Naučnici na tragu za lek za jutarnju mučninu u trudnoći

by | 20.12.2023
Lek za jutarnju mučninu

Većina žena se suočava sa jutarnjom mučninom tokom trudnoće. Ovo stanje je normalno, ali ume da bude veoma opasno, pa bi stoga lek za jutarnju mučninu rešio mnoge probleme.

Naučnici već godinama pokušavaju da shvate uzrok jutarnjim mučninama u nadi da će jednoga dana pronaći i lek za to. Studija objavljena proteklih dana u časopisu Nature, ukazala je na to da su neke trudnice posebno osetljive na hormon GDF15 i da to može biti uzrok jutarnjih mučnina.

Lek za jutarnju mučninu je izgraditi toleranciju na GDF15

GDF 15 je hormon koji se proizvodi na niskim nivoima u celom telu, ali trudnice dobijaju još jednu jaku dozu ovog hormona od rastućeg fetusa, a to može izazvati mučninu i povraćanje. Studije koje su sprovedene na pacijentima sa rakom otkrile su da kada telo proizvodi previše ovog hormona, to može dovesti do hronične mučnine i gubitka težine.

Studija iz 2018. godine otkrila je vezu između gena koji kontroliše GDF15 i mučnine i povraćanja u trudnoći kod 53 000 žena. Nova studija se nadovezuje na ovaj rad i uspostavlja vezu između hormona i ovog stanja posmatrajući problem iz različitih perspektiva, uključujući i geneteske informacije i podatke iz novog testa koji može utvrditi koji su hormoni u krvi trudnice i na kom nivou su prisutni. Ova saznanja su nephodna kako bi se napravio lek za jutarnju mučninu.

Istraživači su utvrdili da nivoi GDF 15 rastu u prvih 12 nedelje trudnoće. Što je veći nivo hormona iz fetusa i što je trudnica osetljivija na hormon, to se više borila sa mučninom.

Lek za jutarnju mučninu je neophodan jer ona može biti veoma opasna

Čak oko 70 do 80% trudnica ima jutarnju mučninu. Tačnije, ovo stanje se tako naziva, ali trudnice mogu imati mučninu u bilo koje doba dana. Međutim, više od 2% razvije teški oblik koji se zove hipermeza gravidarum ili HG. Ovakvo stanje dovodi do dehidracije i može dovesti i do gubitka težine trudnice. Ovo takođe može imati negativne uticaje na bebu, uključujući izazivanje prevremenog porođaja, neurorazvojnih poremećaja ili pobačaja. Zbog toga je važno da se otkrije pravi lek za jutarnju mučninu.

Koautorka studije, dr Marlena Fejzo, genetičar i klinički asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije, poznaje ove ozbiljne posledice i iz iskustva. Kada je počela da istražuje šta je izazvalo hipermezu gravidarum, rekla je da zaista nije bilo mnogo istraživanja na tu temu često i zato što lekari imaju odbojan stav prema ovome, sugerišući trudnicama da je sve u njihovoj glavi.

Kako se jutarnja mučnina sada ublažava?

Trudnicama sa jutarnjom mučninom se često kaže da uzmu lek za jutarnju mučninu koji će samo malo ublažiti simptome i savetuje im se da mnogo odmaraju, piju puno tečnosti i izbegavaju ono što izaziva mučninu kao što su mirisi. Međutim, saznanje šta izaziva mučninu u mnogome pomaže lekarima da pronađu i pravi lek za to.

Takođe, lekari mogu da prepišu lekove protiv povraćanja i vitamin B1 ženama sa HG što može biti od pomoći za zaštitu od srca i mozga trudnice i za podršku razvoju bebe. Dr Fejzo je istakla da postoji način da se osoba bezbedno izloži ovom hormonu pre nego što zatrudni kako bi uspela da izgradi toleranciju. Ona je i podnela zahtev za finansijsku podršku projekta kako bi dalje ispitali ovaj problem i pronašli pravi lek za jutarnju mučninu.

DeanDrobot/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs