Na šta ukazuju hladna stopala kao simptom?

by | 25.11.2023
hladna stopala kao simptom

Tokom hladnijih dana, često se desi da nam noge budu ledene. Međutim, ova pojava često može biti pokazatelj drugih stanja. Na šta mogu ukazivati hladna stopala kao simptom?

Neki ljudi imaju lošu cirkulaciju, pa im zbog toga budu hladne ruke i noge. Međutim, hladna stopala kao simptom mogu ukazivati i na druge probleme u organizmu kao što su problemi sa štitnom žlezdom, dijabetes i anemija.

Da li su hladna stopala zabrinjavajuća pojava?

Stopala su skoro uvek hladnija od drugih delova tela. To se događa zbog činjenice da stopala nisu zaštićena masnim jastučićima i imaju minimum mišićnih vlakana. Ipak, u određenim situacijama ovo može biti pokazatelj ozbiljnijih stanja.

Hladna stopala češće pogađaju žene. Razlog tome je zato što je anatomska struktura i fiziologija ženskog tela drugačija od muškog. Razlike postoje i u hormonalnim nivoima i brzini metabolizma.

Na šta ukazuju hladna stopala kao simptom?

Najčešći uzrok hladnih stopala su faktori životne sredine kao što su  niska temperatura vazduha i visoka vlažnost. Stopala se takođe mogu brzo hladiti zbog nepravilno odabrane obuće. Uske cipele sabijaju krvne sudove i ometaju protok krvi u nogama. Evo koji su ostali mogući uzroci za hladna stopala.

„Bela groznica“

Ukoliko imate i visoku temperaturu, hladna stopala kao simptom mogu ukazivati na belu groznicu. U ovom slučaju, problem se javlja u delu organizma koji je zadužen za temperaturu tela. Telo „misli“ da uklanja velike količine toplote kada se zagreje na visoku temperaturu. Međutim, kao rezultat, krvni sudovi se sužavaju, znoj prestaje da se luči i kao rezultat, osoba ima visoku temperaturu, a hladne ruke i stopala.

Ovo stanje najčešće pogađa decu, ali se često javlja i kod odraslih. Pored hladnih stopala, ostali simptomi bolesti mogu biti mrzlica, bleda i suva koža i ubrzani rad srca.

Hipotermija

Ukoliko nemate temperaturu niti bilo kakve druge simptome, hladna stopala kao simptom mogu ukazati na hipotermiju (preveliku izloženost hladnoj sredini). U tom slučaju, potrebno je da zagrejete stopala što je pre moguće. Hipotermija donjih ekstremiteta može izazvati pehlade, upale urinarnog sistema, bronhitis, upalu pluća i druge bolesti.

Ponekad se hladna stopala mogu smrznuti i kada se nalazite na temperaturi koja je ugodna za vaš organizam. U ovom slučaju, do hladnih stopala dolazi zbog stresa, pušenja, hormonskih poremećaja, starosti ili stroge dijete.

Ostali uzroci za hladna stopala kao simptom

Neke osobe se suočavaju sa tim da su im stopala konstantno hladna. U ovom slučaju, ovo može ukazivati na sledeća stanja:

  • dijabetes melitus – bolest oštećuje nerve što uzrokuje smanjen protok krvi u stopalima
  • proširene vene 
  • ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta – noge se hlade usled suženja krvnih sudova u ekstremitetima i slabe cirkulacije
  • anemija
  • povišen i snižen krvni pritisak
  • bolesti štitne žlezde
  • hronična slabost srca

Šta učiniti ako imate hladna stopala?

Ovaj simptom svakako ne treba zanemariti. U nekim slučajevima dijabetesa, može doći do amputiranja stopala ukoliko bolest eskalira. Dakle, veoma je važno da se obratite lekaru čim primetite da su vam stopala često hladna, naročito ako već znate da imate propratna stanja.

Koji su uzroci preteranog znojenja?

locknloadlabrador/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs