Nutricionistikinja otkriva: Kako da se ne ugojite zimi?

by | 12.11.2023
dijeta za zimu

Bliži se sezona praznika, a to znači i sezona dobijanja kilograma. Srećom, dijeta za zimu vam pomaže da ne dobijete na kilaži, a veoma je jednostavna.

Nutricionistkinja Ana Gončarova (Анна Гончарова) je objasnila koja dijeta je prikladna ako ne želite da nakupite kilograme tokom zimske sezona. Dijeta za zimu nije previše zahtevna, držaće vas sitim, a bićete zadovoljni svojim izgledom.

Kakva je to dijeta za zimu?

Ova dijeta podrazumeva redovnu ishranu, ali u smanjenim količinama. Prema rečima stručnjaka, tokom hladne sezone je neophodno zasititi telo esecnijalnim mikroelementima, ali ni u tome ne treba preterivati.

Doručak

Najbolje je da za doručak imate obrok pun hranljivih materija. Najbolje bi bilo da to budu topla jela od jaja ili svežeg sira. Takođe, važno je da ne zaboravite na voće, ali u ograničenim količinama. Ukoliko preterate, to bi moglo dovesti do povećanja telesne težine. Optimalna porcija bi trebalo da bude 70 g. Ovo više konzumirajte kao užinu, a ne kao dezert za doručak.

Ručak

Kada je dijeza za zimu u pitanju, za ručak je najbolje da konzumirate bogate čorbe i supe sa niskim sadržajem masti. Takve su na primer riblje čorbe, čorbe od pečuraka ili đumbira.  Takođe, možete uneti raznovrsnost u glavno jelo sa mesom, ribom ili živinom. Ukoliko se odlučite za kisele krastavce, nemojte preterivati.

Topli napici

Topli napici napravljeni od prirodnih sastojaka, mogu zimi pomoći u održavanju figure i pozitivno uticati na vaš imuni sistem.

„Tokom zime možete konzumirati ljute čajeve od bobica i korenja, čajeve od lekovitih bilja i začina poput đumbira sa medom. Takođe, možete konzumirati i kuvano vino ili voćni napitak od brusnice. Ovi napici će vas zagrejati i zaštititi od respiratornih bolest, a praktično su bez kalorije ili su veoma niskokalorične. “

Za večeru biste mogli da odaberete niskokalorične grickalice ako ne možete da izdržite. Dakle, trik je u dobrom doručku i obilnom ručku, ali da bi dijeta za zimu bila uspešna, nemojte preterivati ni u čemu.

Alkalna dijeta

Snežana Vranić

Yulia Gusterina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs