim količinama prilikom kuvanja supa, bujona od ribe, sosova… Prstohvat korenja poboljšaće ukus pečenog mesa, kupusa, pečenog krompira, povrća, ribe (mada u ovom slučaju treba izbegavati pečenu hranu!)… Takođe, korenje iđirota obezbeđuje lekovita svojstva slatkim jelima, kao i pecivima.
* Iđirot pospešuje lučenje želudačnog soka, otvara apetit, pomaže u akutnoj fazi čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i u slučaju oboljenja jetre, žučne kese, slezine i bubrega.
Odvar od korenja: Dve kašičice praha od korenja iđirota kuvajte u 300 ml ključale vode, a zatim to procedite. Uzimajte dok je toplo, po 50 ml četiri puta dnevno, 20 minuta pre jela.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net