Dnevne dremke usporavaju smanjenje mozga tokom godina, tvrde naučnici

by | 29.01.2024
dnevne dremke usporavaju smanjenje mozga

Dnevne dremke su omiljena aktivnost velikom broju ljudi, a to i nije tako loše. Istraživanja su pokazala da dnevne dremke usporavaju smanjenje mozga što je prirodan proces tokom godina.

Kako starimo naš mozak se smanjuje u veličini i težini za oko 5% svakih 10 godina (nakon 40. godine), a verovatno i brže nakon 70. Do ovih zaključaka došli su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta Republike u Urugvaju na osnovu rezultata studije objavljene u Sleep Health (Zdravlje spavanja).

Prema novom istraživanju dnevne dremke usporavaju smanjenje mozga

Kako se naš mozak smanjuje tokom godina, pojavljuju se i promene u kognitivnim funkcijama vezane za uzrast. Međutim, nova istraživanja su pokazala da dremanje može usporiti ovaj proces, otkriva New York Post.

Naučni tim je koristio Mendelovu randomizaciju koja „ispituje kako određena ponašanja, okruženja ili drugi faktori dovode do specifičnih zdravstvenih ishoda gledajući genetske razlike koje utiču na način na koji ljudska tela reaguju na ponašanje, okruženje ili druge faktore“, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dnevne dremke usporavaju smanjenje mozga, a čak i povećavaju njegov volumen

Prema rečima glavne autorke studije Viktorije Garfild (Victoria Garfield), ispostavilo se da je za neke ljude kratka popodnevna dremka odličan način da održe zdravlje mozga dok stare. Istraživači su analizirali zdravstvene i kognitivne rezultate između onih koji imaju genetesku predispoziciju da žele da spavaju i onih koji nemaju. Utvrđeno je da su oni koji su imali česte dremke imali razliku u starenju od 2,6 do 6,5 u odnosu na one koji se snalaze tokom dana bez dremke.

Valentina Paz, još jedna autorka studije, dodala je da su tokom posmatranja uspeli da pronađu slučajnu asocijaciju koja ukazuje da dremanje direktno dovodi čak i do povećanja ukupnog volumena mozga. Međutim, istraživači su naglasili da su svi učesnici bili beli Evropljani što može značiti da rezultati možda nisu tačni za druge etničke grupe.

Antonio_Diaz/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs