Naučnici dokazali da brzo hodanje smanjuje rizik od dijabetesa

by | 02.12.2023
brzo hodanje smanjuje rizik od dijabetesa

Naučnici su dokazali da brzo hodanje smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Međutim, u zavisnosti od načina hodanja menja se i postotak smanjenja rizika.

Brzo hodanje je svakako veoma zahtevan sport. I ranije je ova aktivnost dovođenja u vezu sa smanjenjem rizika od dijabetesa. Međutim, ovo je prvi put da su date smernice na koji način je efikasnost brzog hodanja veća.

Prema istraživanjima, brzo hodanje smanjuje rizik od dijabetesa

U toku brzog hodanja, rizik da osoba razvije dijabetes tipa 2 se smanjuje. O tome svedoče rezultati studije međunarodnog tima specijalista objavljene u Britanskom žurnalu sporta i medicine (British Journal of Sports Medicine).

Brzina hodanja i broj koraka igraju važnu ulogu

Prema istraživanju, utvrđeno je da hodanje brzinom od 6 kilometara na sat smanjuje verovatnoću od pogoršanja opasne bolesti čak za 39 odsto. Ukoliko je brzina hodanja smanjena od 3 do 5 kilometara na sat, onda se smanjuje rizik od dijabetesa na 24 odsto.

Pored toga, važnu ulogu u brzom hodanju za prevenciju i poboljšanje dijabetesa igra i broj koraka. U obzir se uzima broj načinjenih koraka u toku jednog minuta. Stručnjaci su utvrdili da bi minimalni indikator za muškarce pri brzini od 4 kilometra na sat trebao biti 87 koraka, a za žene 100. Velika brzina hodanja pomaže poboljšanju mišićne snage i kardiorespiratornog sistema, ali i gubitku težine. Međutim, brzo hodanje smanjuje rizik od dijabetesa.

Niz studija je potvrdilo da brzo hodanje smanjuje rizik od dijabetesa, ali nisu postojale smernice

Za ovu studiju, autori su uzeli u obzir i 10 studija od 1999. do 2022. godine u kojima je učestvovalo više od 500 000 ljudi iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

„Prethodne studije su pokazale da je brzo hodanje povezano sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 u opštoj populaciji“, istakao je glavni autor studije dr Ahmad Džajedi (Ahmad Jayedi), istraživač-asistent u Centru za istraživanje društvenih determinanti zdravlja na Univerzitetu medicinskih nauka Semnan u Iranu.

Međutim, iako je u prethodnim studijama dokazano da brzo hodanje smanjuje rizik od dijabetesa, oni nisu ponudili nikakve informacije o smernicama koja brzina hodanja i broj koraka su neophodni za smanjenje rizika i to je ono što je inovativno u nedavno objavljenoj studiji. Danas su dostupne razne aplikacije kojim možete meriti broj koraka i brzinu vašeg kretanja koje će vam pomoći da brinete o svom zdravlju.

3 vežbe disanja za stres i koncentraciju na poslu: Umirite se u nekoliko minuta

Paperkites/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs