19.10.2017 Priroda

ZAČINI KOJI ČUVAJU JETRU I ŽUČ

Ako prilikom kuvanja korisite mnogo začina, pravo je vreme da isprobate neke nove, lekovite “note”. Saznajte koji su od njih korisni kad jetra i žučna kesa ne rade baš najbolje

Osim što daju hrani prefinjen ukus i miris, začini imaju mnogo lekovitih svojstava, između ostalog – olakšavaju varenje i apsorpciju hranljivih supstanci. Kad ih vešto koristimo, ovi dodaci jelima omogućavaju nam da očuvamo normalno varenje i metabolizam, održimo kardiovaskularni i endokrini sistem u dobrom stanju, ojačamo imunitet i čulne organe… U slučaju zastoja u radu jetre, žučne kese i žučnih puteva – trebalo bi koristiti sledeće biljke.

Korijander
Korijander je nezamenljiv začin za aromatizovanje hleba, sira, kobasica, konditorskih proizvoda, konzervisanih jela od mesa i ribe, marinada, turšije… U ishrani se upotrebljava lišće specifičnog mirisa, ali i plodovi delikatne, pikantne arome.
* Korijander podstiče apetit i poboljšava varenje. Podstiče lučenje žuči u slučaju oboljenja jetre i žučne kese.
Odvar od plodova: Dve kašike isitnjenih plodova prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite to da odstoji 30 minuta, a zatim procedite. Pijte po dve kašike dva-tri puta dnevno, 20 minuta pre jela.
Kim
Kim se koristi za aromatizovanje pekarskih proizvoda te kiseljenje krastavaca i kupusa, ali i kao začin za supe, sosove, jela od mesa…
* Kim daje hrani karakterističan ukus i miris, a takođe olakšava varenje i apsorpciju masnih i teških jela.
Jača izlučivanje žuči i drugih sokova za varenje, suzbija gnjiljenje (truljenje) hrane i njenu fermentaciju u crevima, ublažava spazam glatke muskulature… Plodovi kima ulaze u sastav mešavina za izlučivanje žuči koje se preporučuju u slučaju kamena u žuči i patoloških stanja urinarnih puteva.

još iz kategorije