
Lekovita svojstva plave gline: Izborite se sa kožnim oboljenjima
Lekovita svojstva plave gline su veoma poznata. Obloge od ove vrste gline imaju niz pogodnosti za naš organizam. Korišćenje glina je najrasprostra...
Ukoliko ste sledbenik ajurvede – najbolje je da prokuvate vodu. Evo i zašto...
Danas svi znaju koliko je važno piti vodu. Imamo i informacije o tome koja je količina idealna kako bismo bili zdravi. Ali tada se najčešće govori o svežoj vodi. Međutim, ukoliko ste sledbenik ajurvede – najbolje je da je prokuvate. Evo i zašto…
Piše: Tatjana Vladimirovna, travarka
Ova tradicionalna indijska nauka o zdravlju preporučuje da se za piće koristi isključivo prokuvana voda koja se prilikom kuvanja po zapremini smanjila do četvrtine. Smatra se da ona leči gojaznost, bolesti bešike i žuči, stimuliše varenje, uklanja otoke, nadutost i pomaže u slučaju upale pluća.
Ako vodu ostavite da se ohladi do sobne temperature, onda je najefikasnija u slučaju mučnine, vrtoglavice, slabosti, trovanja hranom i alkoholom.
Vodu kuvajte dok se njena zapremina ne smanji do četvrtine od prvobitne količine. Važno je da posuda bude poklopljena kako bi voda imala što manje kontakta s vazduhom. Ohladite je da bude vruća, ali ne vrela. Pijte 30 minuta pre doručka – polako i u manjim gutljajima. Popijena odjednom nema velikog značaja.
Postoji nekoliko pravila o pijenju vode u skladu s ajurvedom:
* voda koja je prokuvana dva i više puta smatra se otrovnom;
* ne preporučuje se da vruću mešate s hladnom ili svežom vodom;
* prokuvana voda koja stoji više od šest sati štetna je za organizam i izaziva probleme s crevima;
* ne hladite proključalu vodu prelivanjem iz jedne posude u drugu jer je takva voda ispunjena vazduhom i gubi lekovita svojstva;
* voda popijena neposredno pre jela sprečava varenje, pa se zato preporučuje da je pijete bar 30–40 minuta pred obrok;
* s druge strane, ispijanje male količine vode tokom jela ubrzaće metabolizam i poboljšati varenje;
* voda popijena posle jela uzrokuje fermentaciju u crevima i nakupljanje viška kilograma. Preporučuje se da razmak između jela i pića bude makar dva sata.
Pročitajte i… Pravilno pijte vodu