Korisna svojstva heljde: Smanjuje holesterol i šećer u krvi

by | 31.01.2024
Korisna svojstva heljde

Heljda je sve popularnija namirnica u savremenom društvu. Međutim, malo ljudi zna koja su korisna svojstva heljde.

Heljda je veoma zdrava, pa je zbog toga poželjno ubaciti je u ishranu. Uvođenje heljde  može značajno smanjiti nivo holesterola, stabilizovati krvni pritisak kod osoba koje pate od hipertenzije i poboljšati funkciju varenja.

Koja su korisna svojstva heljde?

Heljda sadrži celulozu koja pomaže da sistem za varenje funkcioniše besprekorno. Dovoljna količina dijetetskih vlakana obezbeđuje osećaj sitosti tokom dužeg vremena. Ona takođe sadrži i veliki broj antioksidanasa koji pomažu opštem zdravlju ljudi. Pored toga, u njenom sastavu se nalazi i rutin koji eliminiše simptome upale, normalizuje krvni pritisak i profil lipida u krvi i jača vaskularni zid. Heljda ima sledeće prednosti na organizam:

  • ima antioksidativno svojstvo
  • poboljšava funkcionisanje sistema za varenje
  • bezbedna je da je konzumiraju i ljudi koji su na bezglutenskoj ishrani

Smanjuje nivo šećera u krvi

Sposobnost uticaja na koncentraciju glukoze povezana je sa prisustvom D-hiro-inozitola u heljdi. Ovo jedinstveno jedinjenje ugljenih hidrata povećava osetljivost ćelija na insulin koji se odgovoran za apsorpciju šećera iz krvotoka.

Održava zdravlje srca

Zrna heljde sadrže rutin, magnezijum, bakar, proteinska jedinjenja i vlakna što su korisne komponente koje podržavaju normalno funkcionisanje srca. Rutin koji sadrži heljda može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka, eliminisati simptome upale i sniziti krvni pritisak.

Smanjuje loš holesterol

Periodična potrošnja heljde pomaže u normalizaciji masti u krvi. Tačnije, smanjuje loš holesterol i povećava dobar holesterol.  Tajna ovih procesa je učešće posebnog proteina u vezivanju holesterola u organima za varenje.

Štiti od raka dojke

Proučavano je antitumorsko dejstvo heljde. Biljna vlakna sadržana u integralnim žitaricama pružaju maksimalni zaštitu za žene od raka dojke.

Prevencija bolesti žučnog kamena

Heljda sadrži visokokvalitetna nerastvorljiva vlakna. Zahvaljujući njemu, smanjuje se rizik od formiranja kamena u žuči.

Kontraindikacije

Moguća je alergija na heljdu iako je fenomen retkost može se dogoditi kod ljudi koji često jedu previše heljde. Takođe, moguće je da prati i alergiju na pirinač i lateks. Alergijsku reakciju ćete primetiti po osipu na koži, otoku, problemima sa sistemom za varenje i alergijskom šoku.

Andrii Pohranychnyi/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs