Naučnici u novoj studiji dokazali da ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka

by | 23.11.2023
ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka

Nezdrava hrana je stalna tema iako se čini da je ljudi sve više konzumiraju zbog užurbanog načina života. Međutim, nova studija je pokazala da ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka usta, grla i jednjaka.

U SAD, studija iz 2019. godine je procenila da oko 71% hrane može biti ultra-prerađeno. Iako se kontstantno istražuje veza između ultra-prerađene hrane i kancera, studija koja je objavljena u Evropskom žurnalu o nutricionizmu (European Journal of Nutrition) dokazala je je povezanost konzumiranja ove hrane sa povećanjem rizika raka gornjeg digestivnog trakta.

Istraživanja koja dokazuju ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka

Studija u SAD iz 2019. godine procenila je da oko 71% hrane može biti ultra-prerađeno. Ljudi koji su konzumirali 10% više ultra-prerađene hrane od ostalih imali su 23% veći rizik od raka glave i vrata i 24-5 veći rizik od adenokarcinoma jednjaka.

„Ova studija je samo još jedan u nizu dokaza koji ukazuju na vezu između ultra-prerađene hrane (UPF) i rizika od raka“, istakla je Helen Kroker (Helen Croker), pomoćnica direktora za istraživanje i politiku u Međunarodnom fondu za istraživanje raka koji je finansirao studiju.

Šta je ultra-prerađena hrana?

U ultra-prerađenu hranu spadaju gazirani sokovi, čips, upakovane supe, gotova jela, sladoled i još mnogo toga. Ovakva hrana sadrži sastojke „koji se nikada ili retko koriste u kuhinjama ili se koriste klase aditiva čija je funkcija da učine konačni proizvod ukusnijim i privlačnijim“ navodi se u saopštenju Organizacije evropske unije za hranu i poljoprivredu.

Lista aditiva uključuje konzervanse za otpornost na bakterije i buđ, emulgatora koji sprečavaju odvajanje nekompatibilnih sastojaka, veštačke boje, sredstva protiv izbeljivanja, želiranja i zastakljivanja, a izmenjeni šećer, so i masti imaju za cilj da hranu učine privlačnijom.

Povećana telesna mast kao dodatni faktor rizika

Pomenuta studija koja je objavljena u utorak u Evropskom žurnalu o nutricionuzmu je analizirala i podatke o ishrani i načinu života oslanjajući se i na obimnu studiju u Evropskoj prospektivnoj istrazi raka i ishrane u kojoj je učestvovali 450 111 ljudi i odnosi se na učesnike između 1992. i 1999. u 23 centra u 10 evropskih zemalja i Ujedinjenog Kraljevstva.

U novoj studiji dokazano je da je gojaznost dobro poznati faktor rizika za razvoja najmanje 13 vrsta kacnera, uključujući i rak jednjaka. Ultra-prerađena hrana je često kalorična i smatra se pokretačem viška kilograma prema stručnjacima.

Međutim, nakon izvršene analize statističkih rezultata, istraživači su otkrili da povećanje telesne masti predstavlja samo deo statističke povezanosti između ultra obrađene hrane i raka gornjeg digestivnog trakta.

„Drugim rečima, ako UPF doprinosi riziku od raka, oni to čine u maloj meri tako što doprinose gojaznosti koja u mnogo većoj meri doprinosti drugim mehanizmima“ rekao je dr David Katz, specijalista za preventivu i medicinu životnog stila koji nije bio uključen u istraživanje.

Međutim, moguće je da sastojci poput emulgatora, konzervansa, veštačkih zaslađivača i toksina koji se nalaze u ambalaži hrane takođe mogu igrati ulogu u vezi između ultra-prerađene hrane i raka ili drugih bolesti.

Studije koje dokazuju da ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka se samo gomilaju

Ovo nije prva studija koja je pronašla vezu između ultraprerađene hrane i raka. Studija iz avgusta 2022. pokazala je da konzumiranje ove hrane značajno povećava i rizik od raka debelog creva kod muškaraca, kao i veći rizik od srčanih bolesti i rane smrti kod oba pola.

Studija u januaru je dokazala da je svaki porast od 10% u potrošnji ultra-prerađene hrane povezan sa povećanjem od 2% u razvoju bilo kakvog raka i 19% sa povećanim rizikom od dijagnoze raka jajnika.

Još jedna nedavno objavljena studija otkrila je da ultra-prerađena hrana povećava rizik od dijagnoze multimorbiditeta koja ima višestruka hronična stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i rak.

Dakle, ultra-prerađena hrana povećava rizik od raka i to ne samo jednog, već nekoliko njih. Osim toga, ona može uticati i na depresiju i pojačan rizik od demencije. Jedino rešenje jeste da pazite šta unosite u sebe i da se trudite da se zdravo hranite.

Naučnici na tragu novom leku za srpastu anemiju: Čeka se odobrenje na uređenje gena

Mizina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs