Ruski lekari upozoravaju da tetovaža može prouzrokovati određene bolesti

by | 09.03.2024
Ruski lekari upozoravaju da tetovaža može prouzrokovati određene bolesti

Tetovaža je veoma popularna među svim generacijama. Međutim, lekari upozoravaju da se tetoviranjem ljudi izražu riziku jer uticati na zdravlje.

Dermatolog i kozmetolog Tatjana Jegorova upozorava na posledice tetovaže jer mogu da izazovu kontaktni dermatitis i alergijske reakcije. Upozorava na loše posledice tetoviranja jer bilo šta strano u telu može izazvati autoimunu reakciju, a niko ne zna da li će do nje doći ili ne.

Kako tetovaža može da ugrožava zdravlje?

Doktorka napomenjuje da istraživanja naučnika nisu bez osnova. Takođe podseća da sa godinama koža gubi na elasičnosti, tako da se i ti crteži na telu mogu izdeformisati. Osim toga, donosi određene rizike po zdravlje.

Kontaktni dermatitis i tetovaža

Kontaktni dermatitis u medicini je zapaljenska reakcija kože na različite spoljne alergene i iritanse. Prema Jegorovoj, komponente mastila koje koriste umetnici tetovaža mogu izazvati kontaktni dermatitis.

Kancerogene materije mogu da se nalaze u bojama ili sredstvim za fiksiranje boja. Često se javlja kontaktni dermatitis izazvan bojom. Veoma ga je teško izlečiti jer se ova supstanca teško uklanja sa kože. Javlja se snažna upala, svrab, peckanje, crvenilo i otok.

Nije lako ukloniti takvu tetovažu.  Prvo, pacijentu se propisuju snažni hormoni koji se moraju uzimati tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se smanjilo crvenilo i zapaljenje kože. Tek nakon toga mora da se podvrgne skupoj i bolnoj proceduri uklanjanja tetovaže specijalnim laserima.

Alergijska reakcija

Jegorova je pojasnila da je alergijsku reakciju gotovo nemoguće predvideti. Možda se ne desi odmah, već samo nekoliko godina nakon nanošenja tetovaže. Stoga, uvek „treba da sagledate dugoročne posledice“, posebno ako ste napravili nekoliko crteža.

Postoji takozvani četvrti tip alergijskih reakcija – DHT (odložena preosetljivost). Kako se manifestuje? Antigen se unosi u telo (recimo da imamo malu tetovažu), a antitela se proizvode na boju.

Oni nam još ništa ne signaliziraju, samo postoje u telu. Onda smo se ponovo tetovirali, a razvijeno je još više antitela. Onda smo se ponovo tetovirali. A kada formiranje antitela dostigne svoj vrhunac, onda se javlja alergijska reakcija. Čovek uopšte ne razume zašto se baš tada javila reakcija.

Opasne supstance u boji za tetoviranje

Godine 2024. stručnjaci iz hemijske laboratorije Univerziteta Binghamton (Njujork, SAD) izjavili su da više od 80% mastila za tetoviranje sadrži opasne supstance. Njihova studija objavljena je u časopisu Analitical Chemistry.

Naučnici su analizirali 54 vrste mastila za tetoviranje u šest boja. Kao rezultat toga, otkrili su da se u 45 uzoraka sastav na etiketi ne poklapa sa onim što je zapravo bilo u kontejnerima. U bojama su pronađeni različiti pigmenti i aditivi, uključujući hemikalije koje predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike.

Među najčešćim je polietilen glikol, jedinjenje koje može izazvati akutnu insuficijenciju bubrega. Pored toga, neka mastila su sadržala antibiotike i 2-fenoksietanol, koji u velikim dozama ima toksično dejstvo (opasno za odojčad ako se prenese u majčino mleko).

PumpizoldA / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs