Običaji za Badnje veče: Šta treba, a šta ne smete da radite?

by | 03.01.2024
Običaji za Badnje veče

Pravoslavni običaji za Badnje veče su jedni od omiljenijih tradicija svih vernika. Ono okuplja porodicu i širi blagostanje i mir.

Pravoslavna crkva 6. januara proslavlja Badnje veče – veče pre Rođenja Hrista. Ovo veće označava dva važna događaja za hrišćane: završetak četrdesetodnevnog posta i navečerje Rođenja Hristovog. Ovo je ujedno i praznik koji okuplja porodicu i ima niz zanimljivih običaja.

Običaji za Badnje veče: Zašto se ovaj dan naziva Badnjim?

Veruje se da naziv „Badnje veče“ potiče od posnog jela od zrna pšenice ili ječma sa medom, orašastim plodovima i voćem. Jedan od običaja nalaže da se na Badnje veče počastite ovom poslasticom nakon što se prva zvezda pojavi na nebu. Ovo ima simboliku po kojoj se pojavila Vitlejemska zvezda koja je nagovestila mudracima Hristovo rođenje. Tako se i post drži do pojave prve zvezde na nebu. Nakon toga, počinje svečana trpeza, mada je i ona često posna. Na stolu bi trebalo da se servira 12 jela koja simbolizuju broj apostola Isusa Hrista.

Koji su običaji za Badnje veče?

Jedna od glavnih tradicija na Badnje veče je prisustvo na bogosluženju. Osim toga, preporučuje se ispovest na ovaj dan kako biste Božić dočekali čiste duše i čistih misli. Odeća za svečanom trpezom treba da bude samo svetlih boja, a preporučljivo je da bude i nova. Razlog za to je što tamna odeća nagoveštava žalost u porodici tokom naredne godine, a stara privlači siromaštvo i bedu.

Kada padne mrak, domaćin sa sinovima u kuću unosi badnjak (hrast) i stavlja ga ispod ikone. Takođe, važno je da domaćin kada unosi badnjak u kuću korakne desnom nogom i pozdravlja ukućane sa „Srećno Badnje veče!“.

Badnjak se ljubi, maže medom i stavlja na ognjište. Deca čačkaju vatri govoreći: „Koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica…“ i svega što porodica priželjkuje. Potom kuća treba da se okadi tamjanom i počinje se Badnja večera.

Običaji za Badnje veče često podrazumevaju i koledanje ili korinđanje. Deca i odrasli idu od kuće do kuće, pevaju pesme, a zauzvrat dobijaju novac i poslastice.

Šta ne treba da radite na Badnje veče?

Strogo je zabranjeno psovati ili se svađati, klevetati na Badnje veče. Takođe, sve kućne poslove je trebalo da uradite do 5. januara jer se oni ne rade na Badnji dan i veče. Jedini izuzetak je priprema jela za praznik.

Dejan Ilic/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs