Šta je burzitis, koji su njegovi simptomi i uzroci?

by | 01.02.2024
Simptomi burzitisa

Simptomi burzitisa su svakako znak da je neophodan odlazak kod lekara. Kako da prepoznate ovo stanje, pročitajte u tekstu.

Preopterećenje zgloba može da izazove zapaljenje zglobne kesice, a to ume da bude veoma neprijatno stanje koje omete rutinske radnje. Međutim, to nije jedini razlog za javljanje ove bolesti. Lečenje je u blagim slučajevima veoma jednostavno, pa je zbog toga važno da posetite lekara kod prvog simptoma.

Šta je burzitis?

Burzitis je zapaljenje zglobne kesice, a upala može biti akutna ili hronična. Najčešće su zahvaćeni zglobovi kolena ili lakta. Sinovijalne burze su male šupljine koje podsećaju na džep u koji je spakovan svaki zglob ljudskog tela. Zglobne kapsule su formirane od vezivnog tkiva koje je okruženo kapsulom i posebnim ćelijama koje proizvode sinovijalnu tečnost – mazivo nalik gelu koje vlaži zglob.

Međutim, kada je zglob preopterećen, dolazi do infekcije ili formiranja kristala, zglobna kapsula se upali i formira se višak tečnosti. Na ovaj način priroda nastoji da imobiliše zahvaćeni zglob kako bi mu omogućila da se zaleči i oporavi. On može biti akutan ili hroničan. U zavisnosti od toga šta ga izaziva, on može biti nespecifičan (izazvan raznim bakterijama koje utiču na druge organe) i specifičan (izazvan tuberkulozom, sifilisom i gonorejom).

Koji su simptomi burzitisa?

 • Crvenilo i oticanje kože iznad zahvaćenog zgloba.
 • Oštra bol pri pokretanju zgloba.
 • Osećaj elastičnog oblika ispod kože s prisustvom tečnosti (fluktuiranje).
 • Povećana lokalna temperatura kože.

Ako se upala ne leči, može doći do povećanja otoka, bola i crvenila. U težim slučajevima, temperatura tela može značajno porasti, što ukazuje na mogućnost gnojenja. Uz blagovremeno lečenje, zapaljenje brzo prolazi bez ikakvih posledica.

Zašto se javlja burzitis?

Simptomi burzitisa se mogu javiti iz različitih razloga:

 • Manje povrede
  Bursitis se često javlja nakon manjih povreda poput posekotina, ogrebotina, ili udaraca.
 • Upala mekih tkiva
  Infekcije poput čireva, gnojnih promena, osteomijelitisa ili apscesa u blizini zgloba mogu izazvati bursitis.
 • Dugotrajno mehaničko preopterećenje
  Ponavljajuće pokrete ili dugotrajno preopterećenje zgloba, kao što je često slučaj kod određenih profesija ili aktivnosti, mogu izazvati bursitis.
 • Infekcije
  Bakterije mogu dospeti u zglob putem krvi ili limfe, posebno u slučaju gnojnih procesa u drugim delovima tela.
 • Metabolički poremećaji
  Burzitis može biti povezan s poremećajima metabolizma kao što su hronični alkoholizam, dijabetes, HIV, bubrežne bolesti ili upotreba steroidnih hormona.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza počinje razgovorom s lekarom koji će da sasluša da li su u pitanju simptomi burzitisa, a potom će vas fizički pregledati. Ponekad se izvodi punkcija, a dobijena tečnost se šalje na analizu. Bolest se može lečiti lekovima ili hirurškim putevima u teškim slučajevima.

Najbolja prevencija bursitisa je brza reakcija i lečenje prvih simptoma. Održavanje opšteg zdravlja, izbegavanje prekomernog opterećenja zglobova i redovne medicinske provere igraju ključnu ulogu u sprečavanju ovog stanja. Ako imate simptome bursitisa, savetuje se da se obratite lekaru radi pravilne dijagnoze i odgovarajućeg tretmana.

wutwhanfoto/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs