ZAČINI KOJI ČUVAJU JETRU I ŽUČ

by | 19.10.2017

Ako prilikom kuvanja korisite mnogo začina, pravo je vreme da isprobate neke nove, lekovite “note”. Saznajte koji su od njih korisni kad jetra i žučna kesa ne rade baš najbolje

Osim što daju hrani prefinjen ukus i miris, začini imaju mnogo lekovitih svojstava, između ostalog – olakšavaju varenje i apsorpciju hranljivih supstanci. Kad ih vešto koristimo, ovi dodaci jelima omogućavaju nam da očuvamo normalno varenje i metabolizam, održimo kardiovaskularni i endokrini sistem u dobrom stanju, ojačamo imunitet i čulne organe… U slučaju zastoja u radu jetre, žučne kese i žučnih puteva – trebalo bi koristiti sledeće biljke.

Korijander
Korijander je nezamenljiv začin za aromatizovanje hleba, sira, kobasica, konditorskih proizvoda, konzervisanih jela od mesa i ribe, marinada, turšije… U ishrani se upotrebljava lišće specifičnog mirisa, ali i plodovi delikatne, pikantne arome.
* Korijander podstiče apetit i poboljšava varenje. Podstiče lučenje žuči u slučaju oboljenja jetre i žučne kese.
Odvar od plodova: Dve kašike isitnjenih plodova prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite to da odstoji 30 minuta, a zatim procedite. Pijte po dve kašike dva-tri puta dnevno, 20 minuta pre jela.
Kim
Kim se koristi za aromatizovanje pekarskih proizvoda te kiseljenje krastavaca i kupusa, ali i kao začin za supe, sosove, jela od mesa…
* Kim daje hrani karakterističan ukus i miris, a takođe olakšava varenje i apsorpciju masnih i teških jela.
Jača izlučivanje žuči i drugih sokova za varenje, suzbija gnjiljenje (truljenje) hrane i njenu fermentaciju u crevima, ublažava spazam glatke muskulature… Plodovi kima ulaze u sastav mešavina za izlučivanje žuči koje se preporučuju u slučaju kamena u žuči i patoloških stanja urinarnih puteva.

Šimširika
Šimširika ili žutika (lat. Berberis vulgaris, rus. barbaris obыknovennый) odavno je poznata kao lekovita biljka i ukusan začin. Isitnjeni suvi plodovi šimširike koriste se kao pikantan začin za jela od mesa i ribe. Takođe, stavljaju se u kompote, kiselje, konditorske proizvode… Od ovih plodova prave se i dijetalna jela, napici, slatka… U ruskoj narodnoj medicini žutika se od davnina koristi kao sredstvo za lučenje žuči, ali i kao diuretik. Takođe, ublažava simptome kolitisa. Odvar od suvog lišća, kore i korena koristan je u slučaju oboljenja jetre i pankreasa – kao antipiretik i antiinflamatorno sredstvo.
* Preparati od žutike vrlo su lekoviti u slučaju hroničnog hepatitisa, hepatoholecistitisa, diskinezije žučnih puteva…
Odvar od kore: Kašiku kore žutike kuvajte deset minuta u pola litra vode, a kad se to ohladi, procedite. Uzimajte po 100 ml triput dnevno, 20 minuta pre jela.
Kurkuma
Ovo je jedan od najstarijih začina – koristi se u prehrambenoj industriji radi bojenja ulja, sireva i konditorskih proizvoda u žuto. Kao začin služi za pripremu pilava, omleta, sosova, salata, supa… Kurkuma poboljšava ukus pileće supe i jela od peradi, a dodaje se i slačici, krastavcima, mariniranom povrću…
* Kurkuma dodata hrani pomaže lučenje žuči i želudačnog soka, te otvara apetit.
Odvar: Šest grama kurkuminog praha prelijte sa 250 ml ključale vode, ostavite to da odstoji dva sata, a zatim procedite. Pijte po 50 ml četiri puta dnevno, 30 minuta pre jela. Ovaj odvar dobar je za izbacivanje žuči, a pomaže i u slučaju slabog rada jetre.
Iđirot
Korenje iđirota (lat. Acorus calamus, rus. air bolotnый) koristi se u malim količinama prilikom kuvanja supa, bujona od ribe, sosova… Prstohvat korenja poboljšaće ukus pečenog mesa, kupusa, pečenog krompira, povrća, ribe (mada u ovom slučaju treba izbegavati pečenu hranu!)… Takođe, korenje iđirota obezbeđuje lekovita svojstva slatkim jelima, kao i pecivima.
* Iđirot pospešuje lučenje želudačnog soka, otvara apetit, pomaže u akutnoj fazi čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i u slučaju oboljenja jetre, žučne kese, slezine i bubrega.
Odvar od korenja: Dve kašičice praha od korenja iđirota kuvajte u 300 ml ključale vode, a zatim to procedite. Uzimajte dok je toplo, po 50 ml četiri puta dnevno, 20 minuta pre jela.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs