Suve šljive: Protiv gubitka koštane mase kod žena starijih od 50 godina

by | 07.02.2024
Suve šljive: Protiv gubitka koštane mase kod žena starijih od 50 godina

Novo istraživanje sugeriše da suve šljive, ukoliko se svakodnevno konzumiraju mogu smanjiti efekte gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Gubitak koštane mase je ozbiljan problem koji pogađa više od 50% žena starijih od 50 godina. Lekovi i hormonska terapija često zahtevaju doživotno lečenje – i nose određene rizike. Zato su izbor načina života i ishrane toliko važni za poboljšanje ovog stanja.

Suve šljive protiv gubitka koštane mase

Nova studija američkih naučnika, objavljena u Journal of Nutrition, pokazuje da svakodnevna konzumacija suvih šljiva može smanjiti inflamatorne markere povezane sa signalnim putevima kostiju i smanjiti efekte gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Naime, menopauza je važan trenutak za zdravlje kostiju žene. To je zato što se smanjuje nivo hormona estrogena koji je važan za održavanje stabilne gustine kostiju i uopšte održavanja čvrstoće kostiju. Kao rezultat toga, gustina kostiju takođe počinje da opada. A, sa ovim gubitkom gustine kosti dolazi do smanjenja čvrstoće kostiju i većeg rizika od loma kostiju.

Promene se mogu desiti brže u deceniji nakon prestanka menstrualnog ciklusa, a zatim će doći do stalnog smanjenja sve do starosti.

Suve šljive su korsine za žene u postmenopauzi

Rezultati nove studije pokazuju značajno smanjenje inflamatornih citokina (proteina koji pomažu u kontroli upale) i aktiviranih monocita (glavni tip imunih ćelija za koje se pokazalo da izazivaju hronični inflamatorni odgovor) kada jedete 50 do 100 g suvih šljiva, ili oko 5-12 suvih šljiva dnevno.

Konkretno, došlo je do smanjenja faktora tumorske nekroze-a nakon dnevne konzumacije 50 g suvih šljiva, kao i smanjenja lučenja interleukina-1b, interleukina-6, interleukina-8 i aktiviranih monocita. Ovo se desilo nakon konzumiranja 100 g suvih šljiva.

Ovi rezultati se mogu objasniti obiljem bioaktivnih jedinjenja sadržanih u suvim šljivama, uključujući vitamine, minerale, fenolne kiseline i polifenole, koji verovatno deluju sinergistički na suzbijanje aktiviranih monocita i lučenja inflamatornih citokina koji resorpiraju kosti.

Ova studija je obuhvatila 183 učesnika koji su podeljeni u tri grupe: kontrolna/bez suvih šljiva (n=70), suve šljive 50 grama/dan (n=67) i suve šljive 100 g/dan (n=46). Nakon perioda uvođenja, učesnici su pratili protokol potrošnje suvih šljiva ukupno 12 meseci i dobili su instrukcije da zabeleže dane i količine suvih šljiva koje su pojedene u dnevnom dnevniku, koji je korišćen za praćenje usklađenosti.

Milan Krasula / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs