Hrastova kora u ruskoj narodnoj medicini: Sprečava opadanje kose i pomaže kod bolesti desni

by | 28.11.2023
Hrastova kora kao lek

Hrastova kora kao lek se koristi za lečenje raznih stanja. Iako je nju potrebno skupljati u proleće, čaj od hrastove kore se može naći u prodavnicama zdrave hrane i tokom zimskih meseci.

Hrastova kora ima lekovita svojstva koja se već dugi niz godina koristi u tradicionalnoj medicini. Ona može ima protivupalna dejstva i može pomoći kod zarastanja rana, problema sa desnima, ženskih bolesti i opadanje kose. Najčešće se koristi čaj od hrastove kore, ali se može koristiti i u drugim oblicima.

Kako se koristi hrastova kora kao lek?

Najbolje je koristiti mladu koru hrasta koja se sakuplja u proleće tokom perioda protoka soka. U ovom trenutku je i najlakše odvojiti je od drveta. Kora se seče se mladih grana drveća i tankih debla. Izbegavajte koru koja je zahvaćena lišajevima. Potom je potrebno osušiti hrastovu koru i čuvati je na suvom i hladnom mestu.

Koja su lekovita svojstva hrastove kore?

Kora hrasta ima niz lekovitih svojstava. Ona sadrži smolu, kiseline, šećer, pektin i tanine.   Tanin  pomaže da se „stegne“ površina sluzokože i povređene kože. Pored toga ona ima protivupalna svojstva i pomaže kod lečenja od parazita. Ona se može koristi za niz različitih stanja.

 • Sredstvo za zarastanje rana
  Kada se prah hrastove kore nanese na rane i sluzokože, formira se film koji štiti ranu od iritacije, a to zaustavlja upalu i smanjuje bol.
 • Jača desni i sprečava njihovo krvarenje i labavost zubi
 • Smanjuje prekomerno znojenje ruku i stopala
 • Pomaže u uklanjanju lošeg zadaha
 • Umiruje ženska oboljenja
 • Pomaže kod opadanja kose

Priprema hrastove kore kao lek

Od hrastove kore se pripremaju masti, tinkture, infuzije, decokcije koje se mogu koristiti i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu.

Lek za opekotine

Za opekotine je potrebno napraiti losion sa koncentrovanim hrastovim odvarom. Uzmite 35 g hrastove kore i prelijte čašom vode. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri, ostavite da odstoji 15 minuta i potom procedite.

Hrastova kora kao lek za prekomerno znojenje

Ukoliko vam se znoje noge, pripremite kupku. Prelijte 20 g sa litrom vode, kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, procedite čorbu i razblažite vodom i potopite noge 15-20 minuta.

Lek za bolesti usta

Ovaj odvar možete koristiti za uklanjanje neprijatnog zadaha, zapaljenje sluzokože usne, upale desni i paredentozu. Lek se priprema na sledeći način:

 • 2 kašilice hrastove kore dodajte u dve čaše vode
 • kuvajte na tihoj vatri 5 minuta
 • ostavite da odstoji 10-15 minuta
 • procedite i ispirajte usta 3-4 puta dnevno

Lek za  ženska oboljenja

Hrastova kora kao lek  se koristi za ispiranje kod zapaljenja vagine (kolpitisa), erozije grlića materice, vulvovaginitisa (zapaljenje spoljnog dela vagine) i leukoreje (prekomerna količina sekreta). Da biste pripremili odvar, kašiku izmrvljene hrastove kore prelijte sa pola litre ključale vode i kuvajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta. Potom procedite i ohladite na sobnoj temperaturi. Koristite za ispiranje vagine.

Hrastova kora kao lek za opadanje kose

Uzmite pola čaše hrastove kore i pola čaše ljuske od luka. Prelijte mešavinu sa litrom ključale vode i ostavite da odstoji sat vremena. Procedite i sačekajte da se ohladi. Utrljajte lek u kožu glave nakon pranja kose. Ova procedura pomaže u jačanju kose, sprečava njen gubitak i ubrzava rast.

Ovaj lek može pomoći i da se oslobodite peruti. Da biste to uradili, potrebno je da natopite kožu glave pre pranja kose, umotajte kosu u plastičnu kosu i peškir na sat vremena. Zatim isperite vodom i operite kosu.

Čaj od hrasta za dijareju

Jednu kašiku kore prelijte sa 200 ml hladne vode. Poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro procediti čaj i piti u toku dana. Ne sme se koristiti duže od 3-4 dana.

Kontraindikacije za upotrebu kore od hrasta

 • Deca ne bi trebalo da koriste preparate od hrastove kore
 • Velike doze decokcije ili infuzije može dovesti do povraćanja
 • Ako dugo ispirate usta odvarom od hrastove kore, može vam se pogoršati čulo mirisa i izazvati stomačne probleme
 • Trudnice i dojilje ne bi trebalo da konzumiraju hrastovu koru
 • Kupke ne smete primenjivati kod povreda na većoj površini kože ili sluzokože, nepravilnog rada srca, hipertenzije i kod vlažnih ekcema

Borove iglice kao lek: Dar prirode za naše zdravlje

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs