Oticanje ruku: Zbog čega se javlja i na koja oboljenja mogu da ukazuju ovi simptomi

by | 14.03.2024
Oticanje ruku: Zbog čega se javlja i na koja oboljenja mogu da ukazuju ovi simptomi

Oticanje ruku se javlja prilično često i može biti manifestacija fizioloških promena ili jedan od simptoma patologije. Kada bi otok trebalo da bude zabrinutost i kako treba da se reši problem?

 

Otok ruke je razlog za zabrinutost ako se javlja često ili skoro svakodnevno, praćen dodatnim simptomima, pogoršava se ili se ne eliminiše jednostavnim metodama.

Zašto se javlja oticanje ruku?

Otok ruke ili obe ruke može biti fiziološki ili znak patologije. Može biti lokalno ili se proširiti na okolna tkiva. Sa otokom, ud se povećava u zapremini, može se osetiti nelagodnost, bol i neprijatnost prilikom izvođenja preciznih pokreta prstima. Teško je skinuti prstenje sa prstiju ili sat sa zgloba.

Otok na desnoj ili levoj ruci nastaje ako su krvni ili limfni sudovi stisnuti odećom tokom spavanja. Otok prstiju i šaka, koji je posebno primetan ako skinete prstenje ili satove, javlja se posle alkohola ili prekomerne slane hrane ili tečnosti noću.

Oticanje ruku: Na šta ukazuju ovi simptomi

Oblast otoka može biti nežna, crvena ili sa modricama. Ako je u pitanju hematom, otok će biti izraženiji, ispod kože se otkriva zbijenost u čijem središtu se oseća fluktuacija (pomeranje tečnosti).

Otok je takođe tipičan simptom za uganuće u predelu ručnog zgloba, lakta ili ramena, kada su ligamenti pocepani ili pocepani. Karakteriše ga jak bol, koji se intenzivira sa kretanjem, ako su ligamenti pokidani, skoro je nemoguće pomeriti ruku.

Otok se javlja i kod preloma kostiju i dislokacijama zglobova. Zatim postoji bol, deformacija udova, potpuna nemogućnost kretanja.

Otok se može pojaviti zbog promrzlina prstiju, opekotina, infektivnih procesa u ruci, podlaktici ili ramenu.

Oticanje prsta leve ruke (kao i desne) moguće je sa panarijumom – suppuration u području falange. Ako je u pitanju dublja lezija, otok se širi na ruku.

Karbunuli ili čirevi na bilo kom delu ruke takođe mogu dovesti do otoka. U ovom slučaju, u centru zapaljene lezije vidljivo je plavičasto ili ljubičasto područje sa suppuration. Otok je moguć uz gnojenje rana, erizipela, gnojni artritis i osteomijelitis.

Takođe, oštećenje zglobova kod drugih oblika artritisa takođe dovodi do oticanja tkiva. Kod reumatoidnog artritisa zglobovi obe ruke pate simetrično, kod gihta prsti otiču, kod psorijaze zglobovi prstiju i šake otiču.

Otok je tipičan za oštećenje zgloba – trombozu. Pored otoka, tipičan je osećaj punoće, bol, otvrdnuće tkiva, promena boje kože, puzanje i promena osetljivosti.

Ako se oticanje javlja u jutarnim satima

Limfni edem je moguć nakon operacije uklanjanja dojke ako su aksilarni limfni čvorovi ekscidirani. Otok se može intenzivirati ili pojaviti ujutru sa malformacijama limfnih kapilara, ožiljcima od opekotina, tromboflebitisom, limfadenitisom. Bez lečenja, otok može postati trajan.

Takođe, otok ruku se javlja u pozadini srčane insuficijencije. Ujutru su minimalni, a uveče se intenziviraju. Nasuprot tome, bubrežni otok ruku je najizraženiji ujutru i smanjuje se ili nestaje tokom dana.

Trudnoća

Otok na prstima ili rukama je uzrokovan hormonskim promenama, posebno kako trudnoća napreduje. U prvom tromesečju je tipičan blagi otok prstiju, koji je gotovo neprimetan. Do trećeg trimestra, otok može biti ozbiljan i ometati nošenje prstenja, satova i narukvica. Otok postepeno nestaje u prvim danima nakon porođaja.

Međutim, trudnice takođe mogu iskusiti patološki edem povezan sa hipertenzijom, prekomernim povećanjem telesne težine i razvojem preeklampsije. Zatim tipična pojava proteina u urinu, izraženo povećanje telesne težine tokom nedelju dana, jaki otoki ruku i nogu, lica i tela.

Da li oticanje ruku može da bude opasno?

Često je otok znak ozbiljne infekcije, raka, problema sa srcem ili bubrezima. A ako je otok uporan, to znači da se bolest pogoršala ili brzo napreduje. Otok može biti komplikovan neuhranjenošću tkiva, upalom kože, strijama i promenom boje.

Kada treba posetiti doktora?

U bilo kojoj situaciji kada primetite oticanje ruku – ujutru, uveče ili tokom dana, potrebno je da se konsultujete sa lekarom i barem minimalni set testova i pregleda. Sam otok je simptom problema u telu i potrebno je da otkrijete šta ga je izazvalo.

Da li je moguće ublažiti oticanje ruku narodnim lekovima?

Postoji veliki broj diuretičkih decokcija i infuzija, ali da ih sami koristite, bez poznavanja uzroka edema, izuzetno je opasno. To može dovesti do pogoršanja situacije, neravnoteže elektrolita, oštrog pada krvnog pritiska, dehidracije i malaksalosti.

Pored toga, različiti tradicionalni lekovi mogu izazvati alergije, pogoršati stanje, negativno uticati na efekte uzetih lekova i imati niz kontraindikacija za upotrebu. Narodni lekovi nisu isto što i „bezbedni“.

Šta učiniti ako je samo jedna ruka otečena?

Ako postoji otok na jednoj ruci, trebalo bi da se obratite hirurgu ili terapeutu, u zavisnosti od sumnjivog uzroka. Prilikom pregleda manje uznemiravajte bolnu ruku, dajte joj povišen položaj kako bi tečnost lakše izlazila, ne spavajte na ovoj strani i ne pritiskajte ruku uz telo. Takođe, ne bi trebalo da masirate svoju natečenu ruku ili da obavljate bilo kakve aktivnosti bez dozvole lekara.

Suriyawut Suriya / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs