Feng šui saveti za dobar san: Na kojoj strani treba da vam bude glava?

by | 27.11.2023
Feng šui saveti za dobar san

Svi se ponekad susretnemo sa neprospavanom noći. Međutim, ako se to dešava isuviše često, to ume da bude veoma frustrirajuće. Feng šui saveti za dobar san vam mogu odagnati ove brige.

Kvalitetan san je uz zdravu ishranu, osnova našeg zdravlja. Zbog toga je veoma važno da se naspavate, a feng šui ima odgovore na to kako da namestite glavu i kako treba da izgleda vaša spavaća soba da biste imali dobar protok energije i miran san.

Feng šui saveti za dobar san

Po feng šuiju, važno je da se u spavaćoj sobi oslobodite svega nepotrebnog što bi moglo da vam remeti san. Da biste ujutro bili odmorni i puni energije, morate da spavate sa glavom u određenom pravcu, a takođe veoma je važno i da krevet postavite na dobar način. Ako njega pogrešno postavite, neće biti važno na koju stranu ste postavili glavu.

Međutim, to na kojoj strani treba da postavite glavu i gde da okrenete krevet, zavisi od više faktora. Jedan od njih je i kua broj.

Na kojoj strani treba da postavite glavu za dobar san po feng šuiju?

Postoje četiri glavna pravca za spavanje i njihovo značenje prema feng šuiju. Pored ova četiri glavna, postoje i četiri srednja pravca u kojima možete da namestite glavu.

Sever

Postavljanjem mesta za spavanje tako da vam glava bude okrenuta ka severu, možete se naspavati za kratko vreme. Ovaj pravac takođe pomaže u poboljšanju zdravlje. Razlog tome je zato što se u ovom slučaju magnetna polja čoveka i univerzuma prirodno nalaze u jednom pravcu što doprinosi akumulaciji vitalne energije u telu.

Istok

Oni koji žele da se napune energijom i blagodetima novog dana treba da spavaju sa glavom okrenutim ka istoku. Ovo će vam pomoći da dovedete svoje duhovno stanje u harmoniju. Osim toga, ovaj pravac će povećati potencijal i verovatnoću uspeha u bilo kom poduhvatu. Takođe, ako svaki dan spavate u ovom položaju, nivo ličnih ambicija će se povećati. Ipak, ukoliko neko ima veliki ego, ne bi trebalo da postavljaju krevet u ovom pravcu jer će sujeta preovladati.

Jug

Ukoliko želite da postignete priznanje i slavu onda bi trebalo da okrenete glavu ka jugu. Međutim, u ovom položaju možete spavati samo sa pozitivnim stavom. Ukoliko ste pod stresom, spavanje u ovom smeru će samo pogoršati vaše emocionalno stanje. Takođe, ako ste druželjubivi i ljubav vam je prioritet, ne bi trebalo da spavate na ovoj strani jer ona može dovesti do usamljenosti.

Zapad

Ovo je smer za kreativne ljude, jesr spavanje na ovoj strani pomaže da dođete do inspiracije. Zbog toga je ovaj smer pogodan za umetnike, pisce, muzičare i predstavnike drugih profesija. Za bračne parove, ova situacije će vratiti obostrani interes za intimni život i ova strana je pogodna za začeće deteta. Ne treba dozvoliti da se zapadna linija krevete poklopi sa vratima ili prozorom.

Feng šui saveti za dobar san sugerišu da možete namestiti krevet i u srednjem položaju. U ovom slučaju, ako spavate okrenuti ka severoistoku, severozapadu, jugoistoku ili jugozapadu, energija oba smera će se kombinovati.

 • Jugozapad
  Utiče na mir i harmoniju ostalog prostora u kući. Pomaže da steknete svetsku mudrost i ovaj pravac je za one koji su odlučni i koji žele da upoznaju prirodu stvari.
 • Jugoistok
  Privlači materijalno bogatstvo i pomoći će u odabiru životnog cilja, oslobađanju kompleksa i sumnje u sebe.
 • Severozapad
  Ovaj smer poboljšava liderske kvalitete, jača zdravlje i ljubavne veze. Preporučuje se starijim osobama, bračnim parovima i onima koji žele da pokažu menadžerski potencijal.
 • Severoistok
  Ovaj smer čini osobu smelijom da osvoji mesto na suncu. Oni koji su izgubili veru u najbolje, ovaj pravac pomaže da pronađete novu svrhu u životu.

Kako treba postaviti krevet u skladu sa Kua brojem?

Kua broj pokazuje određenu energetsku karakteristiku osobe u rasponu od 1 do 9. Feng šui saveti za dobar san potvrđuju da bi trebalo da namestite krevet u skladu sa kua brojem.

Kua broj možete izračunati na sledeći način:

 • Saberite poslednje 2 cifre godine rođenja. Ako dobijete broj koji je dvoscifren, saberite ih ponovo dok ne dobijete jednocifren broj. Ukoliko ste odmah dobili jednocifren broj, nastavite sa računanjem.
 • Muškarci koji su rođeni pre 2000. godine, treba da oduzmu rezultat koji imaju od 10. Dakle, ako se dobili broj 7, onda ćete oduzeti 7 od 10 i dobićete broj 3. Muškarci koji su mlađi od 2000. treba da oduzmu broj koji imaju od 9.
 • Žena rožena pre 2000. treba da doda broj 5 rezultatu iz prve tačke, dok žene rođene nakon ove godine treba da dodaju broj 6.
 • Ako ne dobijete jednocifreni broj, sabirajte ih dok ne dođete do toga.

Ako dobijete brojeve 1,2,3,4 ili 9, preporučuje se da postavite glavu na istok, jug, sever ili jugoistok. Međutim, ako dobijete brojeve 5, 6, 7 ili 8, onda je bolje da spavate u pravcu zapada, jugozapada, severoistoka i severozapada.

Feng šui saveti za dobar san: Kako postaviti krevet?

Kada raspoređujete nameštaj u spavaćoj sobi, vodite računa da krevet bude što dalje od vrata. Najbolje bi bilo da on bude postavljen dijagonalno. Uzglavlje kreveta treba da bude usmereno ka zidu tako da energija cirkuliše oko osobe koja se odmara u slobodnom prostoru.

Međutim, ono što obavezno treba da izbegnete jeste da noge budu okrenute ka zidu zbog sličnosti položaja sa pokojnicima. Takođe, uzglavlje kreveta do prozora je loša opcija jer će pozitivna energija oticati od osobe koja spava kroz staklo.

Krevet koji se nalazi na liniji vrata-prozor ometa protok Ki energije – vitalne sile koja prožima prostor. Iz sličnog razloga treba da izbegavate krevet sa donjim naslonom.

Da biste imali dobar san, nemojte stavljati akvarijum u spavaću sobu ili kačiti slike vode. Prisustvo vode ili njenog imidža u prostoriji u koji čovek spava je greška jer se pretpostavlja da zajedno sa vodom iz kuće otiče i novac i sreća.

Naučnici otkrili da talog od kafe štiti moždane ćelije i sprečava neurodegenerativne bolesti

Boris Jovanovic/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs