Lekovita lavanda: Opušta napete nerve uzrokovane stresom i rešava problem nesanice

by | 06.02.2024
Lekovita lavanda: Opušta napete nerve uzrokovane stresom i rešava problem nesanice

Lavaanda je omniljena biljka koja se koristi u kozemtičkoj industriji. Poznata je i po svom medicinskom desjtvu za razne tegobe, a najviše po tome što smanjuje stres i opušta napete mišiće i nerve.

 

Lavanda je zimzeleno grmlje koje krase ljubičasti cvetovi opojnog mirisa. Poreklom je sa zapadnog Mediterana, a dana se uzgaja u velikoj meti za medicinske svrhe.

Ubrani cvetove se osuše i od njih se ekstrahuje ulje procesom destilacijom vodenom parom. Lavnada, u bilo da se radi o čaju. tinkturi ili ulju vema je lekovita. Pored izuzetno prijatnog mirisa, sadrži tanine, flavonoide, fitosterole i kumarine.

Lavanda: Upotreba u narodnoj medicini

Srednjovekovni travari su govorili da je lavanda dobra protiv svih bolesti mozga i cerebralnih sudova, kao i protiv vrtoglavice, pospanosti, konvulzija i paralize nakon moždanog udara.

Zagreva slab, hladan stomak, raspršuje vetrove, tera mokraću i zagreva matericu kod trudnica, čisti jetru i slezinu i smiruje zubobolju. Lavanda je vremenom počela da se koristi u narodnoj medicini kod sledećih tegoba: gubitak apetita, nalet krvi u glavu, oticanje stomaka, grčeve, mučnina, vrtoglavica, gubitak snage, migrena, glavobolja, moždani udar, slabost srca, žutica.

Takođe, koristi se u sličajevima kao što su bolesti jetre i slezine, početna vodena bolest, paraliza, bol u zglobovima, reumatizam i giht. Cvetovi lavande su omiljeni materijal za punjenje „jastuka za spavanje“ (uz hmelj i matičnjak u jednakim delovima).

Kako deluje lavanda?

Cvetovi lavande umirujuće deluju na centralni nervni sistem, kao i na nervni sistem disajnih puteva. Zbog prisustva tanina može da pomogne u slučaju dijareje.

U izvesnoj meri, cvetovi lavande takođe mogu biti holeretički agens. Trenutno se čaj retko pravi samo od cvetova lavande, češće su deo mešavina koje bi trebalo da imaju hipnotički ili umirujući efekat.

Vegetativna distonija je danas glavna oblast primene lavande, a ovde se kupka od lavande koristi češće od čaja od lavande.

Recepti:

Čaj od cvetova lavande

Dve kašičice cvetova lavande preliti sa 1/4 litra ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Procediti, ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu i zasladiti medom. Nemojte zaslađivati čaj i slučaju gastrointestinalnih oboljenja, dijareje i dijabetesa. Jedna šolja ovog čaja dnevno je sasvim dovoljna da smiri napete nerve.

Opuštajuća kupka

Uzmite 50-60 g cvetova lavande, sipajte u 1 litar hladne vode. Polako zagrevajte, a kada proključa ostavite na ringli još 10 minuta. Psocedite, tečnost dodajte u kadu napunmjenu toplom vodom.  Kupke od lavande deluju umirujuće i ublažavaju napetost čak i kod veoma napetih osoba.

Tinktura za reumu

Na kraju, vredi napomenuti da se alkoholna tinktura lavande može doneti olakšanje u slučaju reume kada se izmasira problematično mesto.

Kontraindikacije

Ulje lavande treba oprezno koristiti. U velikim dozama (otprilike preko 1 g), uz iritaciju želuca i creva, mogu se javiti simptomi depresije i poremećaji.

Viktoriia Bincheva / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs