Noćni bol u leđima: Evo kako da spavate ako vas muči ovaj problem

by | 05.03.2024
Noćni bol u leđima: Evo kako da spavate ako vas muči ovaj problem

Noćni bol u leđima je problem koji se danas javlja prilično često među mnogim ljudima  posebno onima koji vode uglavnom sedeći način života. Međutim, postoje načini da se ublažite simptome.

San je neophodan za oporavak, regeneraciju i prevenciju povreda, ali oni koji pate od bolova u leđima možda smatraju da optimalnih osam sati noću jednostavno nije moguće.

Noćni bol u leđima: Kako rešiti problem?

Bol u leđima i san su povezani: istraživanja pokazuju da nedovoljno sna može pogoršati probleme, što je kao začarani krug.

Noćni bol u leđima: Saveti koji donose olakšanje

Što se tiče mera koje će pomoći da se obezbedi dobar san, stručnjaci preporučuju sledeće:

Postavite svoju večernju rutinu

 Ako vodite sedentarni način života, pokušajte da se krećete više dva sata pre spavanja: prošetajte, uradite neke lagane vežbe istezanja.

Opustite se

Stres može značajno uticati na vaše obrasce spavanja, a takođe i na leđa. Stoga će opuštajuće rutine pre spavanja pomoći vašem telu i umu da se smire. To može biti čitanje knjige, slušanje umirujuće muzike, meditacija ili vežbe dubokog disanja.

Tuširanje

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom može pomoći da se opuste ukočeni mišići i zglobovi stimulišući protok krvi. Takođe će pomoći da se smanji verovatnoća mišićnih grčeva i stimuliše zarastanje tkiva u oštećenim mišićima. Hladna voda može značajno pomoći u smanjenju upale mišića.

Spavajte na boku

Spavajte na boku sa neutralnim položajem kičme. Ako je potrebno, koristite jastuke između kolena kako biste pružili dodatnu podršku telu, nogama i kičmi. Ovo je najbolji položaj za spavanje pod uslovom da je kičma u optimalnom položaju.

Kupite kvalitetan dušek

Glavna preporuka stručnjaka je da kupite dušek koji vam omogućava da spavate sa neutralnim položajem kičme.

Vežbe

Započnite program rehabilitacije da biste obnovili leđa. Trebalo bi da uključuje vežbe snage i otpora, kao i ishranu sa visokim sadržajem proteina za jačanje leđa i kičme – ovo je od vitalnog značaja za podršku kičmi.

Obratite pažnju na ove simptome

Stručnjaci takođe savetuju da obrate pažnju na jutarnje i noćne bolove u leđima, jer oni mogu biti simptomi raznih bolesti.

Jutarnji bol u leđima ukazuje na to da vam je dan ranije bio stavljen preveliki pritisak na leđa. Kao rezultat toga, upala se brže nagomilava preko noći, a onda ako se ne pomerate šest do osam sati, upala se „nagomilava“ i izaziva bol.

Bol u leđima noću može biti znak upozorenja, posebno ako za to nema očiglednog razloga. Stručnjaci takođe savetuju da kontaktirate specijaliste kako biste saznali tačan uzrok bola.

AntonioGuillem / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs