Neven kao lek za probleme sa žuči, upalu grla i zarastanje rana

by | 03.01.2024
Neven kao lek

Neven kao lek se koristi od davnina i danas su nam dostupna mnoga sredstva i lekovi sa njim u sastavu. Međutim, ne znaju svi za sva njegova lekovita svojstva.

Najpoznatije korisno svojstvo nevena je vezano za njegova blagotvorna dejstva na kožu. Međutim, tu se njegova lekovita svojstva ne završavaju. Ipak, neophodno je znati kako se priprema neven i kako ga treba koristiti. On se može koristiti i u unutrašnjoj i u spoljašnjoj upotrebi.

Neven kao lek sadrži niz korisnih supstanci

Neven sadrži niz korisnih bioloških susptanci koje veoma pozitivno deluju na naš organizam.

  • On sadrži karotenoide koji su zaduženi za sintezu vitamina A u organizmu.
  • Takođe, ima i flavonoide koji podstiču proizvodnju žuči, izlučivanje urina i čiste telo od toksina. Osim toga, ove supstance sprečavaju i pojavu upalnih procesa, a veoma su efikasne i u lečenju čira na želucu.
  • Neven kao lek sadrži i triterpenoide koje pomažu u zaceljivanju rana i čireva, a takođe i pomažu prenos nervnih impulsa unutar organizma.
  • Esters su supstance koje sprečavaju širenje mikroorganizama uništavajući ih u korenu.
  • Kumarini su supstance koje takođe pomažu u borbi protiv upala.

Neven kao lek u ruskoj narodnoj medicini

Zbog svojih lekovitih svojstava, neven se već dugi niz godina koristi u ruskoj narodnoj medicini.

  • Cvetovi se zbog antiseptičkog dejstva koriste za lepu kožu, lečenje rana, čireva, posekotina, apscesa i opekotina.
  • Bakteriološka svojstva biljke pomažu u uništavanju streptokoka i stafilokoka, pa je zbog toga ova biljka veoma korisna za lečenje gornjeg respiratornog trakta i upale grla.
  • Neven kao lek snižava krni pritisak i dovodi otkucaje srca u normalu.
  • Ima širok spektar delovanja na ženske bolesti.
  • Neven je veoma efikasan kod oboljenja sistema za varenje, naročito kod gastritisa,  čireva i bolesti žučne kese.

Lek za upalu grla i nervne poremećaje

Za lečenje upale grla i gornjeg respiratornog trakta potrebno je koristiti tinkturu od nevena. Jedna kašičica tinkture se rastvori u čaši vode i ispira se grlo 2-3 puta dnevno. Za nervne poremećaje rastvorite 5-10 ml u čaši vode na sobnoj temperaturi i konzumirajte tri puta pre svakog obroka.

Uzmite 20 g svežih cvetova nevena, sitno iseckajte i stavite u staklenu posudu. Dodajte pola čaše alkohola ili votke. Dobro zatvorite posudu i ostavite na hladnom i mračnom mestu nedelju dana. Procedite i sipajte u flašu za kasniju upotrebi.

Neven kao lek za bolesti žučne kese, jetre, sistema za varenje i srčanih bolesti

Uzmite 10 g sušenih cvetova nevena i prelijte sa dve šolje ključale vode. Dobro poklopite i ostavit da odstoji sat vremena. Procedite tečnost kroz gazu. Koristite 10-100 ml oralno 4 puta dnevno.

Sok od nevena za pun nos

Da biste napravili sok od nevena, potrebno vam je 2 kg svežeg cveta nevena. Sameljite cvetove i iscedite kroz gazu odvajajući tečnost od biljke. Sok je najbolje koristiti odmah nakon pravljenja. Ukoliko treba da ga čuvate, onda ga morate sterilisati na pari najmanje 40 minuta. U slučaju punog nosa, u svaku nozdrvu se uliva 2-3 kapi soka.

Kontraindikacije

Neven kao lek ima dugu listu korisnih svojstava, ali on ima i svoje kontraindikacije. Neven se ne sme uzimati tokom trudnoće, a takođe ga ne smeju koristiti ni oni koji pate od niskog krvnog pritiska. Istovremeno, osobe koje pate od bradikardije treba da izbegavaju korišćenje ove biljke.

rostovtsevayulia/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs