Na šta ukazuju povišeni eozinofili u krvi?

by | 29.12.2023
povišeni eozinofili u krvi

Kada čitamo rezultate vađenja krvi, često nas plaše neke vrednosti koje ne znamo da tumačimo. Tako se mogu javiti i povišeni eozinofili u krvi, a šta to znači pročitajte u tekstu.

Rezultati vađenja krvi imaju niz vrednosti koje su nama često u potpunosti nerazumljivi. Ukoliko su svi u granicama normale, to nije naročito važno. Međutim, ako su neke granice snižene ili povišene, često se brinemo o tome dok nam lekar ne rastumači rezultate. Ako ste primetili povišene eozinofile, evo šta bi to moglo da znači.

Šta su eozinofili?

Eozinofili su jedna od vrsta belih krvnih zrnaca – leukocita, formiranih u koštanoj srži, a odatle ulaze u krvotok. Povišeni eozinofili u krvi se mogu primetiti kod parazitskih i alergijskih bolesti, tuberkuloze, infektivnih i nekih drugih stanja koji zahevaju kompletnu analizu i specifičnu terapiju.

Na šta ukazuju povišeni eozinofili u krvi?

Vrste eozinofilije

Povećan broj eozinofila u krvi se naziva i eozinofilija. Postoji nekoliko vrsta eozinofilije.

  • blaga kada je sadržaj eozinofila od 50 do 1500 po mikrolitru krvi
  • umerena kada je sadržaj eozinofila od 1500 do 5000 po mirkolitru krvi
  • izražena kada je sadržaj eozinofila veći od 5000 po mikrolitru krvi.

Ona takođe može biti i:

  • primarna ili klonska koja se javlja kod bolesti krvi
  • sekundarna ili reaktivna koja se javlja kao odgovor na alergene i parazite
  • idiopatska ili prolazna čiji se uzroci ne mogu utvrditi

Povišeni eozinofili u krvi: Uzroci

Eozinofili se najčešće javljaju kao imuni odgovor na izraženu alergijsku reakciju. Ovakva reakcija organizma se javlja kao odgovor tela na poridranje stranih alergena spolja. Kada alergen uđe prvi put u telo, ćelije limfocita počinju da proizvode posebnu vrstu IgE antitela koja igraju ključnu ulogu u nastanku alergijske reakcije kada telo ponovo dođu u kontakt sa alergenom. Antitela aktiviraju eozinofile što dovodi do povećanog sadržaja u krvi. Dakle, povišeni eozinofili u krvi se mogu javiti kod alergijskog rinitisa i konjuktivitisa, atopijskog dermatitisa, bronhijalne astme, alergije na hranu itd.

Drugi razlog zašto se mogu javiti povišeni eozinofili u krvi su hemintičke infestacije tj. parazitska oboljenja. Sa jedne strane, eozinofili imaju antiparazitsku aktivnost zbog sposobnosti da luče eozinofilni katjonski protein koji su štetni za parazite. Sa druge strane, metabolički produkti parazite izazivaju alergijsku reakciju.

Još jedan razlog kada su povišeni eozinofili u krvi u pitanju su i reumatološka oboljenja, odnosno upalne bolesti vezivnog tkiva i u ovom slučaju su one često autoimune. Ovo znači da se telo bori samo protiv sebe jer sopstveno tkivo prepoznaje kao strano. Eozinofilija se najčešće povezuje sa upalom krvnih sudova (vaskulitisom).

Eozinofilija može ukazivati i na razvoj malignog tumora u organizmu. To je zbog činjenice da ćelije proizvode supstance koje stimuliše stvaranj eozinofila.

Dijagnoza i lečenje

Eozinofilija nije nezavisna bolest, već je simptom određenih stanja. Zbog toga se morate obratiti lekaru opšte prakse koji će vas potom uputiti na dalja istraživanja u zavisnosti od vaše krvne slike i drugih simptoma. Lečenje i terapiju će prepisati u skladu sa tim.

Shidlovski/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs