Naučnici otkrili nov način za borbu sa simptomima menopauze

by | 26.01.2024
Plivanje u menopauzi

Naučnici su novim istraživanjem došli do zaključka da je plivanje u menopauzi sjajan način da se izborite sa njenim simptomima.

Daily Mail prenosi novo istraživanje prema kom žene imaju još jedan način da se izbore sa menopauzom, a to je plivanje. Ono može pomoći u poboljšanju opšteg zdravlje, od poboljšanja cirkulacije do jačanja metabolizma.

Kako plivanje u menopauzi pomaže?

Plivanje u hladnoj vodi pomaže da se smanje valunzi koji žene doživljavaju tokom menopauze, ali ovo istraživanje sugeriše da ono može smanjiti i druge simptome menopauze. Studiju su sproveli naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu koji su zaključili da žene koje se bave plivanjem na otvorenom, značajno poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanje na više od hiljadu žena pokazalo je da plivanje smanjuje simptome menopauze, kao što su anksioznost, promene raspoloženja i talasi vrućine za skoro polovinu.

Osvrćući se na rezultate istraživanja, naučnici su sugerisali da bi plivanje u menopauzi mogao biti efikasan tretman i da bi to moglo pomoći u poboljšanju ukupnog zdravlja jer plivanje ima niz zdravstvenih prednosti, od poboljšanja cirkulacije do jačanja metabolizma.

Iskustva žena za plivanje u menopauzi

Prema rezultatima studije koja je objavljena u časopisu Post Reproductive Health (Post reproduktivno zdravlje), žene su primetile da hladna voda „trenutačno ublažava stres i anksioznost“. Pored ublažavanje simptoma menopauze, žene su rekle da je njihova motivacija za plivanje u hladnoj vodi i poboljšanje mentalnog zdravlja.

Međutim, stručnjaci su skrenuli pažnju i na to da je učestalost za plivanje u menopauzi veoma važno. Oni koji su plivali duži period imali su izraženiji efekat. Takođe, morate biti posebno oprezni kada plivate u hladnoj vodi jer je moguća hipotermija, šok od hladne vode i abnormalnog srčanog ritma.

Šta je menopauza?

Menopauzom se smatra period kada se funkcija jajnika smanjuje i nastaju karakteristične promene u telu. Ako žena nije imala menstruaciju godinu dana, onda se to smatra početkom menopauze. Po pravilu, menopauza se javlja u dobi od 45-55 godina. Žena prestaje da ima menstruaciju i više ne može da ima decu.

Tokom menopauze, žene često imaju nalete vrućine koji traju od 30 sekundi do 10 minuta i tokom kojih žena može da ima crevnilo kože, drhtanje ili znojenje. Ostali simptomi mogu biti suvoća vagine, problemi sa spavanjem i promene raspoloženja.

splendens/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs