Zašto se javljaju sniženi i povišeni limfociti u krvi?

by | 10.01.2024
povišeni limfociti u krvi

Krvna slika nam govori mnogo o stanju našeg organizma, a nivo limfocita je važan indikator. Pa, šta znači ako su povišeni limfociti u krvi?

Nivo limfocita u krvi kod žena i muškaraca je važan indikator u dijagnozi mnogih bolesti. Svako odstupanje od normalnih vrednosti bi trebalo da vas upozori jer signalizira neki problem u organizmu.

Šta su limfociti?

Limfociti su krvne ćelije koje učestvuju u formiranju našeg imuniteta. Zajedno sa neutrofilima, bazofilima, monicitima i eozinofilima, limfociti su podgrupa leukocita i belih krvnih zrnaca. Glavni zadatak limfocita je da prepoznaju i unište strana tela u organizmu, pre svega zarazne bolesti i sopstvene oštećene ćelije.

T limfociti su najveća njihova grupa i oni učestvuju u formiranju ćelijskog imuniteta i pomažu uklanjanje stranih agenasa iz tela. Oni aktiviraju i usmeravaju imunološke reakcije. Takođe, neki od njih regulišu i preterani imunološki odgovor.

B limfociti prepoznaju strana tela i proizvode antitela, a NK ćelije su odgovorne za održavanje normalnog ćelijskog sastava, pronalaženje i eliminaciju kancerogenih i drugih defektnih ćelija.

Zašto se javljaju povišeni limfociti u krvi?

Povećanje nivoa limfocita se naziva limfocitoza. Ona se može primetiti kod virusnih i bakterijskih infekcija, autoimunih oboljenja, ali i leukemije i onkoloških oboljenja krvnog sistema. Ponekad se broj limfocita može povećati tokom trovanja. Jedini način da se smanji nivo limfocita jeste da se pronađe uzrok ovog stanja i da se on eliminiše.

Povišeni limfociti u krvi se mogu javiti i zbog trudnoće. U tom slučaju, će se sadržaj limfocita sam smanjiti.

Zašto se javljaju niski limfociti u krvi?

Nizak nivo limfocita se naziva limfocitopenija i ona se može javiti usled:

  • gripa
  • autoimunih bolesti
  • imunodeficijencija (HIV, AIDS)
  • upalni i gnojni procesi u organizmu
  • aplastična anemija
  • bolesti sistema za varenje
  • anoreksija
  • uzimanje glukokortikosteroida

U svakom slučaju, svejedno da li su u pitanju povišeni limfociti u krvi ili sniženi, nikako nemojte sami pokušati da se lečite. Pomerene vrednosti limfocita mogu ukazivati na veoma ozbiljna stanja, a u tom slučaju vam samo lekarm

Totojang/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs