Nova studija otkrila da se Alchajmerova bolest može širiti među ljudima u određenim uslovima

by | 31.01.2024
Alchajmerova bolest može širiti među ljudima

Naučnici su došli do novih otkrića da se Alchajmerova bolest može širiti među ljudima preko hormonskih tretmana koji će od sada biti zabranjeni.

Stručnjaci su pronašli dokaze da je najmanje pet osoba dobilo retki oblik Alchajmerove bolesti zbog hormonskih tretmana u detinjstvu. Iako su svi u rizičnoj grupi obavešteni, rad sa ovim hormonskim tretmanima će odsad biti zabranjen.

Kako je moguće da se Alchajmerova bolest može širiti među ljudima?

Između 1958. i 1985. godine, abnormalno niska deca u Velikoj Britaniji i SAD su dobijala hormone rasta od preminulih donatora. Tehnika je sada zabranjena, a lekari su umesto toga koristili sintetičke hormone nakon što se pokazalo da su neke serije kontaminirane prionima što je dovelo do fatalnog i neizlečivog poremećaja Krojcfeld-Jakobove bolesti.

Naučnici sada smatraju da bi medicinske i druge hirurške procedure mogle da nose rizik od širenja Alchajmerove bolesti jer prioni koji se akumuliraju u mozgu i ubijaju neurone, mogu preživeti metode bolničke sterilizacije.

Pet pacijenata je bilo među 1 848 kojima su u detinjstvu ubrizgani hormoni rasta zaraženi toksičnim amiloid-beta proteinskim semenom. Svih pet su oboleli od istog retkog ranog oblika razornog stanja demencije.

U pitanju je redak oblik Alchajmera koji se može širiti

Ranije se smatralo da Alchajmerova bolest dolazi u dva oblika – „sporadična“ varijanta od koje boluju hiljade ljudi starijih od 65 godina što je daleko najčešća i geneteski rani tip koji se javlja u porodicama. Naučnici Univerziteta u Londonu tvrde da su sad identifikovali i treću varijantu koja se malo razlikuje od ostalih i veoma je retka.

Međutim, profesor Džon Kolindž (John Collinge) je rekao da je rizična grupa izuzetno mala i da je čine pacijenti koji su imali određene neurohirurške procedure, transplantaciju tkiva ili donaciju organa.

Dr Suzan Kolhas (Susan Kohlhaas), izvršni direktor istraživanja je istakla da je važno naglasiti da je ovo jedini zabeleženi slučaj prenošenja Alchajmerove bolesti među ljudima. Doktorka je takođe rekla da će nastaviti da udvostručuju istraživačke napore u potrazi za lekom.

PIKSEL/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs