Nova naučna otkrića: Slatkiši i beli hleb dovode do nesanice

by | 02.03.2024
Nova naučna otkrića: Slatkiši i beli hleb dovode do nesanice

Naučna sudija koja je proučavala vezu između hrane i nesanice došla je do zanimljivih otkrića. Ove namirnice bi definitivno trebalo izbegavati ili svesti na minimim.

Slatkiši i beli hleb su popularni sastojci u ishrani širom sveta, ali njihova konzumacija može imati negativne posledice po zdravlje, uključujući i uticaj na san. Ovi proizvodi često sadrže visok nivo jednostavnih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, što može dovesti do problema sa spavanjem, uključujući nesanicu.

Veza između slatkiša, belog hleba i nesanice

Istraživači su analizirali podatke o ishrani i kvalitetu sna više od 50 hiljada žena u postmenopauzi. Od 1994. do 1998. i tri godine kasnije žene su vodile dnevnike o svemu što su jele tokom dana. Pored toga, učesnici su dva puta u razmaku od tri godine odgovarali na pitanja o noćnom snu.

Rezultati studije, koju je sprovela grupa naučnika sa nekoliko američkih univerziteta, objavljeni su u The American Journal of Clinical Nutrition.

Analiza prikupljenih informacija pokazala je da žene čija ishrana sadrži mnogo rafinisanih ugljenih hidrata – beli hleb, beli pirinač, slatkiše, slatke napitke i tako dalje – često pate od nesanice. U isto vreme, žene koje jedu puno povrća, voća i vlakana imaju mnogo manje šanse da imaju problema sa spavanjem.

Zašto dolazi do nesanice?

Jedan od glavnih razloga za to je njihov uticaj na nivo šećera u krvi. Kada jedete slatkiše ili beli hleb, nivo šećera u krvi može naglo porasti, što izaziva reakciju tela da proizvede više insulina radi smanjenja tog nivoa.

Međutim, ova nagla fluktuacija nivoa šećera može dovesti do njegovog pada ispod normalnog nivoa nakon nekog vremena, što može izazvati osećaj umora i pospanosti. Ova promena nivoa šećera u krvi može ometati normalan ciklus sna i budnosti, što može dovesti do problema sa spavanjem, uključujući nesanicu.

Uticaj na serotonin i melatonin

Osim toga, hrana bogata jednostavnim šećerima može uticati na nivoe neurotransmitera u mozgu, kao što su serotonin i melatonin. Serotonin je neurotransmiter koji igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja i spavanja, dok melatonin kontrolira ciklus sna i budnosti.

Prekomerna konzumacija slatkiša i belog hleba može poremetiti ove nivoe neurotransmitera, što može dovesti do problema sa spavanjem. Na primer, visok unos jednostavnih šećera može dovesti do smanjenja nivoa serotonin, što može uzrokovati nesanicu ili poremećaj spavanja.

Rizik od gojaznosti

Osim direktnog uticaja na san, konzumacija slatkiša i belog hleba takođe može dovesti do drugih zdravstvenih problema koji mogu uticati na kvalitet sna. Na primer, prekomerna konzumacija ovih namirnica može doprineti gojaznosti, što može povećati rizik od obstruktivne slip apneje, stanja koje može ometati normalan san.

Preventivne mere

Da biste poboljšali kvalitet sna, preporučuje se da ograničite unos slatkiša i belog hleba, posebno uveče. Umesto toga, birajte namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, poput integralnih žitarica, povrća i voća, koje se sporije razgrađuju u organizmu i mogu pomoći u održavanju stabilnijeg nivoa šećera u krvi.

Takođe je važno voditi računa o celokupnom zdravstvenom stilu života, uključujući redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, kako biste poboljšali kvalitet sna i opšte zdravlje.

Almaje / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs