Dijeta za dijabetes: Pogledajte tabelu sa dozvoljenim i nedozvoljenim namirnicama

by | 29.02.2024
Dijeta za dijabetes: Pogledajte tabelu sa dozvoljenim i nedozvoljenim namirnicama

Ova endokrina bolest može izazvati ozbiljne komplikacije, koje se mogu izbeći ishranom. Dijeta za dijabetes je dobar vodič koji može da pomogne da se izbegnu nepoželjne namirnice.

Dijabetes melitus je endokrina bolest u kojoj je poremećen metabolizam ugljenih hidrata. Pankreas proizvodi hormon insulin, koji je odgovoran za snižavanje nivoa šećera u krvi. Nedostatak insulina izaziva stanje hiperglikemije – povećana koncentracija glukoze u krvi.

Zato je važno obratiti pažnju na ishranu jer se na taj način lakše mogu kontrolisati porast ili pad šećera u krvi.

Zašto je toliko važana dijeta za dijabetes?

Najčešći oblik bolesti je dijabetes tipa 2, koji se najčešće javlja kod osoba posle četrdesete godine života, uglavnom kod žena. Razvoj bolesti olakšava smanjena fizička aktivnost, gojaznost, genetska predispozicija, menopauza i naknadni hormonski poremećaji.

Ćelije ne reaguju na insulin i ne apsorbuju glukozu iz krvi, iako je količina hormona i dalje normalna. Koncentracija šećera se povećava, a kao odgovor se proizvodi još više insulina. Ćelije još slabije reaguju na povećanu dozu hormona i dolazi do insulinske rezistencije.

Pošto ćelije ne dobijaju dovoljno glukoze, uprkos njenoj velikoj količini u krvi, pacijenti često osećaju glad i slabost, jedu još više ugljenih hidrata, što pogoršava situaciju i dovodi do gojaznosti. Takva stanja se mogu dobro ispraviti pravilnom ishranom, odnosno smanjenjem količine unesenih ugljenih hidrata kako bi se smanjilo opterećenje pankreasa i ne bi došlo do porasta šećera u krvi.

Glavni problem kod bilo koje vrste dijabetesa je patološki visok nivo glukoze u krvi i izgladnjivanje ugljenih hidrata ćelija koje ne dobijaju dovoljno šećera. Da biste smanjili nagle skokove šećera i insulina i smanjili opterećenje pankreasa, smanjite količinu konzumiranih ugljenih hidrata, fokusirajući se na „spore ugljene hidrate“ koji daju osećaj sitosti. Masna hrana je takođe isključena, jer povećava lučenje enzima pankreasa i dovodi do istog povećanog opterećenja organa.

Nedostaci dijete za dijabetes

Glavni nedostatak su ograničenja u ishrani. Isključuje se veliki broj namirnica, način pripreme postaje što nežniji i dijetetski, što onima koji su navikli na nešto drugačije može izgledati neukusno. Takođe, podeljeni, česti obroci za ravnomerno snabdevanje ugljenim hidratima izazivaju određene poteškoće tokom dana, kada je teško pronaći pravu užinu koja ne sadrži šećere.

U teškim slučajevima dijabetesa, potrebno je pratiti glikemijski indeks svakog prehrambenog proizvoda, isključujući sve gde je koncentracija šećera previsoka.

Mnogi veštački zaslađivači dizajnirani da stvore sladak ukus bez povećanja nivoa glukoze u krvi štetni su za telo. Preporučuju se prirodne zamene, na primer, ekstrakt stevije, eritritol. Međutim, prirodni preparati takođe mogu izazvati porast nivoa šećera.

Prema brojnim studijama, gojaznosti doprinosi i fruktoza, mada u manjoj meri od saharoze. Šećer se obično meri posebnim uređajima pre i posle jela.

Dijeta za dijabetes: Tabela namirnica

Savremeni pristupi terapiji uključuju smanjenje količine ugljenih hidrata u ishrani na 5-7% i povećanje potrošnje biljnih masti. Kao rezultat ove korekcije, telo dobija čitav niz korisnih mikro i makroelemenata, bez velike količine ugljenih hidrata, čime se smanjuje opterećenje ugljenim hidratima i potreba za upotrebom insulinskih lekova. Naravno, sa dijabetesom tipa 1 nemoguće je potpuno napustiti insulin, ali razvoj dijabetesa tipa 2 može se zaustaviti, pa čak i preokrenuti.

Ranije je dijabetičarima savetovano da potpuno isključe lako svarljive, brze ugljene hidrate. Ali danas SZO u prvi plan stavlja koncept kvaliteta života čoveka, pa lekari postepeno napuštaju radikalne formulacije kao što su „ovo vam je strogo zabranjeno“, „zaboravite na slatkiše“ itd.

Istraživanja su pokazala da su takva ograničenja stresna za osobu, a stres može dovesti do slomova i depresije, tako da život sa neprekidnim „nemogućim“ neće predstavljati radost. Pored toga, još nam je potreban šećer, jer su ugljeni hidrati energija za život. Ne možete ih zameniti proteinima i mastima.

Vrsta dozvoljenih proizvoda Namirnice
Voće Ograničeno: Kajsije, trešnje, grejpfruti, pomorandže, brusnice, brusnice, breskve, jabuke, šljive, crvena ribizla, trešnje i ogrozd
Povrće Krastavci, brokoli, zeleni grašak, karfiol, zelena salata, zelenilo, tikvice, zelena paprika i pečurke
Mlečni
proizvodi
Nemasno mleko, sveži sir, fermentisani mlečni proizvodi, malo nemasnog sira
Žitarice Soja, pasulj, grašak, sočivo, heljda, ovsena kaša, biserni ječam i povremeno testenina
Meso i riba Nemasna govedina, ćuretina, piletina, zec, bela riba
Slaktiši Samo specijalni proizvodi za dijabetičare i izuzetno ograničeni
Piće Nezaslađeni čaj, kafa i kompoti
Peciva Hleb od celog zrna

Stoga se dijeta za dijabetičare zasniva na glikemijskom indeksu svih namirnica. U suštini, ovaj indeks odražava brzinu kojom se šećer iz njih apsorbuje u krv. Proizvodi sa visokim indeksom – džem, kolačići, kolači – imaju visoku stopu apsorpcije.

Proizvodi sa niskim indeksom – žitarice, voće – imaju niži indeks. Što je sporija stopa apsorpcije, to je pankreas lakše da se nosi sa opterećenjem. Tako se namirnice sa GI do 55 postepeno razgrađuju i gotovo ne izazivaju povećanje šećera.

Glavni cilj je sprečiti ozbiljne promene glukoze u krvi. Ovo uključuje podelu sve hrane na male delove koji se konzumiraju tokom dana. Najmanje 5 obroka.

Vrta nedozvoljenih proizvoda Namirnice
Slatkiši Šećer, med, džemovi, konditorski proizvodi, sladoled i sirupi
Povrće Strogo ograničite krompir, šargarepu i cveklu
Žitarice Kukuruz, griz, pirinač
Peciva Sveže pecivo od finog brašna
Meso i riba Jagnjetina, masno prženo meso, masna crvena riba, suhomesnati proizvodi
Pića Sokovi, gazirana pića i alkohol
Poluproizvodi
i brza hrana
Konzervirana hrana, gotova jela, kobasice, knedle, čips, pomfrit itd.
Voće Grožđe, lubenica, dinja, slatko i konzervirano voće
Razno Kiseli krastavci, marinade, ljuta i jako začinjena hrana

Ishrana za dijabetičare treba da ima ravnomernu distribuciju ugljenih hidrata, koju određuje lekar za svakog pacijenta posebno. 

marilyna / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs