Kukuruzna svila kao lek: Čisti od toksina i jača imunitet

by | 30.01.2024
Kukuruzna svila kao lek

Kukuruz je poznata biljka svakoj osobi. Međutim, malo njih zna da je kukuruzna svila kao lek veoma efikasna kod određenih bolesti.

Kukuruzna svila ima niz korisnih svojstava koja koristi telu kod mnogih bolesti. Međutim, najbolje je koristiti je uz konsultaciju sa lekarom. Ona je veoma efikasna u čišćenju organizma i smanjuje nivo glukoze u krvi.

Kukuruzna svila kao lek: Korisna svojstva

Ova tvorevina sadrži dosta tanina, minerala, vitamina, eteričnih ulja pa čak i saponine i glikozide. Dakle, ona sadrživ C, B, A, K i E, a najviše sadrži bakar, gvožđe, jod, kalijum i fosfor. Svaki od ovih elemenata ima veom pozitivne uticaje na telo zahvaljujući kojem pomaže u jačanju i prevenciji raznih bolesti.

 • Pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa u telu
  Na ovaj način se telesna težina dovodi u red, a izdržljivost tela i energija se povećava. Pokušajte da konzumirate svilu nekoliko dana.
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Čisti telo od toksičnih supstanci
  Proizvodi na bazi kukuruzne svile pomažu u neutralisanju takvih štetnih materija: vezuju ih i prirodno uklanjaju iz tela.
 • Ima snažan antioksidativni efekat
  Slobodni radikali neprestano napadaju naše telo i veoma negativno utiču na njega uništavajući ćelijske membrane i ubrzavajući njihovo starenje. To izaziva i razvoj mnogih bolesti. Lekovi od kukuruzne svile pomažu u uklanjanju slobodnih radikala.
 • Značajno smanjuje nivo glukoze u krvi
 • Deluje lekovito na ceo sistem za varenje
 • Ima efekat koji može regulisati apetit

Kukuruzna svila kao lek u narodnoj medicini

Kukuruzna svila se može koristiti u različitim oblicima, u obliku čaja, kao tinktura ili infuzija. U kome god obliku da se koriste, veoma je važno da sirovina mora biti visokog kvaliteta i proizvod mora biti pravilno pripremljen.

Infuzija za probleme sa žučnom kesom i jetrom

Infuzija sve vreme normalizuje tok žuči i njegovu proizvodnju. Ona se priprema veoma jednostavno. Potrebno je uzeti jednu kašiku suve svile, preliti sa čašom ključale vode, prekriti poklopcem i ostaviti oko 20-25 minuta i procediti. Kada se infuzija filtrira, potrebno je da je stavite na tamno mesto još 5 minuta, nakon čega je potpuno spremna za upotrebu za predviđenu svrhu.

Infuziju treba piti na sledeći način: jedna kašika 15-20 minuta pre obroka, a tok primene je 12-14 dana. Nakon tronedeljne pauze, kursevi se mogu ponoviti.

Kukuruzna svila kao lek: Decokcija

Decokcija se koristi kod oslabljenog imuniteta, kod poremećaja u kardiovaskularnom sistemu, kod problema sa gastrointestinalnim traktom, tuberkulozom i neurozom. Međutim, ona ima snažan efekat na telo, pa se zbog toga mora koristiti sa velikim oprezom.

Stavite dve pune kašike suve kukuruzne svile u jednu emajliranu šolju. Zatim sipajte nešto više od jedne prokuvane, ali skoro ohlađene vode za piće. Poklopite šolju poklopcem i stavite je u posudu sa ključalom vodom.

Posle 14-16 minuta isključite ringlu, izvadite šolju, ali ne otvarajte poklopac. Neka tako odstoji par minuta, a potom procedite čorbu i ostavite da se ohladi. Koristiti do 4 puta dnevno nakon jela. Pre nego što ga popijere, proizvod treba dobro promućkati jer se može stvoriti talog. Infuziju pijte toplu. Prosečan kurs lečenja je dve nedelje, a nakon mesec dana pauze, kurs se može ponoviti.

Čaj sa biljem

Čaj od kukuruzne svile sa biljem pomaže u jačanju organizma, kod prehlade i lošeg zdravlja. Priprema se na isti način kao i običan čaj. Uzmite jednu kašičicu svile i pola kašike druge sirovine (listovi ribizle, nana, suva kora limuna), sve to sipajte u čajnik i prelijte šoljom ključale vode. Ostavite 5-7 minuta i procedite. Prilikom konzumiranja možete dodati džem, med i malo šećera kako bi kukuruzna svila kao lek bila veoma efikasna.

Kako se priprema kukuruzna svila?

Dok je kukuruz u mlečnoj fazi – fazi zrelosti, svila se otkine (obično avgust ili septembar). Potom treba da osušite svilu, najbolje u prirodnim uslovima. Prostor treba da bude dobro provetren i ne treba da budu na direktnoj sunčevoj svetlosti. Rasporedite sirovinu u jednom sloju na čistove listove papira. Sušite oko 4-6 dana. Čuvajte u sušenom obliku u papirnim kesama ili staklenoj tegli.

Kontraindikacije

Kukuruzna svila kao lek skoro i da nema kontraindikacija. Međutim, u slučaju sledećih situacija treba biti veoma pažljiv:

 • individualna netolerancija
 • trudnoća i lakracija
 • hipotenzija

Scukrov/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs