Hrana za bolje pamćenje i koncentraciju: Poboljšajte rad mozga

by | 23.01.2024
Hrana za bolje pamćenje

Rad mozga je neverovatno složen, ali da bi pravilno radio, potrebne su mu određene supstance koje možemo obezbediti ishranom. Ova hrana za bolje pamćenje i koncentraciju pomažu pravilan rad mozga.

Mozak je veoma složen organ koji je odgovoran za procese u našom organizmu. On obrađuje informacije neverovatnom brzinom, a istovremeno i kontroliše funkcionisanje svih unutrašnjih organa i delova tela, šaljući im signale. Mozak stalno radi i zbog toga je neophodno da se osoba kvalitetno hrani, a ove namirnice će pomoći u tome.

Hrana za bolje pamćenje i koncentraciju

Čovekovo raspoloženje i zdravlje su direktno povezani sa tim šta jede. Ishrana utiče na stanje noktiju, kože, kose, mišića, ali i  na mozak. Bez normalnog funkcionisanja creva, nemoguće je normalno funkcionisanje mozga. Bakterije koje naseljavaju sistem proizvode supstance koje utiču na celo telo. Zbog toga je veoma važno šta jedete kako biste pomogli mozgu da bolje funkcioniše i poboljšali njegovo pamćenje.

Riblje ulje

Riblje ulje je najbolji proizvod za mozak, a većina odraslih se verovatno seća da su kao mali bili primorani da ga piju. Njegove prednosti za mozak su dokazane. Ono smanjuje štetu od konzumiranja pogrešne hrane, odlična je preventiva trombozi i aterosklerozi, poboljšava funkcije mozga bez obzira na godine i uklanja negativne efekte stresa na telo.

Jaja

Jaja su izvor luteina koji smanjuje rizik od srčanog udara. Međutim, ne bi trebalo da preterujete sa žumancima jer su oni izvor holesterola. Konzumiranjem jaja, organizam dobija holin koji se u telu pretvara u acetilholin koji poboljšava pamćenje. Takođe, fosfolipidi koje jaja sadrže su odgovorni za jačanje nervnih ćelija.

Zeleni čaj

Kada je čaj u pitanju, morate kupiti prirodni rastresiti čaj. Redovno konzumiranje zelenog čaja pomaže u poboljšanju pamćenja, ubrzavanju psihomotornih reakcija i ubrzavanju procesa regeneracija tkiva.

Hrana za bolje pamćenje: Ruzmarin

Ruzmarin je izvor karnozne kiseline koja omogućava da se pojača protok cerebralnih sudova, a to je odlična prevencija od moždanog udara. Utvrđeno je da čak i miris ruzmarina pomaže u poboljšanju pamćenja.

Brokoli

Brokoli sadrži  bor, magnezijum i vitamin K. Sve ove supstance su neophodne za normalan rad mozga, pa je stoga poželjno da ovu namirnicu ubacite u ishranu.

Tamna čokolada

Čokolada može zasititi telo antioksidantima i antidepresivima. Međutim, da biste imali koristi od čokolade, morate se odlučiti za crnu čokoladu. Na taj način će mozak dobiti zaštitu od oksidativnih procesa.

Bobice

Većina bobica je bogata vitaminom C, ali najkorisnija svojstva za mozak ima brusnica, ali i borovnice. Voćni napitak od njih poboljšava pamćenje, daje energiju mozgu i pojačava pažnju.

Paradajz

Paradajz sadrži melatonin koji poboljšava stanje krvnih sudova i pomaže u održavanju mladosti moždanih ćelija.

Hrana za bolje pamćenje: Škampi

Njihovo meso je izvor masnih kiselina koje su neophodne za normalno funkcionisanje mozga. Dovoljno je da jedete 100 g dnevno da biste mozgu obezbedili pravu meru.

Pileće meso

Osim što ima veoma malo kalorija, ovaj proizvod je dobar izvor vitamina B koji je neophodan za bolje pamćenje i jačanje nervnog sistema.

Spanać

Ima niz korisnih svojstava i jedno je od najzdravijih povrća, a istovremeno je savršen proizvod za volje funkcionisanje i rad mozga i jačanje intelektualnih sposobnosti.

Hrana za bolje pamćenje: Dagnje

Dagnje sadrže veliku količinu cinka koji poboljšava pamćenje, pozitivno utiče na emocionalnu sferu osobe i normalizuje kvalitet sna.

Limun

Nije tajna da limun sadrži puno vitamina C koji je jedni od glavnih pomoći za pamćenje i uspešan rad mozga.

SVE LIMUNOVE TAJNE

Med

Med sadrži glukozu koja hrani mozak. Da biste poboljšali rad organa, samo u kašu pripremljenu za doručak dodajte kašičicu meda.

Hrana za bolje pamćenje: Cvekla

Cvekla je odličan izvor betaina koji poboljšava koncentraciju, raspoloženje i reakciju. Uvođenjem cvekle u ishranu, primetićete da je vaš mozak počeo bolje da radi.

Semenke bundeve

Bundevino seme sadrži antioksidante koji mogu zaštititi telo i mozak od oštećenja slobodnih radikala. Oni su takođe odličan izvor drugih hranljivih materija važnih za zdravlje mozga uključujući cink, magnezijum, bakar i gvožđe.

Kurkuma

Kurkumin, koji je aktivni sastojak kurkume prelazi krvno moždanu barijeru, a to znači da može direktno ući u mozak. Kurkuma je veoma moćno antoksidativno i protivpalno jedinjenje koje poboljšava pamćenje, pomaže kod depresije i pomaže u rastu novih moždanih ćelija.

ratmaner/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs