Popularni dodatak ishrani u nekontrolisanoj meri može dovesti do srčanog udara

by | 15.12.2023
štetna svojstva omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline su veoma zdrave, ali ako se unose u normalnim količinama. Ukoliko se uzimaju nekontrolisano, onda štetna svojstva omega-3 masnih kiselina dolaze do izražaja.

Poznato je da su omega-3 masne kiseline veoma korisne za naš nervni i imuni sistem. Međutim, ukoliko uzimate suplemente, veoma je važno da ne preterujete jer rizikujete da povećate šanse za srčani i moždani udar.

Koja su štetna svojstva omega-3 masnih kiselina?

Nekontrolisano uzimanje suplemenata Omega-3 masnih kiselina mogu dovesti do srčanih problema i izazvati aritmiju, kako prenosi Daily mail, a o tome svedoče rezultati studije Evropske agencije za lekove (EMA).

Na povećan rizik od moždanog i srčanog udara, utiče povećani nivo masti u krvi. Iako se smatra da suplementi omega-3 masnih kiselina pomažu u smanjenju nivoa masti, stručnjaci upozoravaju da etil estri koji se nalaze u ovim suplementima, mogu povećati rizik od treperenja srčanih komora (atrijalna fibrilacija).

Atrijalna fibrilacije je poremećaj srčanog ritma koji je praćen čestom kontrakcijom srčanih pretkomora ili trzanjem određenih grupa atrijalnih mišičnih vlakana. U ovom slučaju, rizik od moždanog i srčanog udara se naglo povećava.

Rizik od nastanka ovog stanja je najveći kada se uzima 4 g omega-3 masnih kiselina dnevno. Međutim, stručnjaci ističu da proizvodi koji su bez recepta obično sadrže niže doze.

Omega-3 masne kiseline se unose i kroz hranu

Imajte na umu da su masti glavn izvor energije za telo, a one ulaze u krv i preko hrane i iz jetre. Međutim, štetna svojstva omega-3 masnih kiselina nisu nimalo bezazlena.

Omega 3 masne kiseline su važne jer bez njih nervni i imuni sistem ne bi mogli normalno da funkcionišu. Pored toga, dokazanoje da omega-3 ima značajnu ulogu u procesu intelektualnog razvoja deteta. Proizvodi koji sadrže omega-3 masne kiseline:

  • Laneno i sojino ulje, ulje konoplje i uljane repice
  • Čia semenke
  • Jetra bakalara
    Po količini omega-3 masnih kiselina, ovaj proizvode je nadmašio i meso crvene i bele ribe.
  • Losos skuša, haringa, tunjevina, sardine, kavijar, lignje, ostrige

Dakle, ukoliko se uzima previše, štetna svojstva omega-3 masnih kiselina mogu da utilu na naš kardiovaskularni sistem i da naprave ozbiljne probleme. Zbog toga obratite pažnju koliko ovih kiselina unosite kroz ishranu, a potom razmislite da li je poželjno da koristite i suplemente.

KAKO DA ZNATE DA LI UZIMATE PREVIŠE OMEGA-3 SUPLEMENTA?

ilona titova/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs