Šta je upala tetiva oko zgloba i kako je prepoznati?

by | 31.01.2024
upala tetiva oko zgloba

Upala tetiva oko zgloba je stanje koje se javlja najčešće kod sportista i fizički aktivnih ljudi. Međutim, veoma je važno da umete da prepoznate simptome ovog stanja.

Upala tetiva je veoma nezgodno stanje koju karakteriše bol tokom kretanja. Ako se ne leči može doći do većih problema sa zglobovima, pa je zbog toga veoma važno da se obratite lekaru čim iskusite slične simptome.

Šta je upala tetiva oko zgloba?

Medicinski se ovo stanje naziva tendinitis. Bolest može biti akutna ili hronična. Ukoliko je u pitanju hronična upala ona dovodi do degenerativnih promena zgloba. Upala najčešće zahvata deo tetive koji se nalazi pored kosti. Patološki proces utiče na snopove tetiva koji prolaze u blizini velikih zglobova. Nešto ređe, bolest zahvata tetivu zglobova srednje veličine.

Upala tetiva oko zgloba se pojačava tokom kretanja, a prilikom pregleda se može uočiti otok i crvenilo kože. Takođe, moguće je da lokalna temperatura bude povišena. Takođe, upala može da zahvati celu tetivu ili samo područje tetiva koja se vezuje za kost.

Koji su simptomi upale tetive?

Razvoj bolesti je postepen. Bol se prvo javlja periodično i kratko traje, a izaziva ga fizička aktivnost. Kako bol nestaje, normalna aktivnost i pokretljivost osobe se vraća. Ukoliko se ne leči, bolest nastavlja da napreduje, a nakon nekog  vremena bol može da se javi čak i u mirovanju i da traje duže vreme.

Vizuelno se upala tetiva manifestuje otokom, crvenilom kože i povećanjem lokalne temperature. Što se upaljena tetiva nalazi bliže koži, lokalni simptomi su izraženiji. Hronični oblik bolesti karakteriše pucketanje koje se pojavljuje prilikom kretanja u pogođenom zglobu.

Zašto se javlja upala tetiva oko zgloba?

Uzroci tendinitisa još nisu u potpunosti utvrđeni. Patogeneza bolesti je povezana sa degeneracijom tetivnih vlakana i stvaranjem mikroožiljaka na njima. Najveće promene su osređene u području vezivanja tetivnog snopa za koštano tkivo. Kolagene niti dobijaju haotičan pravac, a normalna struktura ćelija tetiva je poremećena što dovodi do upale. Postoji nekoliko faktora koji mogu uzrokovati upalu tetiva:

 • Sport
  Verovatnoća inflamatornog oštećenja tkiva se povećava sa intenzivnim treningom, tokom kog je mišićno-skeletni sistem podvrgnut povećanom stresu. U ovom periodu se javljaju mikrotraume u snopovima tetiva – oštećeno je vezivno tkivo i krvni sudovi. Na ovoj pozadini se pokreće inflamatorna reakcija.
 • Stereotipni pokreti koji se ponavljaju
  U rizičnu grupu spadaju zubari, muzičari i kancelarijski radnici. Ponovljeni pokreti dovode do preopterećenja određen tetive. Potom se pojavljuju mikrotraume na koje telo reaguje inflamantornim odgovorom.
 • Starost
  Što je osoba starija, veća je verovatnoća razvoja tendinitisa. Često kod starijih pacijenata, zapaljenje tetiva je praćeno naslagama kalcijuma.
 • Usled komplikacije drugih bolesti
  Ponekada je tendinitis reaktivan. Ovo stanje se može razviti kao komplikacija urogenitalne infekcije – gonoreje, hlamidije i drugih. Tendinitis može biti sekundarna reakcija i na bolesti zglobova kao što su reumatoidni artritis, deformišuća artroza i drugih.
 • Kalicifična upala tetiva

Dijagnoza i lečenje

Dijagnostički program obično uključuje fizički pregled, ultrazvuk i radiografsko skeniranje. U početku se upala tetiva oko zgloba leči lekovima, dok hroničan oblik bolesti zahteva hiruršku intervenciju. U svakom slučaju čim primetite simptome, odmah se obratite lekaru.

Panuwat Dangsungnoen/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs